Mr. Goalgetter

I dag møter Stabæk-spissen Petter Belsvik (32) de to midtstopperne han synes det er vanskeligst å spille mot: RBK-duoen Erik Hoftun og Bjørn Otto Bragstad. Foran TV-kampen på Nadderud er Stabæks Mr. Goalgetter 18 mål bak scoringsrekorden til Odd Iversen.

Belsviks mål er å kutte ned avstanden ytterligere i dag - og overta rekorden neste år.

Dagbladet har stilt Belsvik 18 spørsmål knyttet til hans målrike karriere.

Din peneste scoring?- Jeg husker én - for Start mot Viking på Kristiansand Stadion. Tommy (Svindal Larsen) og jeg hadde øvd på frispark over muren. Jeg måtte kaste meg opp og ta ballen på volley. Dermed fikk jeg drømmetreff, og ballen føk rett i vinkelen fra 14- 15 meter.

- Din viktigste scoring? - I cupfinalen mot Viking med Molde i 1989 (2- 2). Jeg scoret på overtid, slik at vi fikk omkamp. Den tapte vi 2- 1.

- Vanskeligste motspiller? - Han jeg skal møte i dag - Erik Hoftun. Sammen med Bjørn Otto Bragstad blir det et fryktet stopperpar.

- Enkleste motspiller/lag?

- Enkleste motspiller er umulig å svare på. Letteste seieren så langt er 9- 0 over Sogndal i siste serierunde i fjor.

NI OVER 100

Ni spillere har lagd 100 mål eller mer i Hoved-serien/1. divisjon/Tippeligaen fram til i dag.

158 mål: Odd Iversen, Rosenborg, Vålerenga.

145 mål: Per Kristoffersen, Fredrikstad.

140 mål: Petter Belsvik, Molde, Hamkam, Start, Stabæk.

115 mål: Sigurd Rushfeldt, Tromsø, Rosenborg.

110 mål: Jan Fuglset, Fredrikstad, Molde.

107 mål: Arne Pedersen, Fredrikstad.

106 mål: Svein Mathisen, Start, Harald Brattbakk, Rosenborg

100 mål: Henry Johannessen, Fredrikstad.

- Hvorfor har du aldri vært landslagsaktuell? - De siste åra fordi Norge har mange gode spisser - Flo, Solskjær og den gjengen der. Foran USA-VM i 1994 hadde vi bare Fjørtoft og Sørloth som landslagsspisser. Da trodde jeg selv at jeg var aktuell. Siden Drillo kom skal spissene passe inn et system. Jeg har ikke én ekstrem ferdighet - bortsett fra å score mål. Jeg er verken spesielt rask eller ekstremt god i lufta, bare brukbar til det meste.

- Kina-eventyret ditt gikk i vasken. Har det fått noe rettslig etterspill? - Jeg har krevd erstatning. Saken ligger inne hos FIFA. Begge parter undertegnet kontrakten, men kineserne brøt den ved å trekke seg.

- Spisseksplosjonen de siste åra? - Den skyldes at Fotballforbundet har gjort en grundig jobb, og sørget for vektlegging av angrepsspill. Før var det bare forsvarsspillere som ble viet oppmerksomhet. Satsingen på angrepsfotball har gjort underverker. Nå dukker det opp det ene spissfunnet etter det andre.

- Er det blitt enklere eller vanskeligere å score mål? - Det er i hvert fall lettere å lage flere mål. Den generelle tankegangen om offensiv fotball gjør at det blir scoret mer enn før.

- Tok Drillo kvelertak på de målkåte spillerne som landslagssjef? - Han benyttet seg nesten ikke av rene spisser. Dessuten ga han bare plass til én spiss, som nødvendigvis ikke behøvde å være en goalgetter. Han kunne like gjerne være veldig sterk i lufta eller flink til å holde på ballen.

- Verdens beste spiss? - Marco van Basten.

- Tidenes beste spiss? - Gerd Müller. Han scoret alltid mål.

- Forbilde? - Som guttunge var det Kevin Keegan. Nå er jeg blitt voksen.

- Odd Iversen og Ivers-rekorden på 158 seriemål? - Ivers var slik en spiss skal være. Rask, kanontøff i lufta, god til å skyte med begge bein. En så komplett spiss er svært sjelden. Rekorden må ganske enkelt slås. Jeg har 18 mål igjen, og kontrakt ut år 2000. Jeg har fleipet med Stabæk-ledelsen om at jeg må få livstidskontrakt hvis jeg ikke har overtatt rekorden i løpet av neste år. - Mest spissvennlige trener(e)? - En blanding av Åge Hareide og Harry Hestad i Molde 1990.

- Beste servitør? - Myggen, totalt sett. Ståle Solbakken (i Hamkam) og Tommy Svindal Larsen (i Start og Stabæk) har også gitt meg mange fine, målgivende pasninger.

- De fem beste norske spissene? - Ivers, Trygve Johannessen (Viking), Tore André Flo, Ole Gunnar Solskjær og Jan Åge Fjørtoft.

- Hemmeligheten bak å score mye mål? - Litt er medfødt. Dessuten må du ha teften og rutinen, plassere deg riktig og være kald og rolig i avslutningsøyeblikket.

- Hva gjør Petter Belsvik om ti år? - Spiller squash med Frode Olsen. Aktiv fotball er jeg ferdig med. Muligens er jeg med litt administrativt gjennom Spillerforeningen, sier Petter Belsvik til Dagbladet.

18 IGJEN: Petter Belsvik satser alt på å gå forbi Odd Iversen i antall seriescoringer.