Lev Jasjin er tidenes beste keeper

Myten og legenden om den svarte panter: Røykte fire pakker om dagen og reddet 151 straffer

Lev Jasjin er den eneste keeperen som har vunnet Gullballen. Ingen målvakter har fått flere utmerkelser.

TIDENES KEEPER: Lev Jasjin i aksjon mot Ungarn i kvartfinalen i VM i 1966. Sovjetunionen klarte aldri å vinne VM med keeperen på laget. Foto: AP Photo/Bippa/NTB Scanpix
TIDENES KEEPER: Lev Jasjin i aksjon mot Ungarn i kvartfinalen i VM i 1966. Sovjetunionen klarte aldri å vinne VM med keeperen på laget. Foto: AP Photo/Bippa/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(FourFourTwo): I fjor vant Cristiano Ronaldo Ballon d'Or (Gullballen) for femte gang i karrieren. At det nok en gang var en angriper som fikk prisen, er ikke overraskende, men en gang i tiden gikk utmerkelsen faktisk til en keeper.

Lev Jasjin var aktiv mellom 1950 og 1970. Russeren tilbrakte hele karrieren i hjemlandet mellom stengene for klubben Dynamo Moskva.

Han var 189 centimeter på strømpelesten og hadde lange armer. Han spilte alltid i svart og det kunne se ut som han hadde mange armer på grunn av redningene han gjorde, derav kallenavnene den svarte edderkopp og den svarte blekksprut.

Fansen hjemme i Russland kalte ham den svarte panter. Han skal ha holdt nullen i 270 kamper for Dynamo Moskva og landslaget.

SJOKK: Det startet med at Marco Materazzi slang med leppa mot Zinedine Zidane, som mistet besinnelsen og skallet ham ned. Dommeren veivet med det røde kortet og Italia vant til slutt VM i 2006. Men det er nedskallingen og ikke fotballen som vil bli husket. Tolv år seinere snakker FourFourTwo med de som var tilstede for å finne sannheten bak et av de mest sjokkerende øyeblikkene i VM. For teksting, trykk på CC på videoen. Video: FourFourTwo Vis mer

Straffeekspert

Myten vil ha det til at sisteskansen har reddet 151 straffespark opp gjennom karrieren.

Kjell Kaspersen sto i mål for Norge mot Sovjetunionen på Ullevaal i 1961. Han mener dette tallet høres drøyt ut.

- Det høres helt utrolig ut. Det må jeg få verifisert et sted. Det høres for sykt ut, sier Kaspersen.

Selv om dette tallet kanskje er en smule overdrevet, skal Jasjin ha vært en ekspert på å stoppe skudd fra krittmerket.

STO I MÅL FOR NORGE: Kjell Kaspersen.
Foto:Arild Hordnes / NTB Scanpix
STO I MÅL FOR NORGE: Kjell Kaspersen. Foto:Arild Hordnes / NTB Scanpix Vis mer

Bare spør portugisiske Eusebio, som spilte på lag med ham i en kamp hvor spillere fra hele verden møtte England i en jubileumskamp.

- Vi hadde øvet før kampen, på skudd og straffer, og han reddet alt, sier Eusebio.

- Han er den beste keeperen i historien, og han var garantert den beste til å redde straffer. Å ta straffer på Jasjin var ikke som å ta straffer på noen andre. Bare det å se ham stå der mellom stengene gjorde at mange store og selvsikre spillere ble satt ut. Jeg visste jeg måtte levere et perfekt skudd, sier han videre.

Det sies at det var så sjeldent at Jasjin slapp inn mål på straffer, at når keeperen først gjorde det, så gratulerte han motstanderen.

- Gleden over å se Jurij Gagarin flygende i verdensrommet kan bare avløses ved gleden av å redde et godt straffespark, har Jasjin tidligere uttalt, med henvisning til den sovjetiske kosmonauten som ble det første menneske i verdensrommet og til å fly i bane rundt jorda.

Engelskmannen Sir Tom Finney var så bekymret før han skulle ta en straffe på Jasjin i 1958-VM, at han bestemte seg for å skyte med «feil» fot for å forvirre keeperen.

- Han var en fantastisk keeper, som hadde et spesielt talent når det gjaldt å redde straffer, samtidig som han var en skremmende figur kledd i svart. Men det betydde ikke noe. Alt jeg tenkte på var å skyte ballen i nettet. Jeg bestemte meg for å bruke høyrefoten, min svake fot, fordi jeg visste at han hadde sett meg skyte noen straffer med venstre. Og jeg scoret! Jeg lurte Jasjin! har Finney seinere uttalt.

Jasjin har en ikonisk stjernestatus i hjemlandet. Det er derfor ikke rart at det er nettopp Jasjin som pryder den offisielle VM-plakaten som nylig ble gitt ut i forbindelse med mesterskapet i Russland til sommeren:

Forut for sin tid

I dag har du spillende keepere som Bayern Münchens Manuel Neuer, som er veldig god med beina. Jasjin var forut for sin tid på akkurat dette området.

Keeperen var kjent for å være en atletisk sisteskanse som leverte akrobatiske refleksredninger når det trengtes. Samtidig var han kjent for å posisjonere seg riktig slik at han ikke måtte levere praktredninger på løpende bånd.

Jasjin var også en ledertype som dirigerte forsvaret i ei tid da keepere som regel sto på linja. Jasjin ble som en sweeper på banen og det var ikke uvanlig å se ham utenfor egen 16-meter. Han kjeftet så mye på forsvarerne sine at kona hans skal ha beskyldt ham for å rope for mye på banen.

Kjell Kaspersen og Norge tapte 0-3 tilbake i 1961. Det var én av to ganger Kaspersen møtte den berømte keeperen.

- Han var en keeper som ikke sto på streken hele tiden. Han jobbet veldig mye i feltet, sier Kaspersen.

Før i tiden var det ikke vanlig at keepere bokset ballen ut fra farlig område, i stedet forsøke de som oftest å holde på den. Jasjin var ikke redd for å bokse ballen når han følte det var det beste alternativet.

- De var mer opptatt av å holde på ballen da enn i dag. De har helt andre baller i dag, som blafrer og er vanskelig å forholde seg til, sier Kaspersen, som måtte plukke tre baller ut av eget nett mot Sovjetunionen.

- De hadde et kanonlag den gangen. Jeg kan ikke huske at han ble satt på voldsomme prøver, sier Kaspersen om Jasjin i den aktuelle kampen.

SKUDDSTOPPER: Lev Jasjin var god til å stoppe skudd når han måtte. Foto: AP Photo/Bippa/NTB Scanpix
SKUDDSTOPPER: Lev Jasjin var god til å stoppe skudd når han måtte. Foto: AP Photo/Bippa/NTB Scanpix Vis mer

Spilte ishockey

Jasjin ble født inn i en fattig familie bestående av industriarbeidere i Moskva. Han startet fotballkarrieren i en militærfabrikk i den russiske hovedstaden som 18-åring under andre verdenskrig. Og det var her han ble oppdaget av Dynamo Moskva og invitert til å spille med klubbens juniorlag.

Debuten fikk han i 1950 som 21-åring, og den kunne knapt gått verre. Jasjin slapp inn et mål fra motstanderens keeper, som bare beinet ballen unna. Han spilte bare to ligakamper den sesongen, og fikk ikke spille for seniorlaget igjen før 1953.

Og det var ikke bare på fotballbanen han sto mellom stengene. Jasjin spilte også ishockey, og var det ene året den tredje beste målvakten i landet på skøyteisen. Han ble blant annet cupmester med Dinamo Moskva i sporten.

MIMRER: Den italienske legenden snakker om oppturer og nedturer for Italia gjennom tre uforglemmelige VM-sluttspill. Video: FourFourTwo Vis mer

Men selv om han vurderte å satse på ishockey for fullt, var det fotballkeeper som var russerens kall. Han kjempet seg tilbake på A-laget til Dynamo Moskva som følge av skader på keeperrivaler og ble til slutt førstevalget på landslaget. Jasjin deltok blant annet i fire VM for Sovjet - 1958, 1962, 1966 og 1970.

Kjell Kaspersen forteller at Jasjin ikke overlot noe til tilfeldighetene.

- Han var en hyggelig og sympatisk fyr. Han hadde med seg en keeperbok som han brukte, ei bok med forskjellige øvelser og slik, sier Kaspersen, som seinere brukte illustrasjoner fra denne boka i en egen bok.

Kaspersen omtaler Jasjin som et forbilde.

- Han var et forbilde for de fleste keepere. Du måtte jo ha noe å strekke deg etter, sier Kaspersen.

OFTE UTENFOR BOKSEN: Lev Jasjin var ikke redd for å prøve uortodokse ting. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
OFTE UTENFOR BOKSEN: Lev Jasjin var ikke redd for å prøve uortodokse ting. Foto: AP Photo/NTB Scanpix Vis mer

- Klasse

Briten Gordon Banks regnes også som en av tidenes beste keepere, og ble nummer to i kåringen av den beste keeperen i det forrige århundre. Banks brukte også store ord for å beskrive Jasjin.

- Lev Jasjin var klasse, en skikkelig super-keeper. Posisjoneringen hans var fantastisk, men alt han gjorde var fantastisk, har Banks uttalt til BBC.

- Han hadde fremragende fleksibilitet til å være så stor, han var fantastisk. En av de beste jeg har sett. Han var et forbilde for keepere de neste ti til 15 åra, uten tvil, mente Banks.

Det spørs om han ville vært et forbilde for fotballspillere på andre områder, for Jasjin var kjent for å røyke. Han skal ha røykt fire sigarettpakker om dagen i tillegg til at han gjerne tok seg en drink før kamp.

På spørsmål hva som var hemmeligheten bak suksessen, svarte han:

- Å ha en røyk for å dempe nervene og så en sterk drink for å tone ned musklene.

- Det gjorde de fleste på den tiden, sier Kaspersen om røykingen.

UREDD: Lev Jasjin kastet seg inn i duellene. Foto: AP Photo/Bippa/NTB Scanpix
UREDD: Lev Jasjin kastet seg inn i duellene. Foto: AP Photo/Bippa/NTB Scanpix Vis mer

Døde av magekreft

Jasjin fikk koldbrann i det ene beinet og magesår som følge av uvanen han fikk under andre verdenskrig. I 1984 måtte han også amputere det ene beinet. Likevel sluttet han aldri å røyke.

Han døde i en alder av 60 år i 1990 som følge av magekreft. Han fikk en statlig begravelse på grunn av sin status i hjemlandet.

Jasjin har vunnet flere priser både før og etter sin død i 1990. Det er blant annet en bronsestatue av ham utenfor Dynamo Moskvas stadion. FIFA kåret han også til den beste keeperen i forrige århundre i 2000.

CV Lev Jasjin:

Født: 22. oktober 1929 i Moskva

Død: 20. mars 1990 (60 år)

Høyde: 1.89 meter

Posisjon: Keeper

Klubb: Dynamo Moskva (812 kamper)

Landslag: Sovjetunionen (78 landskamper)

Utmerkelser: Ballon d'Or (Gullballen) i 1963. FIFA Dream Team (2002). FIFA World Cup All-TIme Team (1994). World Team of the 20th Century (1998). Kåret til århundrets beste keeper av IFFHS (International Federation of Football History & Statistics). Vant OL-gull (1956) og EM-gull (1960) med Sovjetunionen. Han fikk også Leninordenen, Sovjetunionens høyeste sivile orden.

Kilder: BBC, Goal.com, FourFourTwo, FIFA.com.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer