Mye å lære av Larsen

NILS JOHAN SEMB satt på tribunen. Nils Arne Eggen satt på den ene trenerbenken. Begge sliter med det samme problemet for tida: Et lag som ikke fungerer og nøkkelspillere som ikke innfrir. Begge har noe å lære av en fersking som Gaute Larsen i Stabæk.

  • Han fristilte spillergruppa i forhold til gamle meritter, innførte et beinhardt krav til innsats på trening og kamper - og startet derfra. Uredd, kynisk og målbevisst.

RESULTATET HAR DU SETT: Ut med stjernenavn som Jan Åge Fjørtoft og Tommy Svindal Larsen, inn med en kultur preget av enorm vilje og arbeidsinnsats - og to strålende resultater på rad. Ingen grunn til å gjøre verken Fjørtoft eller Svindal Larsen til syndebukker av den grunn. Tvert imot: Det er ikke Fjørtofts skyld at det er blitt stilt urimelig høye sportslige krav til ham. Og Svindal Larsen har hatt en ok sesong, til tross for Stabæks problemer.

DET ER DERIMOT på sin plass å kalle Gaute Larsen en slags helt. Fordi signalene han har gitt - blant annet med vrakinga av Fjørtoft og Svindal Larsen - var helt avgjørende for Stabæks videre eksistens i tetsjiktet av tabellen. Det krevdes en utlufting og en opprensking. Autoritære handlinger som demonstrerte at det var på tide å gjøre noe drastisk med en del inngrodde oppfatninger om både enkeltspillere og spillemønstre. Og når i tillegg Larsen aksepterte stuntet med å hente inn Jahn Teigen som psykolog før gårsdagens kamp, så bekrefter det at det ikke bare ligger gravalvor i snuoperasjonen.

NÅ HAR RIKTIG NOK Stabæk møtt både Molde og Rosenborg på svært gunstige tidspunkt. Det er for tidlig å fastslå annet enn at Stabæk framstår i en mer harmonisk utgave nå enn før Anders Linderoth forsvant. Overgangen tilbake til det mer velkjente 4-4-2-systemet, og med mer bevisst satsing på kjappe oppspill i bakrommet, har gjort spillerne tryggere i valgene og laget mer kompakt. Spesielt på den skandaløse Nadderud-matta blir det for naivt å holde ballen for mye langs bakken.

  • Jeg påstår følgende: Hadde Stabæk hatt en anstendig gressmatte, så ville laget hatt vesentlig flere poeng - og fortsatt Anders Linderoth som trener.

ROSENBORG SPILTE sin tredje dårlige kamp på rad. Og sin andre elendige andreomgang på rad. Bare Vikings formproblemer gjør at laget ikke er distansert med flere poeng på tabelltoppen. Det er mange år siden Nils Arne Eggen har hatt så store problemer på denne tida av sesongen:

  • Laget virker tafatt og forutsigbart, mange av spillerne virker daue i kroppen og usikre i valgene - og sentrale spillere klarer ikke stå fram og markere seg i vanskelige perioder.
  • Laget har to sørgelig anonyme flankespillere (Brattbakk og George) som for tida ikke er i stand til å bidra i den typiske RBK-stilen.
  • Midtstopperne Erik Hoftun og Tor Trondsen ble tidvis rundlurt av fotrappe Baldvinsson og Finstad, og klarte sjelden å kompensere manglende fart med den sedvanlige armbruken. Midtstopperduoens treghet er aldri tema når Rosenborg fungerer.
  • Og på 3- 0 fikk vi et eksempel på det keeperproblemet Rosenborg går ut i Champions League med.