FÅR FRITAK: Mesut Özil er blant de mest profilerte muslimene i tysk bundesliga. Nå har muslimske ledere åpnet for at fotballproffene kan slippe å faste under den muslimske fastemåneden som starter til uka.  Foto: Philipp Guelland, AFP/Scanpix
FÅR FRITAK: Mesut Özil er blant de mest profilerte muslimene i tysk bundesliga. Nå har muslimske ledere åpnet for at fotballproffene kan slippe å faste under den muslimske fastemåneden som starter til uka. Foto: Philipp Guelland, AFP/ScanpixVis mer

Muslimer i tysk fotball får ramadan-fritak

Slipper å faste om de spiller kamper.

||| Muslimske profesjonelle fotballspillere i Tyskland får spise som normalt i forbindelse med islams fastemåned, ramadan, som starter kommende onsdag.

Det er klart gjennom en avtale mellom den tyske spillerforeningen og muslimske ledere. Universitetet Al-Azhar i Kairo besluttet at et unntak til den strengt religiøse skikken kunne bli gjort for profesjonelle fotballspillere.

Unntaket er begrunnet med at spillerne er kontraktsbundet til å yte sitt beste i jobben. Forutsetningen er at spillerne faktisk spiller kamper i løpet av den hellige måneden.

Debatten i Tyskland startet med at tre muslimske spillere i 2. Bundesliga i fjor fikk advarsler av klubben fordi de fastet.

Den islamske kalender følger Månen, og derfor flytter månedene seg 11-12 dager hvert år i forhold til den gregorianske kalender. Ramadan markeres fordi profeten Muhammed mottok sin første åpenbaring på denne tiden.

Det fastes kun fra soloppgang til solnedgang.

(NTB)