Mueller-anklage blir styresak

- Alvorlige påstander, sier skøyteledelsen.

(Dagbladet.no): I går gikk skøyteløper Mari Hemmer (23) ut og mente seg urettferdig behandlet av landslagstrener Peter Mueller. Samtidig anklaget hun treneren for ha baksnakket henne.

- Jeg vet, utenfor rimelig tvil, at landslagstreneren har kalt løpere feite. Blant annet har han gitt uttrykk for at jeg var for tjukk, og derfor ikke var ønsket i laget hans, skrev Hemmer i et brev til Norges Skøyteforbund (NSF).
 
Sjøl har hun bare fått kommentaren om kroppsvekt referert fra andre, og overfor TV 2 Nettavisen avviser Mueller å ha sagt noe sånt.

- Hun er ikke god nok, så enkelt er det. Jeg forstår ikke hvorfor dere i pressen er så interessert i henne, hun har jo aldri prestert noe, sier amerikaneren.


Nå skal saken uansett behandles av skøyteforbundets styre.

Styremøte i mars
- Vi har sagt til Mari at ettersom brevet hennes ble sendt til styret, er det de som vil stå for den videre behandlingen, sier generalsekretær Morten Almaas til Dagbladet.no.

Forbundets neste styremøte er i mars, og det vil ikke bli arrangert noen ekstraordinær samling før det.

Prosessen med å samle inn informasjon er allerede i gang, og vil fortsette fram mot styremøtet.


- Foreløpig er dette bare en påstand. Siden Hemmer ikke har hørt Mueller si dette sjøl, må vi også snakke med andre enn de to aktørene i saken. Vi prøver å finne ut hva som faktisk er sagt, sier skøytepresident Terje Andersen til Dagbladet.no.

BENEKTER: Skøytetrener Peter Mueller avviser at han har omtalt Mari Hemmers kroppsfasong. - Hun er ikke god nok, så enkelt er det, sier han om hvorfor hun er blitt vraket. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
BENEKTER: Skøytetrener Peter Mueller avviser at han har omtalt Mari Hemmers kroppsfasong. - Hun er ikke god nok, så enkelt er det, sier han om hvorfor hun er blitt vraket. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer

- Dette er en alvorlig påstand, som blir tatt seriøst, forsikrer både han og generalsekretæren.

- På generelt grunnlag kan jeg si at det ikke er akseptabelt for en norsk skøytetrener å komme med denne typen ytringer. Hvis påstanden stemmer, er den alvorlig, sier Almaas.

- Rokker ikke ved Muellers posisjon
Men inntil videre er Peter Muellers posisjon landslagsapparatet uendret.

- Denne saken rokker ikke ved hans posisjon som trener. Akkurat nå er det det sportslige som har fokus. Alt går sin gang som vanlig, og vi håper å ha Mueller ansatt hos oss i mange år framover, understreker Almaas.


- Har dere registrert noen lignende påstander mot Mueller tidligere?

- Nei, dette er første gangen. Alle som er på et skøytestevne, ser tydelig at Mueller viser stor omsorg for utøverne sine, svarer Almaas.

- Nei, men det er klart at Peter er en frittalende person, som ikke alltid bør tolkes ordrett, svarer Andersen.

- Feil å kritisere uttakskriteriene
Både generalsekretæren og presidenten er opptatt av å skille mellom det mener er to forskjellige påstander i Hemmers brev: påstanden om mobbing og påstanden om forbigåelse i landslagsuttak.


- Skøytesporten er brutalt målbar, og alle uttak er basert på gitte kriterier. Disse kriteriene kan en sjølsagt være uenig i. Men påstanden om at det er blitt brukt andre kriterier enn de reint sportslige, mener jeg er feil, sier Andersen.

- Det Mueller skal ha sagt, må skilles fra de idrettsfaglige vurderingene, mener også Almaas.

Peter Mueller og skøytelandslaget er for tida på reise og står foran flere viktige konkurranser. Skøytepresidenten synes det er ødeleggende med så mye oppstyr midt oppi forberedelsene.


- Jeg synes det er veldig uheldig at dette blir tatt opp på en sånn måte, rett før den viktigste delen av sesongen, sukker Andersen.

FØLER SEG URETTFERDIG BEHANDLET: Skøyteløper Mari Hemmer kom i går med alvorlige beskyldninger mot skøytelandslagets trener, Peter Mueller.