Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mysteriet: Russiske idrettsstjerner «forsvinner» over hele verden

Spekulasjonene svirrer.

PLUTSELIG ERSTATTER: Russlands skip Aleksej Tselousov i aksjon under curling-VM i Basel for noen dager siden. Russland overrasket da Tselousov og et helt nytt lag erstattet det opprinnelige mannskapet rett før mesterskapet. Foto: SCANPIX/EPA/GEORGIOS KEFALAS
PLUTSELIG ERSTATTER: Russlands skip Aleksej Tselousov i aksjon under curling-VM i Basel for noen dager siden. Russland overrasket da Tselousov og et helt nytt lag erstattet det opprinnelige mannskapet rett før mesterskapet. Foto: SCANPIX/EPA/GEORGIOS KEFALAS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld kom meldingen om at hele det russiske U18-landslaget i hockey er i ferd med å trekke seg fra VM i Grand Forks neste uke, og vil bli erstattet av U17-landslaget.

Det er foreløpig sprikende rapporter om hva som faktisk har skjedd, men ifølge det canadiske nettstedet TSN har massefrafallet med det forbudte stoffet meldonium å gjøre, og den russiske sportsjournalisten Slava Malamud hevder landslagssjefen har fått sparken.

Samtidig kommer det meldinger om flere mystiske «forsvinninger» idrettsverden rundt.

Volleyballstjerner droppet finalen 2. april møtte tyske Berlin Recyling Volleys Russlands Gazprom-Ugra Surgut til returkamp i finalen i CEV Volleyball cup, en av de største europeiske volleyballturneringene, og knuste russerne 3-0 da de sikret tittelen.

Men kampen ble preget av at flere av det russiske lagets store stjerner plutselig meldte forfall like før finalen.

- Det var en overraskelse for oss da vi i går kveld fant ut at Kostjatin Bakun, Aleksa Brdjovic (serbisk) og Nikolaj Apalikov ikke skulle spille, sier BR Volleys-trener Roberto Serniotti til det europeiske volleyballforbundet CEVs nettsider.

Sistnevnte her, Nikolaj Apalikov, tok OL-gull med Russland i London i 2012. Surgut-trener Rusian Zjbankov skylder på skader.

- Vi har en veldig tøff nasjonal liga, og spillerne våre har lidd av flere småskader den siste tida som hindret dem i å spille på det nivået de burde, sier Zjbankov.

Byttet ut rett før VM I Sveits avholdes curling-VM, der det norske laget med Thomas Ulsrud knuste Russland i første kamp for fem dager siden.

Men også her har det russiske laget vekket oppsikt. For dagen før treningsrundene begynte i Sveits dukket plutselig et helt nytt russisk mannskap opp for å erstatte det rutinerte laget med skip Andrej Drozdov og Andrej Stukalskij i spissen, skriver Calgary Sun.

Uten særlig forklaring ble hele Stukalskij-laget sent hjem, og erstattet av et lag ledet av Aleksej Tselousov. Ryktene gikk om både sykdom og doping.

- De sa aldri hvorfor, eller hvilken type sykdom det var snakk om. Det skapte bare masse spekulasjon og rykter, sier TSNs tv-kommentator Vic Rauter, ifølge avisen.

- Hele laget ble sendt hjem og et nytt et ble satt sammen og hentet inn. Det fikk så klart alle til å lure på om de hadde tatt noe. Var det prestasjonsfremmende midler? Dette selv om ingenting hadde tydet på det og de aldri har svart på det spørsmålet, sier Rauter.

Det «nye» russiske laget har tatt to seire på ni kamper i mesterskapet til nå.

Seks fotballspillere forsvant I påsken raste de samme spekulasjonene rundt Russlands U21-landslag i fotball.

Laget er ille ute i EM-kvalifiseringen og er nest sist i gruppe 7 med bare fire poeng, oppsiktsvekkende svake og med bare Færøyene er bak på tabellen.

I påsken spilte laget 2-2 mot Aserbajdsjans U21-landslag, men det var ikke selve resultatet som fikk debatten til å rase i russisk sportspresse.

Ifølge Sport Express var seks av lagets spillere plutselig utelatt fra kamptroppen - dagen før kampen: Aleksei Miranchuk (fra Lokomotiv Moskva), Alexander Selikhov (Amkar Perm), Alexander Kleshenko (Kuban), Kamil Mullin (Rubin), Artyom Timofeev (Spartak Moskva) og Alexey Gasilin (Schalke).

Færøyenes U21-landslagssjef, Bill McLeod Jacobsen, fortalte til Dagbladet for en uke siden at han ikke er kjent med de alvorlige beskyldningene hos grupperivalen.

- Jeg kjenner ikke noe til spekulasjonene. Men det er et interessant spørsmål. Det eneste jeg kan si er at Russland ikke har vært gode i denne kvalifiseringen, sa Jacobsen.

MANGLET: Kostyantin Bakun smasher inn et poeng for Gazprom-Ugra Surgut i første kamp av CEV Cup-finalen mot Berlin Volleys 29. mars. I returkampen noen dager senere manglet han og flere av det russiske lagets stjerner. Photo: JOERG CARSTENSEN/dpa/NTB Scanpix
MANGLET: Kostyantin Bakun smasher inn et poeng for Gazprom-Ugra Surgut i første kamp av CEV Cup-finalen mot Berlin Volleys 29. mars. I returkampen noen dager senere manglet han og flere av det russiske lagets stjerner. Photo: JOERG CARSTENSEN/dpa/NTB Scanpix Vis mer