Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Murray knuste Federer og feiret med gullkyss

Stormet opp på tribunen etter overlegen seier.

• Andy Murray - Roger Federer 6-2, 6-1, 6-4

LONDON/OSLO (Dagbladet): Hjemmehåpet Andy Murray (25) var overlegen i OL-finalen i tennis og knuste Roger Federer (30) og fikk dermed en slags revansj for det som skjedde på samme bane for nøyaktig fire uker siden i finalen av Wimbledon-turneringen.

- Det er definitivt lettere å vinne en finale enn å tape. Det var vanskelige forhold med ganske mye vind, men jeg klarte meg bra. Dette er nummer én for meg. Den største seieren i mitt liv. Denne uka har vært helt utrolig så langt, og jeg har hatt my moro. Jeg følte meg pigg på banen i dag. Jeg var ikke nervøs i det hele tatt, bortsett fra helt i starten av kampen, sier Murray.

Nervene under kontroll Skotten som aldri har vunnet en Grand Slam-finale, sikret seg dermed sin første store tittel.

- Det er definitivt annerledes. Jeg har vunnet et OL-gull, men ikke en Grand Slam. Jeg vet hvordan det føles, og det er en fantastisk følelse. Jeg har tapt noen tøffe kamepr i noen tøffe finaler, og det har gjort veldig vondt. Jeg mener den olympiske tennisen bare har blitt bedre og bedre for hver gang, siden alle toppspillerne deltar nå. For meg er dette den største seieren i min karriere, sier Murray.

- Jeg er mektig imponert. Han knuste Federer på hjemmebane. Det er bare en mann som har slått Federer der før, og det er Rafael Nadal. Jeg er imponert, sier tidligere tennisproff og NRK-ekspert Jan Frode Andersen.

Stolt Federer 25-åringen fra Dunblane vant med sifrene 6-2, 6-1, 6-4 og var solid gjennom hele kampen.

- Murray holdt nervene under kontroll og reddet ni breakballer. Han har fantastisk støtte fra publikum. Jeg tror Murray tar med seg det positive herfra og kan kjempe om Grand Slams i tida som kommer, sier Andersen.

GULLGUTT: Andy Murray feiret med å løpe opp på tribunen og klemme og kysse kjæresten Kim Sears etter finaleseieren mot Roger Federer. Foto: AP Photo/Mark Humphrey
GULLGUTT: Andy Murray feiret med å løpe opp på tribunen og klemme kjæresten Kim Sears etter finaleseieren mot Roger Federer. Foto: EPA/ANDY RAIN
GULLGUTT: Andy Murray feiret med å løpe opp på tribunen og klemme kjæresten Kim Sears etter finaleseieren mot Roger Federer.Foto: REUTERS/Stefan Wermuth
GULLGUTT: Andy Murray feiret med å løpe opp på tribunen og klemme kjæresten Kim Sears etter finaleseieren mot Roger Federer. Foto: EPA/ANDY RAIN
PALLEN: Andy Murray, Roger Federer og Juan Martin del Potro tok medaljene. Foto: REUTERS/Dominic Ebenbichler

Murray slet i åpningsgamet og Federer hadde muligheten til å bryte, men skotten klarte seg og hevet kvaliteten utover i kampen. Med god serving klarte aldri Federer å bryte, og Murray vant stort sett alle de viktige poengene.

- Jeg er veldig fornøyd. I dag var Andy ganske enkelt bedre enn meg. Jeg er nummer én i verden og har tatt sølv i OL, jeg er veldig stolt av meg selv, sier Federer.

Kostbar semi Federer er med sine sju Wimbledon-seirer en yndling på centercourten, men i dag måtte han finne seg i å spille på bortebane.

- Jeg merket at publikum var mer patriotiske enn under vanlige Wimbledon-turneringer. Men jag har spilt på baner der publikum har vært mer imot meg. Det var ikke på grunn av publikum jeg tapte, men det kan hende Andy hentet ekstra energi fra publikum som hjalp ham til å vinne.

- Hvis jeg skal finne på en unnskyldning, må det være at semifinalekampen ble som den ble. Det kan ha tappet meg for mye energi, fysisk og mentalt, sier sveitseren.

Gull og sølv på samme dag Etter seieren stormet Murray opp på tribunen og kysset kjæresten Kim Sears (24).

- Murray har en spesiell historie, og ble sett på som et stort talent som ung. Han vokste opp og var ballgutt i Wimbledon, og deretter har han gått gradene. Vi så under Wimbledon tidligere i sommer hvor mye dette betyr for ham. Spesielt på hjemmebane vil det være stort, sa Eurosports tennisekspert Christer Francke til Dagbladet før finalen.

Juan Martin Del Potro vant bronsefinalen mot serbiske Novak Djokovic tidligere i dag.

VANT GULL: Andy Murray vant mot Roger Federer og sikret britisk OL-gull. Foto:AFP PHOTO / MARTIN BERNETTI
VANT GULL: Andy Murray vant mot Roger Federer og sikret britisk OL-gull. Foto:AFP PHOTO / MARTIN BERNETTI Vis mer

Rett etter finalen spilte Murray mixedfinale sammen med Laura Robson og hadde mulighet til å vinne to gullmedaljer i løpet av noen få timer. Men Max Mirnyi og Victoria Azarenka fra Hviterussland viste seg for sterke.

TAP: Roger Federer tapte finalen. Foto: REUTERS/Dominic Ebenbichler
TAP: Roger Federer tapte finalen. Foto: REUTERS/Dominic Ebenbichler Vis mer
FINALEGUTTA: Andy Murray og Roger Federer. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth
FINALEGUTTA: Andy Murray og Roger Federer. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media