Muambas kollaps kan ha hjulpet Petrov til å oppdage kreften

Fikk påvist leukemi da Villa-laget ble hjertetestet.

BLE HYLLET: Stilijan Petrov og familien satt på tribunen da Aston Villa møtte Chelsea på lørdag. Villa-kapteinen ble hyllet av både supportere og spillere. Foto:  EPA/LINDSEY PARNABY
BLE HYLLET: Stilijan Petrov og familien satt på tribunen da Aston Villa møtte Chelsea på lørdag. Villa-kapteinen ble hyllet av både supportere og spillere. Foto: EPA/LINDSEY PARNABYVis mer

(Dagbladet): Da Boltons Fabrice Muamba kollapset på banen med hjertestans, var det en kraftig vekker for engelske fotballklubber.

Flere spillere i Premier League krevde en hjertesjekk for å avdekke om de også var i faresonen, og Aston Villa var blant lagene som gjennomgikk testing.

For kaptein Stilijan Petrov skjedde det på rett tidspunkt. For selv om det ikke ble funnet noe galt med hjertet hans, hadde han akutt leukemi - noe som skal ha blitt påvist i forbindelse med hjertesjekken.

Det sier i hvert fall Petrovs lagkamerat Carlos Cuellar i et intervju med den spanske radiostasjonen Cope, som er sitert hos The Sun.

- Etter det som skjedde med Muamba, ble vi hjertesjekket av eksperter sist tirsdag. To dager senere fikk vi resultatene, og de fortalte ham at han hadde symptomer på kreft. De ba ham å gjøre nærmere undersøkelser på sykehus for å bekrefte mistanken, sier Cuellar.

Følte seg dårlig
Olympiatoppen-lege Lars Engebretsen sier det er er fullt mulig å påvise leukemi gjennom en hjertetest, så lenge det tas blodprøver.

STØTTER PETROV: Chelsea-spillerne varmet opp i disse T-skjortene før avspark. Foto:  (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
STØTTER PETROV: Chelsea-spillerne varmet opp i disse T-skjortene før avspark. Foto: (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) Vis mer

- Hvis man bare setter elektroder på brystet og får ut en kurve av hvordan hjertet slår, kan man som regel ikke påvise leukemi. Men i mange tilfeller vil man samtidig ta blodprøver, og da vil man oppdage det. På dette nivået blir det tatt blodprøver hvert år, det er veldig vanlig, sier han til Dagbladet.

Nyheten om at Petrov var diagnotisert med leukemi kom fredag, dagen før Aston Villas hjemmekamp mot Chelsea.

Bulgareren satt på tribunen og var synlig rørt da han ble hyllet av hele stadion både før og underveis i kampen. Også spillerne på begge lag markerte sin støtte gjennom trøyer med påskriften «Petrov 19» og «Vi er med deg».

Petrov har selv fortalt at han følte seg dårlig under kampen mot Arsenal helga før, og i Villa-leiren trodde man det dreide seg om et virus. Men det var altså noe langt mer alvorlig.

- De (hjerteekspertene) hadde fortalt ham «ja, det kan være kreft, men vi må gjøre flere tester». Han fortalte det ikke til noen, men de nærmeste vennene hans visste at det var en fare for at det var kreft, sier Cuellar.

Synger for lagkameraten
Han opplyser at Villa-spillerne har tatt beskjeden tungt.

EN VEKKER: Fabrice Muambas hjertestans førte noe godt med seg, i form av økt bevissthet rundt hjerteproblemer. Flere Premier League-spillere krevde å bli sjekket, og det var i forbindelse med en slik test at Petrovs leukemi ble påvist. Her smiler Muamba fra sykesenga. Foto:  REUTERS/Fabrice Muamba/
EN VEKKER: Fabrice Muambas hjertestans førte noe godt med seg, i form av økt bevissthet rundt hjerteproblemer. Flere Premier League-spillere krevde å bli sjekket, og det var i forbindelse med en slik test at Petrovs leukemi ble påvist. Her smiler Muamba fra sykesenga. Foto: REUTERS/Fabrice Muamba/ Vis mer

- Vi ble sjokkerte. Lagkameratene og jeg er dypt berørte og veldig triste. Men Stilijan gir oss styrke og forsøker å løfte oss opp, så vi vinner så mange kamper og poeng som mulig. Det er det eneste han har bedt om, sier Cuellar.

Petrov er ifølge lagkameraten ved godt mot, omstendighetene tatt i betraktning, og har ikke mistet sitt gode humør til tross for den alvorlige diagnosen.

- Han synger alltid en sang til meg, «Carlos Cuellar you make me happy». Han overrasket meg i går, for da jeg ringte begynte han samtalen med å synge den sangen. Slike ting bidrar til å roe deg ned, og det viser at han vil vinne kampen mot kreften, for han er en modig mann med stor styrke, sier spanjolen.

SJOKKERT: Petrovs venn og lagkamerat, Carlos Cuellar, har tatt nyheten om Petrovs kreftsykdom tungt. Men humøret steg da Petrov sang til ham i telefonen. Foto:  REUTERS/Nigel Roddis
SJOKKERT: Petrovs venn og lagkamerat, Carlos Cuellar, har tatt nyheten om Petrovs kreftsykdom tungt. Men humøret steg da Petrov sang til ham i telefonen. Foto: REUTERS/Nigel Roddis Vis mer