Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mystisk Cologna-kollaps da Sundby avgjorde Tour de Ski: - Brutalt

Sundby vant foran Dyrhaug da Cologna plutselig forsvant.

SUVEREN: Martin Johnsrud Sundby fjernet all tvil: Han kommer til å vinne Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SUVEREN: Martin Johnsrud Sundby fjernet all tvil: Han kommer til å vinne Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

VAL DI FIEMME/OSLO (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby var nok en gang i en egen klasse da han gikk til topps på dagens 15 kilometer fellesstart i klassisk i Val di Fiemme.

Niklas Dyrhaug kapret 2. plassen etter et meget sterkt løp, mens Aleksej Poltoranin tok den siste pallplassen.

- Jeg har hatt stang ut, så jeg var revansjesugen i dag. Dette gjorde godt, sier Niklas Dyrhaug til NRK.

Hovedutfordrerne Petter Northug, Sergej Utsjugov og Finn-Hågen Krogh ble utklasset med så mye at Sundby i realiteten fjernet all tvil i kampen om Tour de Ski-seieren. Nå leder Sundby med vanvittige 2,51 minutter til Northug i sammmendraget.

- Jeg har aldri hatt så gode ski som i dag. Dette utgangspunktet er selvfølgelig veldig bra. Jeg har ikke tenkt noe på monsterbakken ennå, men det er vel på tide å begynne å grue seg, sier Sundby.

Northug varsler krig Poltaranin, Utsjugov, Krogh og Tønseth følger bare noen sekunder bak Northug igjen. Med andre ord er kampen om pallplassene særdeles spennende - i motsetning til seierskampen.

Tønseth på 6. plass følger bare 25 sekunder bak Northug og bør ha gode muligheter til å innhente VM-kongen fra Falun i morgendagens monsterbakke.

- Bakken passer meg ikke så bra. Det blir brutalt. Det blir en krig. Jeg skal ikke dra én meter, men jeg skal kjempe, forteller Northug til NRK.

- Det er gode muligheter. Jeg tror det blir en god norsk dag i morgen, varsler Tønseth.

Mystisk Cologna-kollaps Tourkongen Dario Cologna så lenge ut til å følge Sundby helt inn til mål på dagens etappe, men plutselig gikk sveisteren på en sjelden smell.

Cologna ble fullstendig parkert i en motbakke og forbigått av hele feltet i løpet av én bakke. Etter det Dagbladet kjenner til, pådro sveitseren seg en strekk i leggen.

Etter rennet haltet Cologna ut av stadion uten å snakke med pressen. Under selve løpet ble publikum og kommentarorer forundret.

- Det var nesten som om Cologna punkterte. Hva skjer egentlig her? sa NRK-kommentator Jann Post

KOLLAPS: Dario Cologna pådro seg en strekk i leggen og tapte tre minutter i løpet av et par kilometer. Etterpå ble det kjent at Cologna bryter årets Tour de Ski. Foto: EPA/GIAN EHRENZELLER
KOLLAPS: Dario Cologna pådro seg en strekk i leggen og tapte tre minutter i løpet av et par kilometer. Etterpå ble det kjent at Cologna bryter årets Tour de Ski. Foto: EPA/GIAN EHRENZELLER Vis mer

- Jeg lurer på hva dette er for noe. Kanskje det er noe med leggene. Det kan være krampe, men det vanskelig å si herfra, supplerer Colognas tidligere trener, Fredrik Aukland.

Cologna tapte til slutt nesten tre minutter på dagens etappe og ødela definitivt sine sjanser i sammendraget. Etterpå ble det kjent at Cologna bryter årets Tour de Ski.

Slik gikk det til De norske herrene posisjonerte seg tidlig i front. Krogh vant den første innlagte spurten foran Sundby og Northug, slik at den norske trioen befestet sine gode plasseringer i sammendraget.

Etter seks kilometer økte Sundby tempoet, rev i stykker hovedfeltet og fikk med bare med seg Dario Cologna og Francesco de Fabiani helt i front. Trioen fikk dermed med seg de fleste av bonussekundene på den andre innlagte spurten.

Feltet ble etter hvert samlet, men så dro Sundby til igjen. Cologna fulgte nærmest, men ble plutselig fullstendig parkert og forbigått av hele feltet i løpet av én bakke.

I front fikk Sundby etter hvert selskap av Niklas Dyrhaug, mens spurtsterke Aleksej Poltoranin jaktet like bak. Den trioen kom også først i mål.

Sundby vant foran Dyrhaug og Poltaranin og økte altså forspranget til Northug til nesten tre minutter i sammendraget.

- Sundby skulle bare safe, men knuser alle. For en knockout, ropte NRK-kommentator Jann Post da 31-åringen vant igjen.

VARSLER KRIG: Petter Northug er klar for å kjempe opp monsterbakken i Val di Fiemme.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VARSLER KRIG: Petter Northug er klar for å kjempe opp monsterbakken i Val di Fiemme. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media