STJERNE: Muhammad Alis livshistorie har blitt gjenfortalt i et utall bøker og filmer, og han har i også fått en stjerne på «The Walk of Fame» i Hollywood. Men akkurat denne stjerna er ganske ulik alle de andre. Foto: EPA/MIKE NELSON/NTB Scanpix
STJERNE: Muhammad Alis livshistorie har blitt gjenfortalt i et utall bøker og filmer, og han har i også fått en stjerne på «The Walk of Fame» i Hollywood. Men akkurat denne stjerna er ganske ulik alle de andre. Foto: EPA/MIKE NELSON/NTB ScanpixVis mer

Muhammad Ali har en stjerne på «Walk of Fame», men den er annerledes enn absolutt alle de andre

Hylles over hele verden.

(Dagbladet): Tidlig lørdag morgen norsk tid ble det kjent at Muhammad Ali er død. Bokselegenden, som begeistret en hel verden, ble 74 år gammel.

Mange har etter at dødsbudskapet ble kjent, forsøkt å sette ord på hva Ali betød for dem, og hvilket minne han kommer til å etterlate seg.

Hans livshistorie har blitt gjenfortalt i et utall bøker og filmer, og han har i også fått en stjerne på «The Walk of Fame» i Hollywood. Men akkurat denne stjerna er ganske ulik alle de andre.

På veggen Alis stjerne er nemlig den eneste som ikke er nedfelt i gata, den henger ved siden av det som må kunne omtales som «verdens mest kjente fortau».

Årsaken? Ifølge Ali, som skiftet navn fra Cassius Clay da han konverterte til islam i 1964, var det så enkelt som at han ikke ville at navnet hans skulle tråkkes på av mennesker som ikke respekterte ham.

- Jeg bærer navnet til Profeten Mohammad, og det er umulig for meg å tillate at folk tråkker på hans navn, har han sagt ifølge britiske Independent.

The Hollywood Walk of Fame består av mer enn 2500 stjerner nedfelt i fortauet i Hollywood Boulevard og Vine Street i Hollywood i California. Men stjerna til Ali skiller seg altså ut.

«Daaaamn» For Ole «Lukkøye» Klemsetsen var bokselegenden en av hovedgrunnene til at han begynte med sporten. Allerede som fireåring startet nordmannen å studere Alis bevegelser i ringen på video hjemme i Stavanger. 

Han så ikke bare på Ali som et forbilde, men som familie. Det var slik det føltes. Klemetsen fikk møtt idolet sitt flere ganger, og glemmer aldri spøken amerikaneren dro da de traff hverandre for første gang på flyplassen i Chicago i 1993.

- Han kom bort til meg og sa: «Are you a boxer?»

- «Ja, ja. Det er jeg», svarte jeg.

- Da sier Ali: «Daaaamn! You know what? You look even prettier than me!»

- He-he. Jeg var en hvit bokser med rastafletter. Det syntes han var morsomt. Han spøkte alltid. Han var jo kjent for de raske replikkene, forteller Klemetsen til Dagbladet.

Hylles Det har haglet med hyllester til Ali i løpet av lørdagen. USAs president Barack Obama var bare en av de som hadde noen velvalgte ord til den avdøde bokseren.

- Hans kamp utenfor ringen kostet ham tittelen, skaffet ham uvenner både til venstre og høyre og sendte ham nesten i fengsel. Men Ali sto på sitt. Og hans seier hjalp oss med å bli vant til den utgaven av USA vi kjenner i dag, sa Obama.

- Vi mistet én gigant i dag. Boksesporten har dratt mange fordeler av Muhammad Alis enorme talent, men ikke så mye som menneskeheten har dratt fordel av hans menneskelige egenskaper, sa den filippinske boksestjernen Manny Pacquiao

Og som Dagbladets kommentator Morten Pedersen skrev i sin kommentar tidligere lørdag.

«Jeg tror ikke på gud og jeg pleier ikke å følge med når Mike Tyson uttaler seg eller twitrer om noe som helst, men i dag gjør jeg et unntak: 'God came for his champion. So long great one'.»