Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ragnhild Mowinckel tok OL-sølv i utfor

Mowinckels utforbragd: - Jeg har vært redd for å mislykkes

Ragnhild Mowinckel (25) var overrasket og smilte fra øre til øre etter at hun slo til med sølv i nattas utfor.

I EKSTASE: Ragnhild Mowinckel slo til med en sølvmedalje i nattas utfor. Her innser hun hvor bra løpet var. Foto: NTB Scanpix
I EKSTASE: Ragnhild Mowinckel slo til med en sølvmedalje i nattas utfor. Her innser hun hvor bra løpet var. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JEONGSEON (Dagbladet): Så skjedde det altså igjen. Ragnhild Mowinckel sikret Norges sjette alpintmedalje under OL i nattas utfor.

Da hun suste inn til sitt andre sølv i mesterskapet, ni hundredeler bak italienske Sofia Goggia, kunne hun knapt tro det selv.

Mowinckel brukte et par sekunder på å summe seg. Så bare smilte hun. Fra øre til øre.

Det smilet beholdt hun gjennom de første intervjuene, ventingen før blomsterseremonien, da det norske laget tok et lagbilde etter seremonien og mest sannsynlig kommer det til å være der i lang tid framover.

PALLEN: Sofia Goggia vant foran Ragnhild Mowinckel og Lindsey Vonn. Foto: NTB Scanpix
PALLEN: Sofia Goggia vant foran Ragnhild Mowinckel og Lindsey Vonn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Du er utrolig

OL 2018: Ingen produserer så mange OL-hoppvinnere som denne byen og denne skolen. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

25-åringen fra Molde har aldri vært på pallen i et utforrenn før, men leverte et vanvittig løp da det telte som mest.

Bronsevinner Lindsey Vonn var 38 hundredeler bak Mowinckel.

- Det er uvirkelig. Det er virkelig det. Jeg har vært et emosjonelt vrak siden jeg kom i mål. Jeg vet ikke om jeg har gått gjennom så mange følelser på så kort tid noensinne. Jeg har ikke vært bedre enn nummer seks før i utfor. Å få til dette under et OL er bare utrolig. Jeg har ikke ord. Jeg er ekstremt stolt og glad. Dette er det sykeste, sier Mowinckel.

Hun forteller videre at Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud har vært til god hjelp før dagens utfor. De kjørte i bakken i forrige uke. Og med gull og sølv i utfor er det ingen tvil om at de hadde noe å komme med:

- De er utrolige. De vil virkelig hjelpe, og gir råd. Det gjør vi alle på laget. Jeg greide å bruke rådene de ga meg i dag, forteller hun på pressekonferansen.

Hyllet

- Du er utrolig, sa gullvinner Sofia Goggia til Mowinckel da hun hadde kommet i mål.

Bronsevinner Lindsey Vonn gråt av glede da hun snakket om den norske overkvinnen:

- Hun er en fantastisk utøver. Hun er en av de snilleste i verdenscupsirkuset, så hun fortjener det. Jeg er veldig glad for henne, sier hun til Eurosport. ​

Også sportssjef Claus Ryste var fra seg av begeistring:

- Hun har bygd seg opp i oppkjøringen. I dag greier hun å holde roen og bare gjennomføre. Det er stort. Å ta utforsølv ni hundredeler bak Goggia og langt foran de andre er ingen tilfeldigheter. Det er virkelig rått.

PALLPLASSERINGER: Det ble en festdag i alpint for Norge, med blant annet et historisk gull til Aksel Lund Svindal i utfor. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet / AFP / AP / NTB/Scanpix Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Redd for å mislykkes

Oppturen har kommet etter en periode hvor 25-åringen fra Molde sleit med å slå gjennom i verdenscupen. Mowinckel fikk sitt definitive gjennombrudd under junior-VM i italienske Roccarso i 2012. Da vant hun to gull og en bronsemedalje.

Men så kom den litt tyngre perioden.

Etter å ha jobbet i motvind en periode tok 25-åringen et valg. Hun bestemte seg for å gjøre store forandringer for å bli den beste utgaven av seg selv:

- For to år siden tok jeg mer ansvar for egen utvikling. Jeg var mer i førersetet selv og fant ut hvordan jeg skulle bli best. Jeg har jobbet mye med meg selv. Med det så har det begynt å løsne litt. Ting ruller mer på og jeg har mer tro på at det jeg gjør er riktig. Det fungerte for meg, forklarte hun til Dagbladet tidligere i mesterskapet.

Det har definitivt gjort store utslag. Mowinckel ble spurt om den mentale jobben hun har lagt ned de siste åra av VG igjen etter dagens løp:

- Jeg har jobbet mye med det. Jeg har slitt med et dårlig rennhode før, men de to siste åra har jeg blitt bedre og bedre. Det handler om å finne ut hvordan jeg er og hva som fungerer for meg.

Hun fortsetter:

- Jeg har vært redd for å mislykkes. Du føler at det du har ikke er bra nok og at du ikke greier å utgjøre en forskjell. Hjernen er bygd opp på en måte som gjør at den ødelegger for deg på mange måter, samtidig som hjernen er redd den også. Den siste tida har jeg skjønt at det bare er en del av gamet. Du kan faktisk vinne selv om du står og holder på å tisse i buksa, det går faktisk fint.

Inspirerende

Mowinckel er den første norske kvinnelige alpinisten som tar en OL-medalje i utfor. At det i det hele tatt kunne skje, syns også hovedpersonen selv var overraskende:

- Dette hadde jeg ikke drømt om. Utfor er det jeg har brukt lengst tid på å skjønne. Jeg har kjørt fart i mange år, men det har vært ting som har gjort at jeg ikke har vært komfortabel med det. De siste to åra har det skjedd ting, og stegene har kommet fort, sier Mowinckel etter sølvet var sikret.

Aleksander Aamodt Kilde forteller til Dagbladet at han både er imponert og er blitt inspirert av måten hun har kjempet seg opp igjen på:

- Det er utrolig inspirerende på se på. Hun hadde en tøff sesong i fjor, men står på og jobber på. Plutselig løsner det. Ragnhild er et veldig godt eksempel på dette. Hun er en ekstremt god skiløper, men i fjor sleit hun med utstyr og å komme i gang.

Kilde forklarer videre at han kjenner seg igjen i det Mowinckel​ har vært igjennom:

- Det er lett å komme i en situasjon hvor du sliter. Men hun har jobbet på og får endelig betalt for det. Det er utrolig kult, og det laget rundt henne er ekstremt flinke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!