Sjur Røthe ble satt ut av spill

Mystisk sykdom: - Jeg tenkte: Nå ryker sesongen

Sjur Røthe fryktet at sesongen ville ryke da han i 20 dager denne høsten måtte holde seg hjemme grunnet en mystisk sykdom, som utløste en drøss av tester uten svar. Verdensmesteren fra Voss tok blant annet flere coronatester.

MSTISK SYKDOM: Sjur Røthe måtte ta flere pauser fra treninga i sommer uten at han fant ut av problemene. Reporter/video: Øyvind Godø / Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): I to sesonger på rad har Sjur Røthe vært verdens nest beste distanseløper etter Aleksandr Bolsjunov, ifølge verdenscupens distansecup. Dessuten vant Røthe VM-gull på tremila i Seefeld og bronse på femmila, i tillegg til stafettgullet.

Inn mot den spesielle 2020/21-sesongen har imidlertid vossingen møtt på problemer i sesongoppkjøring.

En mystisk sykdom satte 32-åringen ut av spill i totalt 20 dager denne høsten, hvor Røthe holdt seg hjemme i sofaen og senga i stedet for å utøve sitt yrke.

- Det gikk veldig bra i vår, helt OK i sommer, men så trøblet jeg veldig tidligere i høst. Det var en periode i høst hvor jeg lå stort sett på sofaen og i senga og grubla, innleder Sjur Røthe overfor Dagbladet.

- Hva var galt?

- Jeg tok mange tester og sjekket alt som var mulig å sjekke, men fant ikke ut av det. Jeg vet ikke hva det var for noe. Jeg har ikke funnet noen eksakte svar. Normalt sett ser man gangen i det, men det var ikke noe eksakt sykdomsforløp.

Røthe testet seg blant annet for coronaviruset flere ganger.

- Jeg var stort sett for meg selv og prøvde å isolere meg hjemme. Jeg tok flere coronatester, men fikk ikke noe utslag der. Jeg var bekymret en periode, innrømmer vossingen.

DRØMMEDAGEN: Sjur Røthe jublet for individuelt VM-gull på tremila i Seefeld sammen med bronsevinner Martin Johnsrud Sundby. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DRØMMEDAGEN: Sjur Røthe jublet for individuelt VM-gull på tremila i Seefeld sammen med bronsevinner Martin Johnsrud Sundby. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Tenkte: «Nå ryker sesongen»

Bekymringen handlet om sesongen som han fryktet ville ryke.

- Jeg så båten gå fra kaia, mens jeg sto igjen og tenkte: «Nå ryker sesongen. Nå må jeg heller satse mot VM og slutten av sesongen», tenkte jeg da, forteller Røthe til Dagbladet.

- Jeg hadde først en tidagersperiode midt i en samling, så ble jeg bedre, men til neste samling ble jeg dårlig igjen. Det var to tidagersperioder jeg slet, på et ganske kjipt og viktig tidspunkt i sesongoppkjøringen.

Skigutta#1: Langrennsgutta varmer opp til det som kan bli en spennende sesong hvor VM i Tyskland i februar er det store høydepunktet. Under samlinga i Molde fikk Klæbo tyn av sine lagkamerater og Northugs treningsregime imponerer landslagsgutta. Video: Kristoffer Løkås / Øyvind Godø Vis mer

- Det kan hende at jeg var litt for tidlig i trening igjen etter den første sykdomsperioden. Selv i en alder av 32 år lærer man aldri helt, erkjenner han.

Måtte skrinlegge planer

Røthes detaljplan for å ta de neste stegene for å ta igjen Bolsjunov i kampen om å være verdens beste distanseløper, røk da den mystiske sykdommen satte ham tilbake tidligere i høst.

- Som skiløper er det ekstremt kjedelig å være syk og dårlig, men akkurat i år føler jeg at vi ikke skal skrike så høyt om man må være hjemme i noen uker. Det er tross alt ganske mange som har vært hjemme, syk, i karantene og i isolat. Jeg skal ikke klage så mye, men for min del som skiløper som ikke kunne gå på jobb, var det kjedelig, forteller 32-åringen.

- Jeg hadde mange ting på blokka som jeg ville dra fram for å utvikle meg, men som jeg har måtte skrinlegge. De tingene må jeg i stedet dra fram først neste år. Det er kjedelig. Noe av det kjekkeste med å være skiløper er å utvikle seg. Det har jeg måtte sette til side i år.

DISTANSE-ESS: Sjur Røthe og Therese Johaug har herjet i distanselangrenn de siste sesongene. Foto: Fredrik Hagen / NTB
DISTANSE-ESS: Sjur Røthe og Therese Johaug har herjet i distanselangrenn de siste sesongene. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

- Hvordan ligger du an nå, etter en måned med normal trening igjen?

- Nå tror jeg at jeg kan ha en mulighet fra sesongstart av, selv om det lenge så mørkt ut. Jeg må få trent veldig godt framover og bli ekstra detaljfokusert. Jeg trengte et lite spark bak for å tydeliggjøre at nå er sommeren over, men så ble jeg litt for ivrig.

Friplass

Heldigvis er han tittelforsvarer på tremila i VM i Oberstdorf og har følgelig friplass på distansen.

- Friplass på tremila gir meg en sikkerhet. Det er godt å ha i bakhånd. Men jeg stiller ikke til start på tremila om jeg ikke har noe der å gjøre, sier Røthe.

HAFJELL: Heidi Weng fikk sjokk da et tre blåste over ende under treningsøkta på Hafjell. Therese Johaug snakker ut om de dramatiske dagene da hun fant ut hva som var galt med kroppen tidligere i sommer, og Frida Karlsson får høre det etter at Marit Bjørgen banket henne i en staketest i TV 2-sendte «Landskampen». Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Coronapandemien skaper mange uvante usikkerhetsmoment før vinteren.

- Grunnet coronasituasjonen har vi ikke møttes like ofte som vanlig, hvor Oslo- og Trondheims-gjengen har trent hver for seg. Normalt vet vi hvem som er i best form til enhver tid. Det vet vi ikke nå i samme grad. Det gir en viss usikkerhet, men gjør oss også skjerpet. Jeg tror jeg er i bakre del av gjengen for øyeblikket, erkjenner han i lys av sykdomsutfordringene.

Om Sjur Røthe skulle herje til vinteren med et vanskelig utgangspunkt, vil imidlertid ikke det være første gang.

Langvarige plager

Da Røthe vant VM-gullet på tremila i Seefeld foran Aleksandr Bolsjunov og Martin Johnsrud Sundby, var det nesten ikke til å tro.

Bare ett år i forveien var den nybakte verdensmesteren så langt nede at karrieren så ut til å være over.

Mens lagkompisene deltok i OL i Pyeongchang, lå Røthe hjemme i senga og vurderte seriøst å legge opp som langrennsløper.

- Jeg var helt på bånn. Jeg var i villrede. Jeg var så nære å gi helt opp. Jeg hadde ikke lyst til noe mer og vurderte å legge opp, sa vossingen til Dagbladet da.

Heldigvis fortsatte han og leverte en fenomenal 2018/19-sesong med 3. plass totalt i verdenscupen sammenlagt og individuelt VM-gull i Seefeld, i tillegg til stafettgull.

Helt siden 2013 har Røthe slitt med ryggproblemer. Vossingen fikk i desember 2017 diagnosen spondyloartritt, som er en fellesbetegnelse for en gruppe revmatiske sykdommer.

Du kan lese mer om Røthes utrolige reise fra marerittet i 2018 til drømmeåret 2019 her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer