Myhrvold er Norges nye mann i IOC

LH5205 OSLO-MØNCHEN (Dagbladet): I går reiste Arne Myhrvold (52) til den olympiske vuggen med sin karrieres største skalp i beltet. Han blir Norges neste medlem i IOC, med et enstemmig idrettsstyre i ryggen. Mannen som norsk idrett aldri har tatt riktig på alvor, er straks inne i den mest eksklusive varmen.

Ingen vet når Jan Staubo trekker seg fra IOC, men det kan skje allerede under sesjonen i Nagano i februar. Og på onsdagens styremøte bestemte Norges Idrettsforbund at ingen Waitz eller Koss skal erstatte ham.

Det skal Arne Myhrvold, han som utilslørt har tråkket gjennom hele 90-tallet med en liten pamp i magen.

- Vil du fortsatt hevde at du ikke er en pamp?

- Ja, sier Arne Myhrvold.

- Jeg skal ikke benekte at jeg er en sentral idrettsleder. Men legger du negative valører i begrepet, og definerer en pamp som et blærete menneske med distanse til grasrota, så håper jeg virkelig det ikke passer.

Undervurdert

Det finnes ett gjennomgående trekk ved Arne Myhrvolds karriere som idrettsleder:

Han har konsekvent vært undervurdert av sine motstandere, som var de overbevist om at han for eget grep skulle stille seg ute i kulden.

Den klassiske idrettspampen har trekk fra Machiavelli, og brummer fram fasiten på en måte som fjerner tvil. Ikke Myhrvold, som har beveget seg tilsynelatende keitete, og med en ekstrem pragmatisme.

Verken mannen eller vyene er tatt på alvor - selv om han har revitalisert norsk toppidrett, fusjonert bredde og topp, og utilslørt posisjonert seg mot IOC-setet.

De som hadde olympiske visjoner kan angre i dag.

Småsmart

Han brukte gårsdagen til et prosjekt som er Myhrvold på sitt mest typiske:

  • Orienteringssporten vil inn i OL. Athen arrangerer OL i 2004. Olympia, like utenfor den greske hovedstaden, ligger i et flott skogsområde. Myhrvold følger o-forbundet ned for å sjekke forholdene. Og snart kommer agnet IOC kanskje biter på: Olympiske orienteringsløp ved olympismens vugge.

- Vi skal se om det kan selges inn, sier Myhrvold.

Småsmart og litt nostalgisk, slik olympiere liker det.

Slik har han opptrådd helt siden han besatte sitt første verv for 26 år siden, som styremedlem i instruksjonsutvalget for langrenn i Oslo skikrets.

Jentene glapp

- Men du, nå mistet vi anledningen til å få ei jente inn i IOC?

- Vi har ikke vært flinke nok til å utvikle kvinnelige ledere.

- Men de vet jo at gutta tar vervene uansett?

- Det har skjedd til nå. Men i IOC er det ikke bare å ta inn en kvinne fordi hun er kvinne. Finnene gjorde det i 1982, og hun har ennå ikke tatt ordet på en sesjon. Jeg tror ikke det er sånn vi gjør likestillingsarbeidet en tjeneste.

- Hvordan gjør vi det?

- Vi må først få kvinnene inn i IOC-kommisjoner og i internasjonale særforbund. Det blir neste steg i kvinnearbeidet vårt.

Verste og verste

- Hvorfor arbeider ikke Norge for å demokratisere IOC ved å la setet følge ledervervet i NIF?

- Et nytt IOC-medlem hvert fjerde år vil ikke ha mulighet til å bygge opp innflytelse. Men jeg sier ikke at medlemskapet bør være livsvarig. Etter 8-10 år kan det gjøres et valg eller en vurdering.

- Hva er det beste du kan gjøre for IOC?

- Jeg tror jeg kan bidra med ganske mye. Utviklingen av ungdomsleker, som jeg har jobbet med i organisasjonen av europeiske OL-komiteer, er et felt IOC er opptatt av. Antidoping og kjønnstesting er andre.

- Hva er det verste ved IOC?

- Verste og verste, sier Arne Myhrvold. Og så tenker han.

Aas den første

- Det mest uheldige er at de har en generelt høy aldersgrense. Det bør ikke være automatikk i at man sitter til man er 80.

- Det beste, da?

- Det er fascinerende at IOC er eneste organ som kan forene den internasjonale idretten.

- Hvem blir neste IOC-president?

- Jaqcues Rogge fra Belgia, tror jeg.

- Hvem var din første OL-helt?

- Roald Aas. Han bodde to kvartaler unna.

- Tidenes beste olympier?

- Norske?

- Du kan velge.

- Bjørn Dæhlie.