- Mye makt, uklart ansvar

Trenerforening krever klarere ansvarsfordeling.

(Dagbladet.no): Fredrikstad-trener Knut Torbjørn Eggen var uenig med sportsdirektør Morgan Andersen. Ikke lenge etter var treneren ferdig.

Rosenborg-trener Knut Tørum var ikke på linje med sportsdirektør Knut Torbjørn Eggen. Ikke lenge etter var treneren ferdig.

Og i dag: LSK-trener Tom Nordlie var uenig med manager Jan Åge Fjørtoft.
Treneren er ferdig - kanskje som det foreløpig siste trenerofferet for en konflikt med den forholdvis nye rollen manager /sportsdirektør/ sportslig leder.

- Rollen er ikke tydelig nok

Norsk fotballtrenerforening (NTF) frykter at det vil komme flere eksempler.

- Konflikter mellom sportsdirektører og trenere er normalt i høyt profilerte prestasjonsgrupper. Men når de ikke kan løses, må en av partene gå. Ofte har det blitt treneren, konstaterer administrativ leder Teddy Moen i NTF for Dagbladet.no.

Han mener forklaringen kan være at den, i Norge, relativt nye sportsdirektørrollen er for dårlig definert.

- Sånn er det nok dessverre i mange klubber, rollen er ikke tydelig nok. Sportsdirektøren eller manageren havner dermed litt mellom barken og veden, sier Moen

IKKE ENIGE: Hvor uenige trener Tom Nordlie (t.v.) og manager Jan Åge Fjørtoft faktisk har vært, overrasker folk i og rundt klubben. Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET
IKKE ENIGE: Hvor uenige trener Tom Nordlie (t.v.) og manager Jan Åge Fjørtoft faktisk har vært, overrasker folk i og rundt klubben. Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET Vis mer

- De har mye innflytelse og ikke like mye ansvar?

- Ja, du kan si det sånn. De har mye makt, men det er ikke alltid like klart at de sitter med ansvar når laget sliter, svarer Moen, som understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag - fordi han ikke har fått pratet med Nordlie om situasjonen i Lillestrøm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skryter av Brann

Han vil ikke trekke fram skrekkeksempler, men nevner at Eggen var tydelig på at rollen var for dårlig definert i Fredrikstad. På plussiden trekker han fram Brann.

- Den tydelige rollefordelingen i Brann var et av suksesskritierene da de vant serien i fjor. Dette vet jeg fordi Mons Ivar Mjelde har skrytt av det sjøl, sier Moen.

Som et dagaktuelt eksempel på hvilke spørsmål styrene bør stille seg, bruker han LSK:

- Hvem i Lillestrøm har ansvaret for de ulike områdene? Jeg vet ikke hvor godt definert dette er i Lillestrøm, men ansvarsfordeling er spørsmål som alle klubber må være bevisst på, krever han på vegne trenere som han vet er opptatt av dette spørsmålet.

Hvorfor ikke alle klubber har fått dette helt på plass, tror han kan skyldes to ting:

- Mye makt, uklart ansvar

• Sportsdirektør-/manager-rollen er relativt ny og fremmed i Norge, sammenliknet med for eksempel Tyskland.

• De fleste klubbene har vokst veldig raskt, også hva gjelder administrativt apparat.

- Denne rollen har kommet litt inn fra sidelinja, og det er ofte klart at de skal ha litt ansvar for mediahåndtering, kontaktnettverk og den typen ting. Men hvor går grensa for hva de kan blande seg borti - og hva de kan stilles til ansvar for? spør Moen.