Mye mer enn dommertabber

Flytt fokus fra dommernes feil. Det er ikke de som ødelegger Tippeligaen.

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Det er lett å gi dommer Svein Oddvar Moen skylden for toppkampen som forsvant på landskamparenaen, men enda mer er det lettvint.

Som flere av sine kollegaer leter Moen langs en linje som er ment å beskytte den positive fotballen. Det gjør at det gjennomgående blir delt ut noen straffespark for mye og gitt noen kort for mange i Tippeligaen om dagen, men dette er egentlig ikke noe å mase med. Retningen er riktig, selv om reaksjonene underveis av og til blir feil. Som for eksempel det røde kortet til RBK-spiss Yssouf Kone da han kom for seint inn i et taklingsforsøk på Kjetil Wæhler.

Den unødvendige utvisningen ødela kampen. Etter at to av norsk klubbfotballs kjemper hadde stanget mot hverandre i innledningen, var moroa plutselig over.

Men det er manglene i trenernes tenkning og sesongforberedelser som blir problemet for nivået i Tippeligaen.

SETT UTENFRA klarer den norske dommerstanden seg utmerket. Vi har for eksempel dommere med i sommerens EM-sluttspill, men ikke noe landslag. Og den Tippeligaen som er ment å fostre opp en ny og bedre landslagsgenerasjon, sliter med den sportslige standarden.

Tilsynelatende er de taktiske manglene størst:

•• Det er ikke tilfeldig at både VIF og RBK for tida framstår som to lag uten et effektivt angrepssystem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to storhetene representerer trenden i norsk klubbfotball. Nå er det sjeldent å se planlagt offensive spill bygget opp gjennom flere samtidig avtalte bevegelser. Erstatningen er par-relasjoner spillerne imellom eller improvisasjon basert på offensive valg der og da. Begge deler hører selvsagt god angrepsfotball til, men i sum blir helheten for stusslig.

SLO TIL IGJEN: Moa scoret nok en gang for Vålerenga, men ledelsen ble utliknet. Esten O. Sæther mener manglene i trenernes tenkning og sesongforberedelser er blitt et problem for Tippeligaen. Foto: ARNT E. FOLVIK
SLO TIL IGJEN: Moa scoret nok en gang for Vålerenga, men ledelsen ble utliknet. Esten O. Sæther mener manglene i trenernes tenkning og sesongforberedelser er blitt et problem for Tippeligaen. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

Akkurat som Vålerengas ene poeng mot RBK.

FOR DETTE var egentlig hjemmelagets kveld på Ullevaal. Den nye publikumsfavoritten Moa var i godlunet, unggutten Harmeet Singhs første ballberøringer ga publikum tro på at det endelig var hold i klubbens litt oppskrytte talentutvikling og på midten feide sjefen selv vekk utfordrer Per Ciljan Skjelbred i deres første skikkelige duell.

11 mot 11 tegnet VIF desidert klart best.

Så kom den praktfulle 1-0-scoringen med stikkeren til Martin Andresen og Moas golf-put i borteste hjørne, før utvisningen sendte Oslo-laget ut på noe som burde vært en transportetappe for et mannskap med trygghet i eget angrepsspill.

Men der er ikke VIF.

OM MARTIN og trenergjengen hans spoler videoen fra denne kampen helt tilbake til de strålende åpningsminuttene, vil de se at laget selv ikke i sin beste periode skaper sjanser som står i forhold til dagsform og potensiale.

Igjen er problemet at bredden i det offensive spillet ikke blir utnyttet før hele laget kommer høyt opp i etablert angrep. Både Daniel Fredheim Holm og Morten Berre tok riktignok ut maksimal bredde tidlig i angrepsfasen, men begge benyttet helst denne gunstige posisjonen feilvendt. Fikk de ballen, gikk de alt for ofte inn i banen med den.

Uten systematisk gjennomløpende midtbanespillere, blir det et bevegelsesmønster som det er ganske lett å forsvare seg mot.

Mye mer enn dommertabber

Nettopp mangelen på et effektivt kollektivt bevegelsesmønster, gjorde at RBK fikk kjempe seg inn i kampen etter pause. Det var flott jobbet og ga en fortjent uttelling, men for norsk klubbfotballs skyld skulle gjerne resultatet vært annerledes. Vi trenger flere topplag enn Stabæk med offensive mønstre som holder til å vinne på et gjennomarbeidet avtalt spill.

DER ER heller ikke Rosenborg lenger. Slett ikke. Det er gammelt nytt, og i en klubb som er i vente-modus på ny trener til sommeren, kan det kanskje ikke forventes noen endring.

Da er det annerledes med nye VIF under Martin Andresen. Ikke fordi han som trener har lovet så mye, men fordi han som spiller er så taktisk sterk og har vist så tydelig lederskap.

NORSK TOPPFOTBALL trenger klare, offensive rammer på banen for å bli bedre. I glansperioden på 90-tallet var nettopp den definerte angrepsfotballen adelsmerket. Å minne om det betyr ikke at klokkene skal skrus tilbake, men bare at bevegelsene ute på banen må begynne å skje til avtalt tid igjen.

Å få til slike mønstre, er mye vanskeligere enn å skjelle ut dommerne for mer eller mindre tilfeldige feil.

Men på sikt gir det også adskillig bedre resultater.

• Les mer: Henriksen synes RBK var bedre enn VIF med 10 mann 

• Les mer: Viste fram flenge etter Andresen-takling

• Tabellen: Viking på topp - Lillestrøm på bunn

UTVIST: Yssouf Koné ble utvist for en takling på Kjetil Wæhler. Men det blir feil å fokusere for mye på dommeravgjørelsene.
KJEMPET SEG INN I KAMPEN: Rosenborg var nok en gang best med én mann mindre.