FAMILIEMANN: Bjarte Myrhol er glad VM spilles i Danmark. Det betyr at han får se familien og barna. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FAMILIEMANN: Bjarte Myrhol er glad VM spilles i Danmark. Det betyr at han får se familien og barna. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Bjarte Myrhol i håndball-VM:

Myrhol om familien: - Savnet har vært stort

Bjarte Myrhol mener han blir en bedre håndballspiller av å ha barna Rasmus og Veslemøy i nærheten i VM.

HERNING (Dagbladet): En mann i den danske VM-byen er ekstra glad for at Norge spiller kamper i Herning, mens andre lag er i Berlin, München og København.

For Bjarte Myrhol (36) blir håndball-VM i Danmark nesten som å spille på hjemmebane. Norge spiller kamper i gruppespillet og hovedrunden en snau halvtimes biltur fra Skjern, der Myrhol bor og spiller håndball til daglig.

Å spille på «hjemmebane» betyr nemlig mye for veteranen.

Det gir muligheter til å tilbringe mer tid med familien.

- Savnet har vært stort de siste mesterskapene, sier Myrhol til Dagbladet.

Bedre spiller

Landslagsspilleren er på samling og mesterskap i rundt én måned. Det er lenge å være borte fra barna Rasmus (6) og Veslemøy (4), og kona Charlotte. Han mener familiens nærvær gjør ham til en bedre håndballspiller i VM.

- Jeg håper å få de små dryppene med familien, og bare få se ungene. Det gir slipp på tankene … Jeg håper det kan gi meg noe ekstra også for å prestere bedre på banen. Det betyr mye for meg, sier Myrhol.

Under VM i Frankrike for to år siden avslørte landslagskapteinen at han hadde fått med seg en tegning fra sønnen som Myrhol hadde med seg helt fram til finalen. Tegningen som sønnen lagde før VM, viste pappa med en medalje rundt halsen.

- Det ble veldig følelsesmessig. Barna er i tankene mine hele tiden, men samtidig må jeg gjøre en jobb med laget. Vi har snakket mye om det hjemme og ungene vet at pappa reiser bort i januar, sier Myrhol.

Han forteller at barna fortsatt er for unge til å forstå alt landslagsspilleren bruker tida på.

- De sliter med å forstå at jeg spiller på to forskjellige lag. Og at jeg plutselig spiller på landslaget og ikke på klubblag. De ser plakater som henger rundt i byen og lurer nok litt, sier 36-åringen, som forteller at barna kommer for å heie på Norge i åpningskampen mot Tunisia.

Ni uker ute

Myrhol er en nøkkelspiller for et medaljejagende norsk landslag. I VM 2017 ble det sølv etter finaletap mot Frankrike.

- Jeg er offensiv til inngangen til mesterskapet. Vi skal jakte medaljer, men det er flere andre som ønsker det samme. Vi vet at dersom vi treffer og har marginer med oss, så kan vi gå hele veien. Det er det vi drømmer om, sier Skjern-proffen.

En kneskade tidligere i vinter plaget ham lenge og han mistet verdifull trening.

- Jeg har fått mange betryggende svar på den fysiske formen. Jeg har fått svar på at jobben jeg har gjort i forkant er riktig, sier han.

Han debuterte på landslaget tilbake i 2002 og står med 226 kamper totalt. Bare tre nordmenn har flere, der Steinar Ege har flest med 262. Et langt håndballiv gjør at Myrhol må ta ekstra vare på kropp og form. Han merker selv at han må ta tak.

- Løpeformen må jobbes med før et mesterskap. Spesielt i min posisjon og måten vi spiller håndball på. Det er krevende, men det har vært en suksessfaktor for meg før mesterskap tidligere, sier han.

- Rett og slett løpetrening?

- Ja, det er bare å knyte på seg joggeskoene og løpe.

Myrhol føler seg fin etter kneskaden der det var trøbbel med et leddbånd i venstre kne. Etter ni uker var han tilbake på banen.

- Det var en uvant situasjon å havne og havne i. Det sier seg selv at du trenger litt kamptrening når du kommer tilbake.

Lang vei

Norge åpner VM mot Tunisia. Laget skal spille fem kamper i gruppespillet, der de tre beste går videre til hovedrunden. Der skal Norges gruppe (gruppe C) krysses med tre beste fra gruppe D. I gruppe D er Sverige, Egypt, Qatar, Ungarn, Angola og Argentina.

De to beste lagene i hovedrunden er klare for semifinaler 25. januar. Finalen spilles søndag 27. januar.

Norges kamper i gruppespillet i VM:

Fredag 11. januar: Norge - Tunisia 20.30

Lørdag 12. januar: Norge - Saudi-Arabia 17.30

Mandag 14. januar: Norge - Østerrike 17.30

Tirsdag 15. januar: Norge - Chile 18.30

Torsdag 17. januar: Norge - Danmark 20.30