Muellers tran redder Skøyte- Norge

Først Even Wetten. Så Rune Stordal. Hva er det landslagstrener Peter Mueller driver med?

INZELL (Dagbladet): -  Hva kan jeg si? Jeg er trener for en «crazy» gjeng, som alle vil bli vinnere, smiler Peter Mueller - som var minst like høyt oppe som de norske medaljevinnerne på festen i natt.

Amerikaneren er inne i sin andre sesong som norsk landslagssjef i fjor, og har på rekordtid gjort underverker for Skøyte-Norge. I tillegg til helgas to overraskende verdensmestrer, har han ført Øystein Grødum opp i verdenstoppen, fått fart på Eskil Ervik igjen, og skapt et spennende navn av Odd Borgersen. I tillegg kommer Håvard Bøkko (18) bakfra som kanskje det største talentet Norge noen gang har hatt.

-  Verdens beste

-  Hva er hemmeligheten?

-  Vel, det dere har sett denne helga, er et lag som har eksplodert. Men husk at det bare kreves ett løp for å bli verdensmester. Men dette er ikke hokuspokus. Det ligger hardt arbeid bak, av både løperne og hele støtteapparatet, sier Peter Mueller til Dagbladet.

-  Har du noen gang trent et lag med flere talenter?

-  Jeg har hatt en gruppe med flere talenter, men ikke med så mye lidenskap som denne gjengen. Og lidenskap kan gjøre opp for talent - sier mannen som selv er OL-mester på 1000 meter fra 1976.

De norske løperne nøler ikke med å kalle amerikaneren som ledet Norge til fem medaljer i VM - med typer som Øystein Grødum og Lasse Sætre indisponible - for verdens beste trener.

GAL OG GENIAL: Peter Mueller er elsket av løperne sine. Det er neppe uten grunn. Han har gjort storløpere av nesten alle sammen. I går kveld slappet mestertreneren av med noe godt i baren. Foto: Bjørn Langsem.
GAL OG GENIAL: Peter Mueller er elsket av løperne sine. Det er neppe uten grunn. Han har gjort storløpere av nesten alle sammen. I går kveld slappet mestertreneren av med noe godt i baren. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer

-  Peter er mer ekstrem enn de mest ekstreme utøverne. Han ofrer absolutt alt, og er også flink til å se når folk er slitne. Da tar han deg av treningen med en gang. Han bryr seg virkelig om deg, sier Eskil Ervik.

Var skeptiske

Han innrømmer at det var skepsis i det norske laget da Mueller kom.

-  Vi var litt skeptiske noen av oss. Peter er en spesiell type, som ikke bryr seg om hva andre mener. Han kjører sitt eget løp, sier Eskil Ervik.

Lørdagens verdensmester på 1000 meter, Even Wetten (22), beskriver Mueller slik:

-  Peter Mueller får alle på landslaget til å føle seg som den viktigste personen i verden.

Peter Muellers kontrakt utløper etter Torino-OL neste vinter. Ifølge ham selv er han snart i mål med forhandlingene om en ny kontrakt fram til 2008.

-  Men prisen på deg går vel opp etter denne helga?

-  Nei, nei, jeg er en dum tulling. Avtalen var bra før VM, og jeg kommer ikke til å mase om noe mer. Vi skriver under snart. Jeg har lyst til å fullføre jobben jeg har startet på. Dessuten elsker jeg Norge.

-  Kanskje jeg skal finne meg en norsk dame og leve lykkelig resten av mine dager i Norge. Jeg er jo bare 29 år, så jeg har jo lenge igjen, sier 50-åringen.