KUNNE HUN TATT ENDA EN MEDALJE?: Svenskene funderer i om Sarah Sjöström kunne tatt enda en medalje, dersom hun hadde vært i en annen bane i bassenget på 50 meter fri. Foto: WIXTRÖM PETER  / Aftonbladet / IBL Bildbyrå
KUNNE HUN TATT ENDA EN MEDALJE?: Svenskene funderer i om Sarah Sjöström kunne tatt enda en medalje, dersom hun hadde vært i en annen bane i bassenget på 50 meter fri. Foto: WIXTRÖM PETER / Aftonbladet / IBL BildbyråVis mer

Mulig feil med OL-bassenget får Sverige til å koke: - Helt jævlig skandaløst

Svømmere kan ha oppnådd fordeler etter arrangørmiss.

(Dagbladet): Svømming er en enkel sport, hvor det hele handler om å komme i mål først.

Men etter at nettsiden Swimswam har undersøkt hvor lang tid de forskjellige utøverne har brukt i forskjellie deler av bassenget, kan de ha avslørt at noen har hatt en enklere vei enn andre.

Det får våre kjære naboer i øst til å koke.

Én av 16 til finale i bane 1-4

For ifølge undersøkelsen Swimswam har gjennomført, som svenske Expressen gjengir, kommer det fram at det har gått raskere for svømmerne jo lenger ut i bassenget de har svømt. Altså, jo lenger unna man har vært bane én, jo raskere har det gått.

Bakgrunnen for dette er trolig undervannsstrømmer, noe det ifølge Expressen også var et tema under svømme-VM i Barcelona i 2013.

Svenskenes egne svømmehelt Sarah Sjöström, som tok tre medaljer i OL, svømte i bane én i øvelsen 50 meter fri. Hun misset finalen med 16 hundredeler, og det er dette som får svenskene til å koke.

For undersøkelsen viser at 15 av de 16 svømmerne (damer og herrer) som tok seg til finale, var alle i bane fire til åtte. USA, som tok utallige medaljer i svømming, tok kun én medalje da svømmeren var i bane en til fire.

Det får Sverige til å fundere på om Sjöström kunne tatt enda en medalje i lekene.

- Helt jævlig skandaløst

Expressen har snakket med svømmeeksperten Hans Chrunak, som ikke hadde hørt noe om undersøkelsen før den svenske avisa ringte.

- Det er jo ofte sånn at man tar inn vann fra den ene siden til den andre. Har man ikke slått av sirkulasjonen under løpet er det jo forjævlig sørgelig, sier Chrunak til avisa.

Han kjenner ikke til at det er et vanlig problem.

- Det er noe arrangøren skal sjekke før løpet, at sirkulasjonen er slått av. Ellers blir det sånn at det er motstrøm eller ingen strøm i det hele tatt. Har det vært sånn i Rio, er det helt jævlig skandaløst.

Ingen fordel på lange distanser

Den norske svømmekometen, Henrik Christiansen, svømte i bane åtte i finalen på 1500 meter. Ifølge undersøkelsen er det den banen man får best fordel i, men dette gjelder ikke på lengre distanser.

BLE NUMMER ÅTTE: Henrik Christiansen måtte se seg slått av de andre svømmerne i finalen og ble sist på 1500-meteren.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
BLE NUMMER ÅTTE: Henrik Christiansen måtte se seg slått av de andre svømmerne i finalen og ble sist på 1500-meteren. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

Da vil nemlig understrømningene gi motstand. Det har også undersøkelsen vist, for da har svømmingen motsatt vei være langsommere.

Christiansen kom på sisteplass - dog, i sitt første OL noensinne - i en svært sterk finale. Han kan uansett være fornøyd, han var tross alt blant de åtte beste svømmerne i OL.

Etter Swimswams undersøkelse, skal bassengene nå utredes og det skal tas tester i bassengene. Det bekrefter det internasjonale svømmeforbundet til Wall Street Journal.