Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Märtha Louise avlyser turen til Sotsji

Det samme gjør helseminister Bent Høie og kronprinsesse Victoria.

(Dagbladet): Uroen mellom Russland og Ukraina fører til at både prinsesse Märtha Louise og helseminister Bent Høie (H) avlyser sine planlagte turer til Sotsji under Paralympics, som starter fredag.

Det fortalte utenriksminister Børge Brende under sin pressekonferanse i ettermiddag.

- Russland har begått helt klare brudd på folkeretten gjennom sin opptreden i Ukraina. Den militære opptredenen vi har sett de siste dagene, er helt uakseptabel, og det er ikke naturlig for Norge være representert med et regjeringsmedlem i en slik situasjon, sier Brende til Dagbladet.

Ingen fra regjeringen Märtha Louise er beskytter for flere organisasjoner for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Blant annet er hun Ridderrennets kongelige beskytter - hvor hun var på plass seinest i april.

Hun er beskytter for flere organsiasjoner for mennesker med nedsatt funksjonsevne og aktiv i arbeidet for funksjonshemmede barn og unge.

Han fortalte at regjeringen ikke vil reise til Paralympics eller være representert der på regjeringsnivå.

- Etter råd fra regjeringen er det i dag besluttet at prinsesse Märtha Louise ikke vil representere Norge under Paralympics i Sotsji, skriver kongehuset.no på sine sider.

 AVLYSER:  Märthe Louise, som er kongelig beskytter for Ridderrennet, avlyser turen til Sotsji. Her fra Ridderrennet 2013 på Beitostølen, med kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
AVLYSER: Märthe Louise, som er kongelig beskytter for Ridderrennet, avlyser turen til Sotsji. Her fra Ridderrennet 2013 på Beitostølen, med kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Bent Høie var til stede under Sotsji-OL i februar, men har nå valgt å avlyse sin planlagte retur til OL-byen.

- Jeg forholder meg til den beslutningen som regjeringen har tatt. Dette er en markering av at vi ikke lar oss representere i en situasjon der vertslandet bryter folkeretten, sier helseministeren til Dagbladet.

- Det er ikke av sikkerhetsmessige grunner, understreker Høie.

Victoria avlyser Meldingen kommer timer etter at det ble kjent at kronprinsesse Victoria av Sverige også avlyser sin tur til Paralympics, grunnet den spente situasjonen på Krim-halvøya. Det samme gjør den svenske kultur- og idrettsministeren Lena Adelsohn Liljeroth.

- Kronprinsessen kommer ikke til å reise på grunn av hendelsesutviklingen, sier Ulrika Näsholm ved det svenske hoffets presseavdeling, skriver Expressen.

Også flere andre kongelige og europeiske regjeringsmedlemmer avlyser turene sine.

Ifølge BBC vil ikke den britiske regjeringen at britiske ministre er til stede i Sotsji under Paralympics. Heller ikke prins Edward, som er offisiell beskytter for den britiske Paralympics-troppen, reiser til Russland.

BLIR HJEMME:  Bent Høie var til stede under Sotsji-OL i februar, men har avlyst sin tur til Paralympics. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
BLIR HJEMME: Bent Høie var til stede under Sotsji-OL i februar, men har avlyst sin tur til Paralympics. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

Heller ikke prinsesse Margriet av Nederland, eller den nederlanske idrettsministeren, Edith Schippers, kommer til å reise til Paralympics, som starter fredag, melder NRC.nl.

Vurderer situasjonen Situasjonen i Ukraina har ført til at også Norges Idrettsforbund kan komme til å vurdere å holde utøvere hjemme, eller hente hjem utøvere om trusselsituasjonen endrer seg.

- Vi har ikke tenkt å ta noen sjanser, så samt vi får en melding om at det er en endring av trusselbildet i Sotsji, så skal vi ta raske avgjørelser på det, understreket idrettspresident Børre Rognlien overfor Dagbladet i går.

Han fortalte at de har en dag-til-dag-vurdering av situasjonen, i samarbeid med UD og PST.

 DRAR IKKE:  Verken prinsesse Margriet av Nederland eller kronprinsesse Victoria tar turen til Sotsji. Foto: Benoit Doppagne /Belga  / AFP / NTB Scanpix
DRAR IKKE: Verken prinsesse Margriet av Nederland eller kronprinsesse Victoria tar turen til Sotsji. Foto: Benoit Doppagne /Belga / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media