Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tøff start for Per-Mathias Høgmo

Murring i Fredrikstad

Aviskommentator: - Hæ? Hva er dette for noe forbanna vås?

TØFF START: Per-Mathias Høgmo har bare vunnet to av fem kamper i Fredrikstad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TØFF START: Per-Mathias Høgmo har bare vunnet to av fem kamper i Fredrikstad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Tidligere landslagstrener Per-Mathias Høgmo (58) har ikke fått en drømmestart i Fredrikstad Fotballklubb. Supporterne forventer direkte opprykk fra 2. divisjon. Men etter fem runder ligger klubben på sjetteplass. Opp til serieleder Raufoss er det sju poeng.

- Vi er litt overrasket over at dette ikke har slått ut i full blomst. Det må løsne snart, sier Enrique Leonides Arnesen, leder for supportergruppa Plankehaugen.

I en kommentar i lokalavisa Demokraten er journalist Knut Johannesen svært kritisk. Kommentaren har tittelen: «Dette holder ikke, Høgmo!»

Journalisten skriver:

- Det er et faresignal - og vi misliker det sterkt - at trener Per-Mathias Høgmo allerede etter fem kamper tyr til håpløse unnskyldninger og dårlige bortforklaringer som på Hønefoss. «Vi leverer en solid bortekamp» etterfulgt av at «vi har et ungt lag». Hæ? Hva er dette for noe forbanna vås? Vi opplevde noe av det samme mot Mjølner. Vi sitter igjen med det samme spørsmålet. Har vi sett samme kamp? Det begynner å likne faretruende det vi hørte i Høgmos tid som landslagstrener. Og det var ille!

Fallen storhet

Det var i desember at Høgmo ble presentert som ny trener i Fredrikstad. Da hadde han hatt ett års pause etter at han gikk av som landslagstrener for Norge.

Fredrikstad Fotballklubb er en fallen storhet. Laget har ni seriemesterskap og elleve cupmesterskap. I og med at Høgmo bor i nabobyen Moss, ser han det som en stor utfordring å få laget tilbake i norgestoppen.

Foreløpig har det blitt to seirer, to uavgjort og ett tap. Bare vinneren av avdelingen rykker direkte opp til 1. divisjon. Nummer to-laget må ut i kvalifisering. Misnøyen i Fredrikstad har økt i styrke etter de to siste kampene. 6. mai tapte laget 0-1 hjemme for Mjølner. 16. mai ble det 1-1 borte mot bunnlaget Hønefoss.

SLITER: Per-Mathias Høgmo har ennå ikke fått ut potensialet i 2. divisjonsklubben Fredrikstad. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SLITER: Per-Mathias Høgmo har ennå ikke fått ut potensialet i 2. divisjonsklubben Fredrikstad. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Jeg vil ikke ha noen som synes synd på seg selv. Nå vil jeg se temperament og en vilje til å bli bedre, sier han, ifølge Fredriksstad Blad.

- Har dere et spissproblem, Høgmo? spør avisa

- Vi har en effektivitetsutfordring. Det må vi bare erkjenne. Jeg sa det også til gutta etter kampen: Det er lov å være skuffa, men vi må score mål på sjansene.

Tillit

Supporterleder Enrique Leonides Arnesen sier tilliten til Høgmo fortsatt er der. Men fem mål på fem kamper bekymrer.

- Tilliten var stor. Og den er fortsatt der. I alle fall i mine øyne. Vi kan ikke begynne å surmule fordi vi ikke vinner hver eneste kamp. Folk må ha is i magen, sier Arnesen til Dagbladet.

- Er det bare opprykk som teller?

- For supporterne er det jo det. Klubbens strategi er også opprykk, maks ett år til i 2. divisjon. Vi kan ikke drive med breddefotball altfor lenge.

Demokraten-journalist Knut Johannesen mener alt annet enn opprykk er en fiasko:

- Så langt har det vært under pari. At vi gir bort poeng mot Mjølner og Hønefoss er rett og slett for dårlig, sier han til Dagbladet.

NORGE-SJEF: Per-Mathias Høgmo var landslagstrener fra 2013 til 2016. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NORGE-SJEF: Per-Mathias Høgmo var landslagstrener fra 2013 til 2016. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Du er kritisk i din kommentar?

- Ja, jeg synes det begynner å bli unnskyldninger og bortforklaringer. Etter Hønefoss-kampen ble det sagt at det ble spilt med et ungt lag. Det stemmer ikke. Gjennomsnittsalderen er 28 år. Og du har spillere her med erfaring fra Eliteserien og OBOS-ligaen.

Positive reaksjoner

Johannesen sier at han har fått positive reaksjoner på kommentaren: «Bra du setter skapet på plass», er blant reaksjonene. Ifølge Fredriksstad Blad oppsummerte Høgmo 1-1-kampen mot Hønefoss slik:

- Vi gjør egentlig en solid bortekamp, vi skaper 10-11 målsjanser, og noen av de er rett og slett enorme. Vi skaper egentlig nok sjanser i en periode i 1. omgang til å avgjøre kampen.

Videre forteller avisa at man kunne høre en klar og tydelig Høgmo si:

- Jeg ville ikke se noen spillere som synes synd på seg selv. Jeg vil se spillere som kommer på trening på fredag, som har et temperament og en indre «go» til å ville revansjere seg framover nå, og jobbe målrettet for rett og slett bli bedre.

Johannesen mener Høgmo har hatt nok tid på seg til å forme laget. Han har vært i jobben i rundt et halvt år.

- Han kan ikke skylde på at han trenger tid. Folk i byen begynner å bli utålmodige, sier journalisten, som har jobbet med Fredrikstad Fotballklubb siden 1982.

- Det skapte voldsom interesse da Høgmo kom. Nye sponsorer kom inn og klubben har et totalbudsjett på 20 millioner kroner, påpeker han.

4-3-3?

Fredriksstad Blad spør om det er på tide å skrote 4-4-2. Kommentator Nicolas Berg skriver:

- Mot Hønefoss ble FFK i 4-4-2 stadig overspilt sentralt, og laget greide aldri å kontrollere banespillet i stor nok grad. I tillegg ser det foreløpig ut til at FFK ikke har noe tospann til å dominere den sentrale midtbanen. Kanske på tide å prøve 4-3-3?

2. div.
Raufoss550015-115
Asker53029-39
Alta53026-49
Grorud530211-109
Fram53027-99
Fredrikstad52215-38
Elverum522110-98
Bærum521210-57
Nybergsund52127-107
Moss520311-96
Odd 2.-lag52037-126
Mjølner52034-136
Hønefoss50145-111
Stabæk 2.-lag50146-141
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media