- Myndighetene burde gjøre mer for å beskytte spillmonopolet

- Siem burde bekymre seg mer for regjeringsskifte, sier Kulturdepartementet.

 GJØR MER:  Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, mener idretten må fungere som vaktbikkje for å beskytte spillmonopolet. Han etterlyser større innsats fra myndighetene. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
GJØR MER: Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, mener idretten må fungere som vaktbikkje for å beskytte spillmonopolet. Han etterlyser større innsats fra myndighetene. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Kjetil Siem mener myndighetene ikke gjør nok for å beskytte spillmonopolet i Norge.

Frustrasjonen kommer etter at stadig flere norske idrettsprofiler knyttes til utenlandske spillselskaper.

I går ble det kjent at landslagskaptein Brede Hangeland og John Arne Riise nå skal spille med reklame for et utenlandsk spillselskap på sine Fulham-drakter.

I tillegg blir John Carew ny ambassadør for ComeOn. Nyheten kommer bare uker etter at John Arne Riise ble ambassadør for Betsson.

At fotballspillere blir ambassadører, og det at stavhopper Cathrine Larsåsen og hockeyspiller Mats Zuccarello Aasen stiller opp i reklame for Unibet, får norske idrettsledere til å rive seg i håret.

- Vi blir vaktbikkjer Siem mener det ikke er mye å gjøre med idrettsprofiler som stiller opp for utenlandske spillselskaper, men at det burde gjøres mer for å forhindre at nordmenn får brukt pengene sine i de selskapene.

- Utfordringen vår er at vi har et lovverk i Norge som dessverre er veldig lett å uthule og omgå. Vi blir sittende som vaktbikkje, det er fotballen som må svare for dette og forsvare spillmonopolet, og ikke myndigheter og politikere, sier en frustrert Kjetil Siem til Dagbladet.

Norsk idrett ønsker å forsvare spillmonopolet til Norsk Tipping, siden spillene der gir direkte pengeoverføringer tilbake til idretten.

Kjetil Siem mener myndighetene tar andre ting langt mer seriøst enn å beskytte plattformen som norsk idrett er økonomisk tuftet på.

- Når det gjelder reklame for tobakk og alkohol er de nøye, men når det gjelder spillmonopolet er myndighetene fraværende. Vi kan verken straffe eller forfølge regelverket. Myndighetene må nesten bestemme seg for om de vil ha denne regelen eller ikke, sier generalsekretæren i Norges Fotballforbund.

Regjeringsskifte burde bekymre Siem mener blant annet at bankvesenet kan regulere transaksjonene og mer effektivt hindre nordmenn i å spille hos utenlandske bettingselskaper.

- Så lenge det er halvveis stuereint, skjer det ikke noe. Hver gang det er noe, er det vi (idretten) som må svare for det.

Statssekretær Mina Gerhardsen i Kulturdepartementet sier seg delvis enig med Siem, men mener det er noe annet han burde frykte mer.

- I denne saken er idretten og regjeringen helt på linje. Derfor har vi innført et betalingsforbud og derfor har vi sagt ja til at Norsk Tipping kan etablere nettspill, slik at folk kan velge trygge spill på nett. Men Siem bør være bekymret for et eventuelt regjeringsskifte, siden de borgelige ønsker å fjerne spillmonopolet, sier Gerhardsen.

Statssekretæren sier at myndighetene uansett aldri vil kan få helt bukt med utenlandske spillselskaper.

- Betalingsforbudet har bidratt til å hindre rekruttering og vi ser i år en nedgang blant nordmenn som spiller på nett. Vi ser at spillselskapene gjør mye for å omgå norsk lovverk. Vi vil aldri klare å gjøre dette helt vanntett, men vår strategi er at det skal være lett å velge trygt og lovlig og vanskelig å velge utrygge spill som ikke er tillatt i Norge, sier hun.

- Spillmonopolet sørger for forutsigbare inntekter til idretten og at dette skjer på en måte som ikke skaper spillproblemer. Jeg er glad for den lojaliteten idretten har til Norsk Tipping og det ansvaret Fotballforbundet tar med å si nei til pengespillreklamer fra utenlandske selskaper knyttet til deres kamper.

 DE BORGERLIGE:  Mina Gerhardsen i Kulturdepartementet mener Kjetil Siem burde bekymre seg for et skifte til borgerlig regjering. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
DE BORGERLIGE: Mina Gerhardsen i Kulturdepartementet mener Kjetil Siem burde bekymre seg for et skifte til borgerlig regjering. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer