Mysteriet van de Beek

Ingen av Manchester Uniteds midtbanespillere har spilt mindre enn Donny van de Beek i ligaen denne sesongen. Hva skjer med storkjøpet til Solskjær?

ET VANLIG SYN: Donny van de Beek kommer inn fra benken inder en kamp. Foreløpig har Ole Gunnar Solskjær gitt nyervervelsen lite spilletid. Foto: John Sibley/Reuters/NTB
ET VANLIG SYN: Donny van de Beek kommer inn fra benken inder en kamp. Foreløpig har Ole Gunnar Solskjær gitt nyervervelsen lite spilletid. Foto: John Sibley/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Det var nok mange som hevet øyenbrynene da de fikk se den offensive konstellasjonen til Ole Gunnar Solskjær mot Chelsea. Duoen Daniel James og Juan Mata spilte på kantene, mens Fred og Scott McTominay lå like foran forsvarsfireren.

Et navn som imidlertid ikke sto oppført i lagoppstillingen, var Donny van de Beek. 23-åringen har ikke startet en eneste kamp i Premier League denne sesongen, og har fått totalt 60 minutter på fire innhopp. Mot Chelsea fikk han ikke noe spilletid.

TV-bildene viste van de Beek sittende på benken i det 82. minuttet, og tidligere Manchester United-back Gary Neville uttalte:

- Det som er et lite mysterium, er bruken av van de Beek siden han ble signert for 40 millioner pund. Det virker ikke som han er i fremste del av Ole Gunnar Solskjærs planer i hver eneste kamp. Det er et lite mysterium, den der.

Neville mener at van de Beek må tenke: «Hva gjør jeg her», siden han blir plassert på benken i kamp etter kamp.

Ikke bekymre dere

Solskjær virker på sin side å være rolig.

- Ikke bekymre dere for det, han vil få kamper, uttalte Solskjær etter Chelsea-kampen.

På pressekonferansen før møtet med RB Leipzig, utdypet han dette.

- Vel, når spillere kommer til en ny liga, et nytt lag, kommer det alltid ei tid da man må tilpasse seg. Donny har spilt veldig bra når han har spilt. Det sier mye om dybden og kvaliteten i troppen at vi ikke må bruke ham i hver kamp, fordi vi har andre spillere også. Det sier også mye om ambisjonene våre, vi ønsker å kjempe om trofeer denne sesongen, sier Solskjær og fortsetter:

- Donny komme til å spille en stor rolle denne sesongen. Jeg innser at temaet nå er Donny van de Beek, og det er fint at noen spillere eller kommentatorer har noe å mene noe om, og jeg vet du har liten tid når du er på TV og derfor må komme raskt til poenget. Men du må vite at du ikke må starte de tre første kampene for å bli en viktig spiller i et lag. Jeg ville vært skuffet hvis noen av mine lagkamerater sa at jeg ikke var viktig i Manchester United, men jeg spilte ikke så mange kamper. Donny kommer til å bli veldig viktig for oss, ikke bekymre dere for det.

Van Basten kritisk

Av Uniteds midtbanespillere og angripere, er det bare Odion Ighalo (ni minutter) som har spilt mindre i ligaen denne sesongen. Stjernespiss Edinson Cavani regner vi ikke med, da han først ble klar for spill i forrige serierunde.

Nemanja Matic, Scott McTominay, Marcus Rashford, Mason Greenwood, Daniel James, Juan Mata, Paul Pogba, Bruno Fernandes og Fred har alle startet kamper i ligaen.

Van de Beek kostet ifølge Sky Sports 400 millioner kroner da han ble hentet i september. Han var Solskjærs første kjøp i dette overgangsvinduet.

Det var knyttet store forventninger til 23-åringen, samtidig som mange spurte seg hvordan han ville passe inn på midtbanen, med offensive spillere som Bruno Fernandes og Paul Pogba.

Samtidig var det ventet at nederlenderen ville spille en nøkkelrolle. Fasiten etter fem spilte ligakamper viser at det er langt fram dit.

Den nederlandske legenden Marco van Basten er ikke fornøyd med måten van de Beek har blitt behandlet på. Samtidig mener han spilleren må ta sin del av skylden - fordi han kunne valgt en annen klubb og fått mer spilletid.

- Det er veldig dårlig for en slik gutt å bare spille seks-sju kamper i året, sier van basten til Ziggo Sport Voetbal og fortsetter:

- Det er forferdelig for rytmen! Du kan tjene mye mer, men du må også se hvor du kan spille.

Tidlig å konkludere

Da Solskjær hentet van de Beek, uttalte nordmannen at han «var en type spiller vi følte vi trengte i troppen» og at van de Beek «vil forbedre oss neste sesong og mange år framover».

23-åringen ble beskrevet som en allsidig spiller med nese for mål, noe Solskjær mente United trengte fra midtbanespillerne sine. Med Pogba ute i flere kamper den siste tiden, er det en enda større overraskelse at van de Beek ikke starter kamper.

Samtidig peker flere på at det er altfor tidlig å konkludere med noe som helst, så lenge sesongen knapt har begynt. Vi har mange eksempler på spillere som har blitt faset inn i lag. Et godt eksempel er Liverpools storkjøp Naby Keita, som bare har spilt i 80 minutter eller mer i ligaen 12 ganger på de to første sesongene.

Et annet eksempel er Liverpools Fabinho, som var på benken i sin første ligakamp tilbake i august 2018, ute av troppen de tre neste kampene, for så å være tilbake på benken i fire nye kamper. Fra runde 9 og utover fikk han sine første minutter med Premier League-fotball - og nå er han fast inventar.

Flere av Solskjærs kjøp, som Harry Maguire, Bruno Fernandes og Aaron Wan-Bissaka, har gått rett inn på laget. Ighalo er et unntak, men ble hentet på lån som backup-spiller til trioen Martial, Rashford og Greenwood. Daniel James var også fast på laget da han kom fra Swansea sommeren 2019.

Van de Beek har på sin side bare startet to kamper i Ligacupen. Overgangen sammenliknes med Henrikh Mkhitaryans tid i Manchester United. Han startet ikke noen av de fire første seriekampene, før en skade satte han ut av spill i flere kamper.

Totalt startet armeneren 15 kamper i ligaen i 2016/17 og ble til slutt solgt i 2018 i forbindelse med en overgang som sendte Alexis Sánchez motsatt vei.

Ingen vet hvordan det til slutt ender for van de Beek, men kommentator Wim Kieft i De Telegraaf mener van de Beek må være tålmodig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer