MTN-sjef: - Jeg vil se Edvald angripe igjen

Får frie tøyler i sørafrikansk lag.

SLIPP VILLDYRET LØS: Det er slik mannen som hentet Edvald Boasson Hagen til MTN-Qhubeka vil se nordmannen neste sesong: På offensiven! FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
SLIPP VILLDYRET LØS: Det er slik mannen som hentet Edvald Boasson Hagen til MTN-Qhubeka vil se nordmannen neste sesong: På offensiven! FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

(procycling.no): - I et stort lag med mye penger, får du beskjed om å gjøre det og det. Men det er ikke slik Edvald Boasson Hagen er. Villdyret i ham ønsker å slippe løs. Edvald ønsker å angripe i et sykkelritt, og vi ønsker å se ham vinne igjen.

Disse svært lovende ordene tilhører Brian Smith. Briten fikk rådighet til å signere åtte ryttere til MTN-Qhubeka-laget.

Sjansen til å signere Boasson Hagen var en han ikke kunne la gå fra seg.

Hentet Hushovd til Cervélo Smith er for øvrig samme mann som hentet blant andre Thor Hushovd, Carlos Sastre og Theo Bos til Cervélo TestTeam foran 2009-sesongen.

Året etter var han ute etter Lars Petter Nordhaug, men måtte se vestfoldingen forsvinne til Team Sky.

Etter at rekrutteringsoppdraget var over, forsvant også Smith ut av Cervélo-laget. Slik blir det ikke denne gangen.

- Cervélo-prosjektet overlot jeg til andre. Denne gangen blir jeg med videre som operations manager. Jeg skal hjelpe til med å sette opp sesongplaner og rekruttere personer til støtteapparatet. Dette er et stort prosjekt, sier Smith til procycling.no.

Ryttere fra store markeder Igjen er sykkelprodusenten Cervélo med på lasset, og igjen har man aktivt gått etter ryttere fra kjøpesterke markeder:

England (Steve Cummings), Australia (Matthew Goss), USA (Tyler Farrar), Theo Bos/Serge Pauwels (BeNeLux) og Boasson Hagen (Skandinavia).

I tillegg ble Natnael Berhane (Europcar) og Reinart Janse van Rensburg (Giant Shimano) plukket opp da de var tilgjengelige i sine respektive lag.

- Vi har samlet de beste afrikanske klatrere, og har en kjerne med unge talenter fra det afrikanske kontinentet. I tillegg har jeg kunnet signere noen store navn jeg mener har underprestert andre steder, sier han.

Vil ikke sitte rolig i hovedfeltet En del har stusset over at tilsynelatende like typer som Boasson Hagen, Farrar og Goss er hentet til et lag som allerede har Milano-Sanremo-vinner Gerald Ciolek i stallen.

Så da ba vi Smith forklare strategien hans på overgangsmarkedet:

- Ja, de har mange av de samme kvalitetene. Jeg har hentet ryttere som kan spurte, er erfarne og vet som trengs for å gjøre et spurtopptrekk. Unntaket her er Theo Bos. Han ser jeg på som vår mann i massespurtene.

Neste år ønsker imidlertid ikke MTN-Qhubeka å sitte rolig i hovedfeltet og vente på spurten. De ønsker å angripe.

- Vi vil at rytterne våre skal kjøre offensivt, og vi vil gjerne ha to-tre våpen å spille ut underveis. Vi skal ikke sitte rolig og vente på avslutningen, eller henge oss opp i sammendraget. Vi kan sende ut en mann i brudd, og dersom det blir hentet kan vi sende ut en til. Og i tillegg ha noen å kjøre for dersom det samler seg helt på slutten.

- Fansen elsker ham Smith trekker fra Mark Cavendish og Philippe Gilbert som to eksempler på hva han mener.

- Cavendish liker å delta aktivt i et sykkelritt, men han får omtrent bare gjort det i det britiske mesterskapet. Ellers sitter han stort sett i feltet og venter på avslutningen.

- Og så har du Philippe Gilbert. Han elsker å angripe mot slutten, og ta skjebnen i sine egne hender. Fansen elsker ham også for den typen han er. Og spør du rytterne selv har de fleste lyst til å være mer aktive underveis.
 
Med ryttere som ikke har noenting Husker man tilbake til starten av karrieren til Edvald Boasson Hagen, var det nettopp dette som kjennetegnet sykkeltalentet som sjarmerte en hel verden.

I 2009, året før han gikk til Team Sky, tok han opp jakten på bruddet i Tour of Britain og gikk solo inn til mål. Han kom inn mot finalen i Gent-Wevelgem sammen med Aleksandr Kusjinskij og slo ham enkelt i spurten.

- Vi skal få ryttere som Boasson Hagen, Boss og Farrar involvert i rittene neste sesong, og vi kommer til å sette vårt preg på løpene vi starter. Vi har også Gerald Ciolek på laget og Kristian Sbaragli som vi håper kan få til noe i etapperittene.

- Det som kjennetegner flere av rytterne vi har signert foran neste år er at de har vært misfornøyde med dagens situasjon. Nå har vi samlet noen av dem, og vil la dem sykle sammen med ryttere som kommer fra townships (fattige afrikanske bydeler) og som ikke har noe som helst. Jeg er spent på hvordan det slår ut, avslutter Smith.

SKIFTER BEITE: Cervélo sponset Garmin-Sharp denne sesongen, men neste år sponser de Afrikas første prokontinentale mannskap, og Edvald Boasson Hagen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
SKIFTER BEITE: Cervélo sponset Garmin-Sharp denne sesongen, men neste år sponser de Afrikas første prokontinentale mannskap, og Edvald Boasson Hagen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer