Muellers tran ikke sterk nok

Da den nederlandske nasjonalsangen runget i Salt Lake Citys olympiske oval var Peter Mueller ute av hallen for lengst. En seierspall uten nordmenn var mer enn vinnerinnstinktet hans kunne bære.

SALT LAKE CITY (Dagbladet): Og landslagstrener Peter Mueller hadde grunn til å stikke av med tankene sine denne svarte norske natta. Eskil Erviks nye norske 5000 meter-rekord på 6.10.65, om man ser bort fra junior-Bøkkos solide 6.19.81, var nemlig alt han hadde å vise til. Og det er selvfølgelig ikke sterkt nok for en storkjefta amerikaner som hadde lovet norske tider ned mot 6.06 og sagt at resten av verden skulle ligge rundt beina våre etter verdenscupløpende i Canada og USA.

Hadde han hørt den musikalske hyllesten til verdens beste langdistanselag ville han sikkert opplevd den som latter.

Nederland og USA

For det er nederlenderne som gliser nå. Med to mann under Chad Hedricks ukegamle verdensrekord fra Calgary tok de første, andre og femteplass på 5000 meter. Og enda verre med tanke på norsk stolthet og langdistanseløpernes neste verdenscupstevne i nederlendernes egen hule i Heerenveen den første helga i desember:

Når verdensrekordholder Sven Kramer (19) snakker om framtida blir ikke de norske gutta nevnt med et ord.

-  I Calgary ble jeg vekket av amerikanerne og var forbannet fordi jeg ikke leverte det jeg hadde satt meg som mål, sier Kramer til Dagbladet. -  Her i Salt Lake City var det vi som stilte alarmen for dem. Og etter deres hånlatter for en uke siden er det vi som ler høyest nå.

-  Jeg tenker bare på OL-gull og stiller gjerne på startstreken som favoritt.

Hjem for å øve

Standaren Sven Kramer snakker om er identisk med de planene Peter Mueller hadde for Norge. Det var hans gutter som etter Nord-Amerika turneen skulle reise til Europa med sjøltillitt og stor forsprang på konkurrentene. Men i dag reiser de norske gutta bare hjem for å øve.

De er ikke gode nok. Basta.

-  Selvfølgelig er jeg skuffet - jeg trodde Eskil Ervik og Øystein Grødum skulle gjøre det i dette stevnet, sier Peter Mueller til Dagbladet. -  Dette gikk på ingen måte som planlagt. Og fordi vi må gå fortere for å hevde oss må vi hjem til Norge og se på ting. Jeg er komfortabel med Eskil Ervik, Lasse Sætre hadde også framgang (6.17.60), men Øystein Grødum (6.21.64) - som ikke går langsider mer, han marsjerer - var dessverre ikke i nærheten.

Personlig rekordnedtur

Ett sekund og åttisju hundredeler er den norske nedturen målt i tid. Det er ikke veldig mye på klokka. Men på resultatlista er det forskjellen mellom første og fjerdeplass. Og Eskil Ervik hater fjerdeplasser.

-  Akkurat nå er jeg ikke bedre, sier han til Dagbladet. -  Jeg har ikke det lille ekstra som kreves for å nå helt til topps. For jeg kunne kommet meg på pallen hadde jeg gjort jobben min og slått Chad Hedrick i samløp. Og så manglet det isteden tolv hundredeler.

Men Eskil Ervik, i motsetning til et par andre nordmenn, er i hvert fall ikke bekymret. Samtidig ser han paradokset i sine egne ord når han står og snakker om skuffelse og nedtur etter den beste 5000 meter i karrieren.

Være med i toppen

-  Det føles rart å si det jeg sier, men det er sånn det er, sier han. -  Jeg lovet verdensrekord, klarte det ikke, og derfor er jeg selvfølgelig skuffet. Men jeg vet i hvert fall at jeg er konkurransedyktig - når jeg er såpass nær de beste i høyden vil jeg helt sikkert være det i lavlandet. Og en ting kan jeg si - jeg skal være i toppen hver eneste helg framover.

-  Så får vi se om de andre er det også.

DET GIKK IKKE: Skøytetrener Peter Mueller og Eskil Ervik hadde lovet ny verdensrekord på 5000 meter i Salt Lake City, men måtte nøye seg med norsk rekord. - Jeg lovet verdensrekord, klarte det ikke, og derfor er jeg selvfølgelig skuffet, sier Ervik.