FAR OG FAVORITT: Andy Murray er mannen som kan utfordre Novak Djokovic om Wimbledon-tittelen. Her er han med kona Kim. Foto: Reuters / Andrew Boyers
Livepic
FAR OG FAVORITT: Andy Murray er mannen som kan utfordre Novak Djokovic om Wimbledon-tittelen. Her er han med kona Kim. Foto: Reuters / Andrew Boyers LivepicVis mer

Murray røper hva som motiverer ham: - Kanskje hun blir gammel nok til å forstå

Tennisekspert Christer Francke: - Tror på Murray i Wimbledon.

(Dagbladet): Wimbledon startet mandag og Eurosports tennisekspert Christer Francke mener det er én mann som kan vippe Novak Djokovic (29) ned fra tronen:

Nemlig britiske Andy Murray (29).

Djokovic har vært verdens suverent beste spiller det siste året og står med fem Grand Slam-seire på de seks siste forsøkene. I de to siste finalene - i French Open i mai og Australian Open i januar - var nettopp Murray finalemotstander.

- Jeg mener Murray ser bedre ut enn på lenge. Han får fått tilbake Ivan Lendl som trener og det er under ham Murray har spilt sin beste tennis. Murray er god på gress og han er den som er nærmest nivået til Djokovic, sier Francke til Dagbladet.

VANT: Andy Murray vant Wimbledon i 2013. Foto: AFP PHOTO / GLYN KIRK
VANT: Andy Murray vant Wimbledon i 2013. Foto: AFP PHOTO / GLYN KIRK Vis mer

Skotten kommer nettopp fra turneringsseier i Queens - en oppkjøringsturnering på gress før Wimbledon.

Far

Murray og kona Kim Sears ble foreldre til Sophia for fire måneder siden og årets store tennisturnering i Storbritannia er dermed Murrays første som far.

I intervju med britisk presse sier 29-åringen at han vil holde karrieren gående så lenge at dattera får oppleve - og kan huske - ham som en tennisstjerne.

GIFT: Andy Murray og Kim Sears giftet seg i april 2015. Foto: EPA/JOEY KELLY 
GIFT: Andy Murray og Kim Sears giftet seg i april 2015. Foto: EPA/JOEY KELLY  Vis mer

- Det vil være fint dersom hun vet hva jeg har gjort. Og kanskje hun blir gammel nok til å forstå. Det kan også være en motivasjon for meg ettersom jeg blir eldre og må trene hardere, sier Murray, ifølge Daily Mirror.

Kona Kim er datter av tennistreneren Nigel Sears og lille Sophia ble dermed født inn i en tennisfamilie. Men om Sophia har en framtid på tennisbanen, bryr ikke Andy Murray seg om.

- Hvis hun nyter å spille tennis, så er det helt fint. Men hvis hun hater tennis og vil gjøre noe helt annet, så er også det helt greit. Jeg skal oppmuntre henne til å drive med idrett, men bare fordi jeg mener du kan lære mye av sport. Det er en fin måte å holde seg sunn og frisk, sier Murray, som møter 22 år gamle Liam Broady i 1. runde i dag.

FAVORITT: Novak Djokovic før Wimbledon. Foto: NTB Scanpix
FAVORITT: Novak Djokovic før Wimbledon. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Flere talenter

Murray vant Wimbledon i 2013 og har, ifølge ekspert Francke, formen til å kopiere bedriften i år.

SUPERTALENT: Alexander Zverev. Foto: Jon Bromley/ProSports/REX/Shutterstock 
SUPERTALENT: Alexander Zverev. Foto: Jon Bromley/ProSports/REX/Shutterstock  Vis mer

- I Grand Slams unngår de beste å møte hverandre tidlig på grunn av seedingsystemet og spillere som Murray går sjelden på en skrell tidlig. Samtidig har Djokovic spilt lite på gress i år og da vet du aldri hva som kan skje, sier Francke.

Eksperten nevner også et par mindre kjente - og lavere rangerte - spillere som kan overraske.

- En spiller som tyske Alexander Zverev (19 år) kan overraske. Han har en fantastisk serv og det er en stor fordel på et så hurtig dekke som gress. Dominic Thiem (22) er et annet spennende navn. Begge disse spillerne kan dominere sporten og vinne Grand Slam-turneringer. Spørsmål er bare når det skjer, sier Francke.

Francke mener også at kanadiske Milos Raonic og australske Nick Kyrios er spillere å se opp for i årets tredje Grand Slam-turnering.

- Å vinne Roland Garros (French Open) var en av de mest minnerike og vakre øyeblikkene i karrieren. Det kostet mye. Nå har jeg slappet av og forberedt meg til Wimbledon, sier Djokovic ifølge New York Times.

Serberen tok nemlig din første tittel på den franske grusen tidligere i sommer. Dermed er samlingen komplett med både Australian Open, Wimbledon, US Open og French Open.

FAVORITT: Serena Williams. Foto: REX/Shutterstock
FAVORITT: Serena Williams. Foto: REX/Shutterstock Vis mer

Komplett kvinnespiller

Francke uttalte til Dagbladet nylig at han holder Serena Williams (34) og Garbine Muguruza (22) som favoritter i kvinneklassen.

- Muguruza er en komplett spiller som behersker det meste. Hun er god teknisk og har en fin serv. Hun har alt som skal til for å bli en verdensstjerne og hun er fortsatt ung. Muguruza er en mer bevegelig spiller enn Williams, sier Francke.

KAN OVERRASKE: Madison Keys. Foto: NTB Scanpix
KAN OVERRASKE: Madison Keys. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hvordan ser Williams ut før Wimbledon?

- Williams vil være favoritt i alle turneringer hun stiller i. Men det ser ut som hun mangler noe da hun spiller seg fram til finalen. Før klarte Williams alltid å snu kamper og vinne. Nå er hun tapt to strake finaler (i French Open og Australian Open). Jeg vet ikke om det er nerver, men hun har ikke klart å prestere på topp i finalene, sier Francke.

- Kan noen ukjente kvinner overraske?

- Det er neppe en helt ukjent person som vinner Wimbledon, for akkurat nå er det så mange som er gode. Skal jeg plukke ut et spennende navn så er det amerikanske Madison Keys (21). Hun er langt fra ukjent, men kan kanskje få sitt store gjennombrudd i Wimbledon, sier Francke.

Serena Williams står totalt med 21 Grand Slam-titler. Williams er bare én tittel bak Steffi Graf (47). Aller flest har derimot Margaret Court (73) med 24.

SPANSK HÅP: Garbine Muguruza. Foto: Mark Greenwood/IPS/REX/Shutterstock 
SPANSK HÅP: Garbine Muguruza. Foto: Mark Greenwood/IPS/REX/Shutterstock  Vis mer