FJERDEPLASS PÅ STORBRITANNIA: Skotske Andrew Musgrave gikk inn til en fjerdeplass på 5-mila, og gikk forbi alle nordmenn i løypa. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Ski-VM i Lahti 2017

Musgrave stusser over Alsgaards SMS etter bragden. - Jeg er overrasket over at han er fornøyd

Andrew Musgrave slo Martin Johnsrud Sundby i spurten og blir omtalt som beste norske løper på VM-femmila av landslagsgutta. Thomas Alsgaards melding til Musgrave får skotten til å undre.

LAHTI (Dagbladet): Norge hadde fem blant de elleve beste på den avsluttende VM-femmila i Lahti, men verken Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug, Sjur Røthe, Anders Gløersen eller Hans Christer Holund klarte å slo skotten Andrew Musgrave.

Før man kaster seg på harseleringen som verserer i enkelte medier: Andrew Musgrave er ikke noen vanlig skotte. Han har bodd i Norge i snart åtte år og gikk helt til topps i NM-sprinten i 2014 rett før Sotsji-OL. I går fikk han et nytt høydepunkt i karrieren med 4. plassen på VM-femmila i Lahti.

På oppløpet snek han seg til og med forbi storfavoritt og verdenscupleder Martin Johnsrud Sundby, som har gått NM-stafetter sammen med klubbkameraten Musgrave i Røa.

- Det er utrolig gøy. En skotte som går inn til 4. plass i VM, er tøft. Andy er voldsom tøff i hodet, sier Sundby til Dagbladet.

- Hvordan er det mulig for en skotte å bli nr. 4 i ski-VM?

- Det får du spørre ham om, sier Røa-gutten, som ble nr. 5.

BRAGD: Skotske Andrew Musgraves 4. plass i Lahti-VM vekker oppsikt. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
BRAGD: Skotske Andrew Musgraves 4. plass i Lahti-VM vekker oppsikt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Stusser over Alsgaards melding

Musgrave er en del av Thomas Alsgaards Team Leaseplan-lag. Da briten gikk i mål til 4. plass i dag, skrev Alsgaard «maskin» - sammen med en muskel-emoji - i en SMS til Dagbladet. Det overrasker Musgrave.

- Jeg er overrasket over at Alsgaard er fornøyd med 4. plassen min. Jeg ville ha trodd at han syntes det var dårlig at jeg ikke tok medalje, sier Musgrave til Dagbladet, før han deler ut litt ros til langrennslegenden.

- Thomas betyr veldig mye for meg. Det er gjennom Team Leaseplan jeg har blitt så god, mener 26-åringen.

Når Dagbladet videreformidler at Musgrave ble overrasket over Alsgaards positivitet eter 4. plassen, svarer han:

- Han burde ha vunnet, skriver Alsgaard i en SMS med blinkefjes.

Vekker oppsikt blant norske konkurrenter

Anders Gløersen, Hans Christer Holund og Tor Arne Hetland betegner Musgrave som norsk og gir ham tittelen« dagens beste nordmann i Lahti».

NORGESVENN: Skotske Andrew Musgrave slo alle nordmennene og tok fjerdeplass i 50 kilometer for herrer i Lahti. - Det hjelper å bodd i Norge noen år, sier Musgrave. - Jeg har bodd i Norge noen år og gjort det samme som nordmennene har gjort, det funker det. Reporter: Øyvind Godø. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Det er utrolig moro. Jeg kjenner Musgrave godt. Han har vært som en norsk skiløper de siste årene, som vi møter på norgescup og NM. At han blir beste nordmann, er veldig spesielt, sier Gløersen til Dagbladet.

- Er du overrasket?

- Jeg hadde ikke trodd det på det føret her. Jeg er veldig imponert over Musgrave i dag, sier Gløersen, som fikk en ufrivillig luke tidlig i løpet, men klarte aldri å kopiere Johan Olssons femmilsbragd fra VM i 2013.

Også Hetland gleder seg på Musgraves vegne.

- Andrew er halvt nordmann han, så vi får juble over hans innsats. Det er veldig imponerende, sier Hetland til Dagbladet.

Holund bøyer seg i støvet. Han mener britens bragd er uforståelig god.

- At Musgrave er beste nordman i dag, er helt utrolig. Det er helt rått, men vel fortjent. Jeg aner ikke hvordan det er mulig å bli så god på ski fra Skottland. Det burde ikke være mulig. Du får spørre ham, sier Holund.

Forklaringen på suksessen

Som sagt, så gjort. Til Dagbladet sier Musgrave:

- Det hjelper å ha bodd en del år og har trent på samme måte som de norske langrennsløperne, sier Musgrave.

IKKE I TOPPFORM: Petter Northug endte på en åttendeplass i 50 kilometer for herrer i Lahti søndag. - Det hadde vært kjedelig for de andre hvis jeg hadde vært i form, da skulle jeg laget faenskap på siste runden der, sier han til Dagbladet. Reporter: Øyvind Godø. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet TV. Vis mer

- Er du enig i at du kan omtales som dagens beste nordmann i Lahti?

- Jeg vil ikke si at jeg er norsk, men jeg har tilknytning til Norge. Det er digg å slå Martin, som er en klubbkamerat i Røa. Jeg tror at Martin kunne ha slått meg om han ville. Han spurtet ikke maks da medaljen røk.

- Hva vil du si til ham etter at du - overraskende nok - slo ham?

- Jeg må erte ham litt Jeg må finne på noe lurt, varsler skotten og smiler.

Johanna Ojala er Musgraves tidligere trener i Team Leaseplan og nå langrennsekspert i SVT. Hun jublet for eks-elevens suksess i Lahti.

- Jeg er så glad for suksessen til Andrew. Han har ikke de beste resultatene på 50 kilometer, men jeg visste at han var i bra form og godt forberedt. Det setter en god grunnmur til en bra prestasjon, noe han viste i dag, sier Ojala til Dagbladet.

- Andrew er veldig målbevisst. Han er også en galning og veldig moro å jobbe med. Jeg er enig med Thomas at han er en maskin. Jeg tror det er mulig at han kan bli verdensmester og olympisk mester. Selvsagt kan han det, mener Ojala.