Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mystiske Cuba: - Vet ingenting

De norske spillerne er blanke på hva som venter dem i VM-åpningen i kveld. Ryktene sier at cubanerne trener seks timer om dagen: - Det hadde ikke vært bra for meg, sier Camilla Herrem.

VM-PROGRAM: Lørdag braker håndball-VM løs i Kumamoto, Japan, og Dagbladet er på plass for å følge hvert kast de neste tre ukene. Vis mer
  • Norge - Cuba, kl. 12.30

KUMAMOTO (Dagbladet): Om kort tid møter Norge Cuba i Aqua Dome i Kumamoto, Japan. Øyeblikket spillerne, trenerne og det norske folket har ventet på er endelig her, og kampen markerer starten på det som forhåpentligvis skal bli et langt og suksessfullt mesterskap for håndballjentene.

Kveldens motstander er imidlertid ulik alle andre Norge kommer til å møte gjennom de neste ukene. For selv om de befinner seg som ett av 24 lag i VM, er det få av de norske spillerne som vet særlig mye om kveldens motstander.

- Akkurat nå: Ingenting, sier Silje Solberg (29).

- Kan du navnet på mange spillere på Cuba?

- Nei, ingen, smiler landslagsmålvakten.

KEEPERSTJERNE: Silje Solberg og de norske håndballjentene VM-åpner mot Cuba i kveld. Foto: NTB scanpix
KEEPERSTJERNE: Silje Solberg og de norske håndballjentene VM-åpner mot Cuba i kveld. Foto: NTB scanpix Vis mer

Lagvenninnene er cirka like blanke på motstanderen.

- Jeg har ikke så mye kjennskap til de, det må jeg innrømme. Det er et lag jeg ikke har noe forhold til i det hele tatt, sier linjespiller Kari Brattset Dale (28).

- Litt lite akkurat nå, svarer mesterskapsdebutant, Andrea Austmo Pedersen (25). Derfor ble fredagen blant annet brukt til å studere Cuba på video.

Håndballekspert Frode Kyvåg er lite imponert over dagens motstander:

CUBA: Norge møter Cuba i innledende runder under håndball-VM i Japan, men hele Norges håndballekspert, Frode Kyvåg, mener cubanerne ikke har noe i mesterskapet å gjøre. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Aggressive og uortodokse

På gårsdagens møte gikk landslagstrener Thorir Hergeirsson (55) og hans trenerstab gjennom hva som venter i åpningskampen. Overfor Dagbladet forklarer islendingen nærmere hvilken type motstander mystiske Cuba er.

- De kan forvente seg et fysisk lag. Et aggressivt lag. Et lag som er litt uortodoks. De er litt impulsive, aggressive og sterke. Framover har de noen spillopplegg som kan minne om europeiske, men de er annerledes, de er uryddige, de er uforutsigbare og gjør litt uventede ting, forteller Hergeirsson.

Aqua Dome er tidligere blitt brukt til alt fra ishockey til svømming, og det kan nesten virke som det er en helt annen sport det kubanerne også driver på med. Landslagssjefen oppfordrer spillerne til å følge godt med fra første sekund, og studere motspillerne.

- Man må lære seg fort den spilleren man møter, og forholde seg riktig til den. De skyter i situasjoner man kanskje ikke er vant med, og de gjør bevegelser som ikke er typiske, advarer 55-åringen, som ser fram til å komme i gang med mesterskapet.

- Det er et langt mesterskap, og det er godt å få unnagjort starten. Det er mange som har gått og ventet på det. Det er en del debutanter, og de skal innvies og få kjenne på det. Vi er ydmyke overfor oppgaven, vi har en stor oppgave foran oss.

Deler av årsaken til at flere av spillerne ikke vet så mye om Cubas spillere, er at få av dem spiller i Europa. Økonomien i forbundet er også dårlig, og laget har få muligheter til å reise langt for kamptrening. Fra innsiden av campen går det rykter om daglige treningsøkter på til sammen seks timer.

De øktene er Camilla Herrem glad hun slipper:

Norges landslagsspillere vet svært lite om årets første VM-motstander, men Camilla Herrem stusser på den enorme treningsmengden. Vis mer

- Den største utfordringen

I tillegg til Cuba er Norge i gruppe med Nederland, Serbia, Slovenia og Angola. Brattset Dale vurderer de tildelte motstanderne slik:

- Jeg synes det er en tøff gruppe. Det er mange lag som kan overraske litt. Jeg synes Serbia og Slovenia holder et godt nivå. Angola vet man liksom aldri helt med, og Nederland er jo bra, mener hun.

De fleste forventer at Cuba vil ende sist i gruppa, men det er fremdeles noen usikkerhetsmoment knyttet til laget.

- De andre har vi møtt mye tidligere, og jeg regner med at de spiller litt uortodoks i forhold til det vi er vant med. Det blir kanskje den største utfordringen, at bevegelsene ikke er like rene som hos mange andre lag, sier Solberg.

- De og Angola er kanskje litt vanskelig å få tak på, men det er artig og jeg ser på det som en utfordring, sier Austmo Pedersen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media