Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mystiske pusteproblemer plager Hushovd

Sjakkmatt i tida før sesongens viktigste dager.

SPENT: - Jeg håper å ha kontroll på det nå, men er samtidig litt nysgjerrig på om det faktisk er slik, sier Thor Hushovd om luftveisplagene.Foto: SCANPIX/  EPA/MILO SCIAKY
SPENT: - Jeg håper å ha kontroll på det nå, men er samtidig litt nysgjerrig på om det faktisk er slik, sier Thor Hushovd om luftveisplagene.Foto: SCANPIX/ EPA/MILO SCIAKY Vis mer

Pusteproblemer har satt verdensmester Thor Hushovd (33) sjakkmatt i ukene før sesongens viktigste halvannen uke på sykkelen.

Det innrømmet Garmin-Cervélo-stjernen overfor NTB to dager før klassikeren Ronde van Vlaanderen. Astmaplagede Hushovd har i avgjørende øyeblikk mistet evnen til å ta til seg nok oksygen.

Årsaken kan være feildosering av astmamedisin.

- Jeg har hatt litt småproblemer med pusten. Det har vært litt av og på, men jeg tror vi har kontroll på det nå. Marginene er små. Hvis noe ikke fungerer helt optimalt i dette gamet, så faller man igjennom. Det ser jeg nå. I Harelbeke kjørte jeg perfekt, men da jeg skulle øke fra 90 til 100 prosent, fungerte ikke kroppen. Da henger man heller ikke med de beste, sa Thor Hushovd til NTB.

Justering Etter periodevis å ha slitt med pustetrøbbel for et par år tilbake, viste omfattende undersøkelser at den norske sykkelstjernen lider av astma. Siden er han blitt medisinert for å holde sykdommen i sjakk.

Akkurat det gikk problemfritt helt fram til 19. mars i år. Under klassikeren Milano - San Remo ble nordmannen hindret av en velt, og da det ble syklet hardt for å ta igjen det tapte i gruppen som jaktet på teten, snurpet det seg til i pusteorganene.

- Det pep i luftveiene, rett og slett. Men tester har ikke vist tegn til at det var nye astmaproblemer. Jeg håper å ha kontroll på det nå, men er samtidig litt nysgjerrig på om det faktisk er slik, fortalte Hushovd.

Nedturen fortsatte i Harelbeke-rittet 26. mars. Ifølge trener Atle Kvålsvoll ble astmamedisineringen justert noe før klassikeren Gent - Wevelgem sist uke, og da forsvant også problemet med luftinntaket.

18 kneiker Verdensmesteren toner ned problemene og ønsker ikke at det skal være noen unnskyldning for svake resultater hittil i år.

- Jeg kan bare håpe på at kroppen vil fungere 100 prosent i minst ett av løpene de neste ti dagene. Gjør den det, vet jeg at jeg vil henge med lenge.

Søndag kommer et av sesongens høydepunkt, Ronde van Vlaanderen. Et ritt over 257 kilometer inkludert brusteinspartier og 18 drepende kneiker venter på Hushovd og co. De verste stigningene møter rytterne i Paterberg (12 prosent), Koppenberg og Muur-Kapelmuur (9 prosent).

- Man må hele tiden være på hogget. Oude Kwaremont (171 km), Paterberg og Koppenberg er ett viktig parti. Man vinner sjelden rittet i Koppenberg, men det er lett å tape alt der. Etterpå er det Taaienberg og Eikenberg, som er harde bakker. Og på slutten er det Tenbosse og Muur-Kapelmuur (242 km), der avgjørelsen ofte faller.

Onsdag skal han sykle semiklassikeren Scheldeprijs i Antwerpen, mens «Klassikernes dronning», Paris - Roubaix, står for tur neste søndag. Også Edvald Boasson Hagen og Kurt Asle Arvesen i Sky-laget skal sykle de tre storrittene. Alexander Kristoff (BMC) deltar i Schildeprijs.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media