Murray kan stikke av med 15 millioner

Blir 7.7. lykkedagen? 77 år siden en brite vant Wimbledon.

FINALEKLAR: Britiske Andy Murray skriver seg inn i historiebøkene hvis han vinner dagens Wimbledon-finale mot Novak Djokovic på hjemmebane i London. AFP PHOTO / CARL COURT / NTB Scanpix
FINALEKLAR: Britiske Andy Murray skriver seg inn i historiebøkene hvis han vinner dagens Wimbledon-finale mot Novak Djokovic på hjemmebane i London. AFP PHOTO / CARL COURT / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det er klart for mestermøte mellom nummer én og to i verden når Novak Djokovic (26) og Andy Murray (26) i ettermiddag møtes for å kjempe om den prestisjefulle Wimbledon-tittelen.

Serbiske Djokovic har sikret seg troféet én gang tidligere - i 2011. Skotske Murray ønsker å løfte det for første gang, og samtidig innfri hjemmepublikummets massive forventninger.

Det er ventet at utrolige 20 millioner briter vil benke seg foran TV-apparatene når Murray skal i aksjon senere i dag.

Vinner han, blir han den første briten som går helt til topps i den tradisjonsrike turneringen siden Fred Perry klarte kunststykket for 77 år siden (i 1936).

Vennskap på vent Det er likevel en formidabel utfordring som venter Murray på centercourten. Novak Djokovic er ikke bare verdens beste spiller, han er Murrays argeste rival.

De to tennisessene møttes for første gang til duell i Frankrike bare 11 år gamle, og har brukt de neste 15 årene til å lære å kjenne hverandres styrker og svakheter. De har stått ansikt til ansikt over nettet i 18 seniorkamper. 11 av dem har endt i favør Djokovic.

Som langvarige medlemmer av tennissirkuset, har de også blitt kjent på det personlige plan. Det er likevel ikke snakk om noe nært vennskap. Djokovic har forklart hvorfor til The Mirror:

- Vi har masse respekt for hverandre, men som rivaler blir det vanskelig å være venner. Han (Murray) har sitt eget støtteapparat, sine egne rutiner. Det har jeg også, derfor kan vi ikke ha middagsselskaper og fester sammen.

Det er en oppfatning syv dager eldre Murray deler. 

- Jeg håper det blir annerledes når vi slutter å spille, men akkurat nå er det vanskelig fordi vi møtes til store kamper, med mye på spill, har Murray fortalt til den engelske avisen.

Utladet Klokken 15.00 braker det løs på Wimbledon-gresset, og det er garantert ingen av duellantene som har tenkt å gi seg uten en heroisk kamp.

Djokovic viste prov på sin utrolige vinnervilje i semifinalen mot argentinske Juan Martin Del Potro fredag. Kampen gikk til fem set, hvor førstnevnte til slutt klarte å avgjøre det historisk lange oppgjøret etter fire timer og 43 minutters spill.

NUMMER ÈN: I tillegg til at verdenséner Novak Djokovic er teknisk briljant, er han utstyrt med en enorm vinnervilje. Den ble avgjørende i semifinalen mot argentinske Del Potro. AFP PHOTO / CARL COURT / NTB Scanpix
NUMMER ÈN: I tillegg til at verdenséner Novak Djokovic er teknisk briljant, er han utstyrt med en enorm vinnervilje. Den ble avgjørende i semifinalen mot argentinske Del Potro. AFP PHOTO / CARL COURT / NTB Scanpix Vis mer

Den mentale og fysiske utladningen Djokovic gikk gjennom, er noe den amerikanske tennislegenden John McEnroe påpekte nylig. Han mener det fort kan bli serberens bane mot Murray.

- Begge er fantastiske spillere, men jeg tror semifinalen vil påvirke Djokovic.

For etter sjokktapene til Rafael Nadal og Roger Federer tidlig i turneringen, endte til slutt Murray opp med den letteste veien til finalen. I semien slet han likevel innledningsvis mot den hardtservende polakken Jerzy Janowicz. Etter tap i første set, avgjorde han imidlertid kampen med å vinne de tre neste.

Hjemmefavoritt Selv om Murray, som har sagt han sover 12 timer på nettene før hver kamp, kanskje er mer uthvilt før dagens storslagne finale, har han en helt egen type utfordring som kan by på problemer: Det enorme presset fra hjemmepublikummet.

Før fjorårets Wimbledon-finale var forutsetningene mange av de samme. Forskjellen var at Murrays motstander da het Roger Federer. Det endte uansett med tap, og en skuffelse som fikk Murray til å gråte seg i søvne mange uker etterpå. 

Det hjalp selvsagt på at Murray gikk seirende ut av OL-turneringen på samme bane en måned etterpå - mot Djokovic! Men Wimbledon-troféet mangler fremdeles. Og det henger høyt. Spesielt for de tennisinteresserte britene.

- Jeg tror støtten fra publikum vil gi Murray fem, 10 prosent ekstra. Tar man det med i betraktningen, har han en god sjanse. Det kommer til å bli en fabelaktig kamp, mener McEnroe.

I tillegg til troféet, hederen og æren, kan vinneren av årets Wimbledon vente seg en bankoverføring på cirka 15 millioner kroner fra turneringsledelsen. Ikke dårlig betalt for en ukes arbeid.

TROR PÅ MURRAY: John McEnroe, som var kjent som en svært hissig tennispiller, tror på Andy Murray i dagens finale. Skotten som selv er kjent for å ha et stort temperament. AFP PHOTO / GLYN KIRK / NTB Scanpix
TROR PÅ MURRAY: John McEnroe, som var kjent som en svært hissig tennispiller, tror på Andy Murray i dagens finale. Skotten som selv er kjent for å ha et stort temperament. AFP PHOTO / GLYN KIRK / NTB Scanpix Vis mer