Mystisk beskjed

Speakeren opplyste at det var 67 000 tilskuere på åpningskampen i VM mellom Qatar og Ecuador søndag. Det var bare ett problem: Den offisielle kapasiteten på stadion er 60 000 tilskuere.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

PUBLIKUM GIKK: Det skjedde en del rart på tribunen under kampen mellom Qatar og Ecuador. Foto: NTB
PUBLIKUM GIKK: Det skjedde en del rart på tribunen under kampen mellom Qatar og Ecuador. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Qatar - Ecuador 0-2

AL KHOR (Dagbladet): I siste del av kampen var det definitivt verken 67 000 tilskuere eller 60 000 tilskuere. Mange gikk i andre omgang da Ecuador hadde full kontroll og cruiset inn til 2-0-seier.

I begynnelsen av kampen virket det helt fullt inne på Al Bayt Stadium i Al Khor. Men hvor kom de siste 7000 tilskuerne fra? Arrangøren oppgir selv at kapasiteten på stadion er 60 000 tilskuere.

- Det virket merkelig, rapporterte Sky Sports Melissa Reddy på direkten.

FØLELSER I SVING: Det ble dårlig stemning på tribunen under åpningskampen mellom Qatar og Ecuador. Vis mer

Den svenske avisa Expressen snakket i går kveld med FIFAs pressesjef, Hans Hultman. Han forklarer tilskuertallet på 67 000 slik:

- 67 000 er medregnet alle som er på arenaen. Det er alt fra besøkende i hospitality-loungene til medierepresentantene. De regnes ikke inn i den vanlige publikumskapasiteten som kommuniseres utad.

- Så medier er regnet med i totalsifrene?

- Ja.

Det gjør de vanligvis ikke, men slik var det denne gang, ifølge Hultman.

Det andre som var påfallende var at så mange tilskuere gikk etter pausen. Enkelte snakket om opptil 10 000.

Inne på stadion oppsto det et rykte om at de dro for å be. Men dette avfeide journalister fra Qatar.

Så vidt Dagbladet forstår handlet det om at mange hadde fått med seg åpningsseremonien og var likegyldige til kampen. Qatar gikk mot et sikkert tap, og mange ville komme den enorme trafikken hjem i forkjøpet. Det var utfordringer med logistikken både før og etter kampen.

FOLKSOMT: Journalister venter på å krysse et fotgjengerfelt etter kampen. Stadion i bakgrunnen. Foto: Tore Ulrik Bratland
FOLKSOMT: Journalister venter på å krysse et fotgjengerfelt etter kampen. Stadion i bakgrunnen. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Stadion ligger midt i ørkenen.

- Tilskuerne ble rådet til å komme til stadion fire timer før kampen. Med dette i tankene forsøkte de nok å unngå trafikken ut av stadion, rapporterte Sky Sports Melissa Reddy.

For all del:

Alt var på ingen måte helsvart i forbindelse med åpningskampen i det kontroversielle Qatar-VM. Selve åpningsshowet bar preg av høy kunstnerisk klasse. Stadion som byggverk var et mektig og imponerende skue. Kanskje noe av det beste i klassen.

Dessuten:

Qatar hadde ikke bare tilhengere i form av sjeiker som satt i ro på setet sitt. Bak det ene målet dukket det opp en ellevill gjeng som heiet på Qatar. De var populære hos TV-produsenten, som sendte ut glade bilder til verden.

Vertsnasjonen Qatar møter Senegal og Nederland i de to neste kampene i gruppespillet.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer