- Mye gikk galt i dag

Men Carlsen mener han fortjente å vinne turneringen.

(Dagbladet): Etter en ulidelig ventetid kunne Magnus Carlsen (22) endelig slippe jubelen løs i London i kveld. Sjakkgeniet vant kandidatturneringen sammenlagt, og får dermed spille om verdensmestertittelen og millioner av kroner. Etter avgjørelsen falt var det en sliten Magnus Carlsen som møtte pressen.

- Jeg forventet ikke å tape i dag. Men hadde ingen håp for det andre partiet. Mye gikk galt i dag, både tiden og posisjonen på brettet, sa Carlsen på pressekonferansen.

Carlsen var i delt ledelse sammen med Kramnik som skulle opp mot eksentriske Vassily Ivanchuk fra Ukraina. Ivanchuk kan spille genialt, og han kan gjøre de merkeligste trekk, spesielt hvis han får problemer med nervene. Fem partier i denne turneringen har Ivanchuk tapt på tid, og mange fryktet det samme skulle skje i dag.

- Jeg så litt på det andre partiet underveis, men jeg så ikke at Ivanchuk lå an til å vinne før etter at jeg stod til tap selv. Jeg ville ikke gi opp mitt eget parti før jeg var sikker på at Ivanchuk skulle vinne, sier Carlsen.

Samme poengsum De to rivalene endte på samme poengsum, 8,5 poeng av 14 mulige. Carlsen ble likevel utropt til vinner av turneringen på grunn av sjakkens målforskjell, flere vunnede partier enn motstanderen. Carlsen vant fem partier og tapte to i turneringen, mens Kramnik vant fire og tapte ett.

På spørsmål om hva som var det vanskeligste i turneringen, svarte Carlsen:

- De siste tre partiene var vanskelige, og de kom litt ut av kontroll. Før det spilte jeg den beste sjakken. Alle ble slitne på slutten, og dermed gikk også kvaliteten på spillet ned.

Fortjente å vinne Carlsen mener at han fortjente å vinne kandidattureringen.

- Jeg mener at jeg gjorde det bra, og at jeg fortjente å vinne.

MENTE MYE GIKK GALT: Magnus Carlsen tapte siste match mot Peter Svidler, men kunne likevel juble for sammenlagtseier.
Foto: Morten Rakke / NTB scanpix
MENTE MYE GIKK GALT: Magnus Carlsen tapte siste match mot Peter Svidler, men kunne likevel juble for sammenlagtseier. Foto: Morten Rakke / NTB scanpix Vis mer

Nordmannen fortalte også at han ikke fikk sove før det avgjørende partiet, men det var ikke fordi han var nervøs.

- Jeg fikk sove i natt, men det var fordi jeg ikke sov natta før, sier Carlsen.

Nå blir det VM-kamp mot Vishy Anand om verdensmestertittelen i november.

- VM-kamp vil bli interessant og et flott arrangement. Men jeg har ikke tenkt på en slik kamp ennå, for jeg har ikke vært kvalifisert før nå. VM-kampen vil sannsynligvis bli like dramatisk som denne turneringen, sier Carlsen.