Muskelbunt skal avverge kaos rundt Tande i Polen

- Utrolig kult å være her. 

I TRYGGE HENDER: Med musklene i helspenn sørger råsterke Krzysztof for at Daniel-André Tande er trygg i Zakopane. Det er renn både lørdag og søndag. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
I TRYGGE HENDER: Med musklene i helspenn sørger råsterke Krzysztof for at Daniel-André Tande er trygg i Zakopane. Det er renn både lørdag og søndag. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ZAKOPANE (Dagbladet): Hysteriske polakker vil ha en bit av Daniel-André Tande (22). Da er det greit å ha muskelbunten Krzysztof og hans kolleger rundt seg.

Verdenscupen i hopp har kommet til Zakopane i Polen. Klokka 16.00 i dag er det lagkonkurranse. Søndag er det individuelt renn i bakken som heter Wielka Krokiew.

Dette er en helg nordmennene har gledet seg til. Fra de kommer til de drar blir de behandlet som popstjerner. Polske fans henger utenfor hotellet. Her bor utøvere fra alle nasjoner.

Når sikkerhetsvakta Krzysztof setter opp en brysk mine, skal du være tøff hvis du prøver å komme inn. Med seg har han et korps av kolleger som kommuniserer via ørepropper.

Konstant sus

- Det er utrolig kult å være her. Du blir vekket av at folk blåser i instrumentene sine. Det er et konstant sus fra du våkner til du legger deg. Det er fantastisk morsomt, sier Tande.

POPULÆR: Daniel-André Tande delte ut kort med bilde av seg selv til fansen etter kvalifiseringen fredag kveld. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
POPULÆR: Daniel-André Tande delte ut kort med bilde av seg selv til fansen etter kvalifiseringen fredag kveld. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

Vi møter 22-åringen i matsalen på et sportshotell noen steinkast fra hoppbakken. Tande - som ligger på andreplass i verdenscupen - tar en titt i polske aviser. Fokuset er ikke til å ta feil av: Alt handler om Kamil Stoch (29), verdenscuplederen fra Polen.

- Stoch er best, proklamerer landsmannen og hopplegenden Adam Malysz på førstesida av Przeglad Sportowy.

Tande får se et bilde av seg selv. Så kaster han seg interessert over en statistikk. Den viser at østerrikeren Gregor Schlierenzauer har vunnet fem ganger i bakken.

I god form

Schlierenzauer kommer bort til Tande og hilser på mens vi snakker. Totalt har han 53 seirer i verdenscupen. Men akkurat nå er Tande over ham i hoppsportens hierarki.

Nordmannen slåss om sammenlagtseieren i verdenscupen. I første omgang er Stoch og Domen Prevc de største utfordrerne.

- Jeg føler at formen er bra. Jeg har fått trent bra i uka som har gått.

- Hva vil du helst vinne: Verdenscupen sammenlagt eller VM-gull i stor bakke?

- Jeg tar begge deler. Så får vi se hvordan det ligger an til slutt.

Tande gjorde seg heit i Hoppuka med en tredjeplass sammenlagt. I det siste hoppet løsnet bindingen. Ekstrem dyktighet gjorde at han holdt seg på beina.

KIKKER INTERESSERT: Polske aviser er stinne av hoppstoff denne helga. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
KIKKER INTERESSERT: Polske aviser er stinne av hoppstoff denne helga. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

- Det hender fortsatt at jeg er småirritert. Men først og fremst er jeg stolt over det jeg gjorde i Hoppuka.

Lappen gratis

Suksessen har foreløpig ikke gitt nye sponsorer. En kjøreskole på Kongsberg har tilbudt ham å ta lappen på motorsykkel gratis. Samtidig har antall følgere på Instagram økt fra 14.000 til 24.000.

- Jeg har en stor fanskare i Polen, men også i Slovenia, Tyskland og Østerrike. Polakker sender meldinger, selv når det har gått dårlig. Det er hyggelig, påpeker han.

Hjemme på Kongsberg hjelper mamma Trude med å svare på fanpost. Under Hoppuka ble kometen stemplet som en mammagutt i den tyske storavisa Bild.

Men i Zakopane blir det ingen kjære mor. Over 40.000 tilskuere vil heie på hjemmehelten Stoch.

Verdenscupen i hopp

Topp tre etter 13 av 27 renn:

1) Kamil Stoch, Polen, 833 poeng.

2) Daniel-André Tande, Norge, 767 poeng.

3) Domen Prevc, Slovenia, 751 poeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer