INSPIRERER: Bjarte Myrhol er tilbake i EM-form under et halvt år etter at han ble kreftoperert. Her scorer han ett av seks mål mot Slovenia i går. 
Foto: Gorm Kallestad, Scanpix
INSPIRERER: Bjarte Myrhol er tilbake i EM-form under et halvt år etter at han ble kreftoperert. Her scorer han ett av seks mål mot Slovenia i går. Foto: Gorm Kallestad, ScanpixVis mer

- Myrhol er EMs største vinner uansett

Verdens beste spiller er ikke i tvil.

Norge vinner nok ikke EM. Men verdens beste håndballspiller deler allerede ut det største gullet til en nordmann: Bjarte Myrhol (29).

Nikola Karabatic (27) har ikke sin like i herrehåndballen. Han spiller i forsvar og angrep og er omtrent like god begge veier for giganten Frankrike.

Selv en superstjerne som ham er nesten målløs over Myrhols comeback etter kreftdiagnosen.

- For oss andre handler hverdagen om å komme seg tilbake i spill etter en skade. Så ser vi hva Bjarte har klart etter alvorlig sykdom. Det er utrolig imponerende, og det gir meg inspirasjon å se hva han har fått til. Han er et eksempel for mange, mange andre. Det er mye å lære av hva han har prestert det siste halve året. Myrhol er EMs største vinner uansett, sier Karabatic til NTB.

- Tøff De to har aldri spilt sammen, men møtt hverandre i Bundesliga og mesterligaen.

- Bjarte har lenge vært en av de aller beste strekspillerne i Tyskland. Han gir alt, er tøff og fair ute på banen. At han nå er tilbake på landslaget og i EM, så kort etter behandling for kreft, er nesten ikke til å tro. Det viser ikke minst hvor sterk han er psykisk. Jeg håper bare han ikke har startet for hardt for tidlig.

- Norge ga oss god motstand før EM og kan gjøre det godt i mesterskapet, sier Karabatic.

Hans Frankrike falt overraskende som storfavoritt mot Spania mandag.

Suksess Myrhol scoret seks ganger da Norge slo Slovenia 28-27 i går. I morgen venter Island. En ny norsk triumf der vil skape ren EM-feber i Norge.

I august ble Myrhol hasteoperert og senere behandlet for testikkelkreft. Det er bare fire måneder siden Tyskland-proffen nesten ikke kom seg ut av sofaen. Kraftkaren og treningselskeren måtte gjennom tøffe runder med cellegift og ble helt tømt for krefter.

- BJARTE STØRST UANSETT: Verdens beste håndballspiller Nikola Karabatic (t.v.) mener Bjarte Myrhol står for den største prestasjonen i EM uansett hvordan det går for Norge. Foto: Espen Hartvig, Scanpix
- BJARTE STØRST UANSETT: Verdens beste håndballspiller Nikola Karabatic (t.v.) mener Bjarte Myrhol står for den største prestasjonen i EM uansett hvordan det går for Norge. Foto: Espen Hartvig, Scanpix Vis mer

I begynnelsen oktober var han så smått med på trening med klubblaget Rhein Neckar Löwen. 22. samme måned gjorde han comeback med noen få minutter i serien.

3. november var Myrhol tilbake for landslaget med seier over Makedonia i Oslo.

Revansj? Norge står med to strake mesterskapstap for Island. Islendingene er småpresset etter 29-31 mot Kroatia. Et nytt nederlag mot Norge kan være starten på en EM-fiasko.

Hva så med Myrhols statistikk mot Island? Den sier to tap, to uavgjort og en seier på de fem siste forsøkene.

- Det blir en tøff kamp for oss igjen. For meg har det vært harde måneder, men nå er det bra. Jeg ser bare framover, sier Myrhol til NTB.

(NTB)