VIKTIG NOK:  Det flaue oppgjøret mot Mia St. John var tross manglende motstand enda et steg for Cecilia Brækhus mot tronen i internasjonal kvinneboksing. FOTO:Heiko Junge / NTB scanpix.
VIKTIG NOK: Det flaue oppgjøret mot Mia St. John var tross manglende motstand enda et steg for Cecilia Brækhus mot tronen i internasjonal kvinneboksing. FOTO:Heiko Junge / NTB scanpix.Vis mer

Mye mer enn en lokal helt

Cecilia Brækhus er adskillig større i den unge kvinneboksingen enn vi tror.

DET er lett å trekke litt på skuldrene over verdien av en tittelkamp i Fredrikshavn. Den lille byen nord på Jylland er mer en båthavn enn en sportsmetropol. I så måte rimer Cecilia Brækhus sin siste seier også mer med grei tilgjengelighet for danskebåten enn med motorvei mot boksetoppen.

Men det er dit hun faktisk er på vei.

RIKTIGNOK  hører boksing til de idrettene der jenter fortsatt er lengst unna å få normal anerkjennelse for det de kommer med av sportslig verdi. Der er det ennå mer sirkus enn idrett.

Desto mer grunn til å få med seg de sportslige analysene som denne farsepregete tittelkampen også ga. Der får Brækhus mer kreditt enn vi kanskje hadde trodd. I internasjonal boksing er hun definitivt ingen lokal norsk hype.

I FAGBLADET "The Ring" som har fulgt sporten siden 1922, blir riktignok lørdagens lett flaue batalje plassert i Norge. Samtidig karakteriserer eksperten i USAs eldste sportsmagasin resultatet som enda et steg mot den tittelkampen alle som er interessert i kvinneboksing venter på:

- Cecilia Brækhus sin knockout i tredje runde mot Mia St. John på lørdag hjemme i Norge beviste ikke så mye , men var viktig fordi St.John er så kjent. St, John er 45. Hun skal ha ros for en flott karriere, men etter 62 kamper er det tid for å legge opp. Brækhus med 22 seiere av 22 mulige bør jakte på Holly Holm og kanskje den største kampen i kvinneboksing, skriver The Ring i sin oppsummering av helgas kamper verden rundt.

For når var sist en norsk idrettsutøver aktuell for tidenes oppgjør i en verdensidrett?

DER det selv i en tilnærmet showkamp var mulig å ane Cecilias nivå, er det verre å se for seg at Holly Holm sin promotor Lenny Fresquez virkelig vil risikere et slikt historisk oppgjør. I hvert fall sett med norske øyne.

Objektivt sett kan historien være annerledes. Det å sette opp terminlister har alltid vært et spill i proffboksing. Foreløpig har det kanskje vært best for begge parter å ha dette oppgjøret hengende der som den aller største muligheten. Det er i hvert fall amerikanernes versjon av uenigheten:

- Jeg har aldri opplevd en bokser som har vært så mye syk og skadet som Brækhus, klaget Fresquez til "The Ring" i fjor da Cecilia måtte utsette møtet med Mattis:

- Hun er beskyttet av en gjeng sponsorer som ikke vil ta sjansen på å tape investeringene sine. De to siste årene har de brukt Hollys navn for å hype Brækhus , forklarte han.

samme måte var Holly Holms støttespillere nådeløs da Brækhus først utfordret amerikaneren med en videohilsen før nyttår for så å velge ufarlige Mia St. Johns som neste motstander:

- Vi har aldri ventet på noen. Det skal heller ikke skje med Cecilia, sa promotor Fresquez som i stedet lot sin jente konkurrere i kampsport før bokseoppgjøret mot Mary McGee 11.mai. Eller som Holm-leiren i sin pressemelding forklarte valg av motstander:

- I motsetning til de andre som utfordrer Holly, avbryter ikke Mary forhandlingene om kamp. Hun møter opp. Mary er en virkelig fighter.

DET er ganske sikkert Cecilia Brækhus også. Foreløpig har hun bare ikke fått velge selv. Det er proffboksingens vesen.

Nå åpner det tyske Sauerland-firmaet som styrer karrieren hennes likevel opp for en enkel tittelkamp hjemme hos Holly Holm i Albuquerque i New Mexico, selv om forhandlingene muligens brøt sammen i går. Om vi da skal tro på noen i dette pengespillet.

Uansett kan vi tro på at Cecilia er en svært god utøver i en ung idrett. Den sportslige kvaliteten holder selv om de ulike fagmiljøene er uenige om hvorvidt hun eller Holly Holm for tida er sportens førstekvinne.

The Ring som er blitt regnet som boksingens bibel, kåret for eksempel Cecilia til årets kvinnelige utøver i fjor foran Holm.

Det er et bra utgangspunkt for å slå hvem som helst hvor som helst.