FAVORITT: Levon Aronian fra Armenia er regnet som en av verdens beste, og kan fort bli Carlsens motstander i november neste år. Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix
FAVORITT: Levon Aronian fra Armenia er regnet som en av verdens beste, og kan fort bli Carlsens motstander i november neste år. Foto: Kent Skibstad / NTB ScanpixVis mer

Én av disse blir Carlsens VM-motstander neste år

Sju østeuropeere og Anand spiller kandidatturnering.

(Dagbladet): Etter at Magnus Carlsen og Vishy Anand i dag spilte remis, sikret nordmannen seg det nødvendige halve poenget som gjorde ham til verdensmester. Stillingen ble til slutt 6,5-3,5 i favør 22-åringen.

Carlsen skal sannsynligvis feire seieren, og tenke på helt andre ting en sjakk en liten stund framover. Det hindrer oss ikke i å ta en kikk på hvem som kan bli Lommedalen-guttens neste VM-motstander.

Anand er med Som vi husker, vant Magnus Carlsen kandidatturneringen i London tidligere i år, og vant dermed retten til å spille om verdensmestertittelen mot Vishy Anand. En tilsvarende turnering skal spilles i russiske Khanty-Mansijsk i mars neste år. Det er på ingen måte smågutter som stiller.

De åtte plassene er fordelt i fem ulike kategorier. Den første plassen er den enkleste - den går til taperen av forrige VM-kamp, altså Vishy Anand.

UTFORDRER: Sjakrijar Mamedjarov Foto: AFP PHOTO/NTB Scanpix
UTFORDRER: Sjakrijar Mamedjarov Foto: AFP PHOTO/NTB Scanpix Vis mer

Den indiske stormesteren vant VM-tittelen fem ganger før han tapte for Magnus Carlsen, og er også verdensmester i hurtigsjakk. På den offisielle verdensrankingen er 44-åringen nummer åtte.

- Anand er helt klart blant favorittene. Dette er imidlertid en spiller Magnus har eksepsjonelt godt tak på. Han vil nok tape en ny VM-match relativt klart, sier Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel.

Dette fordrer imidlertid at ikke inderen velger å avslutte sjakkarrieren sin før den tid.

Russisk trussel De to neste plassene er forbeholdt finalistene i Chess World Cup 2013, som ble arrangert i Tromsø i høst. Russiske Vladimir Kramnik slo landsmannen Dmitri Andreikin i finalen, og de sikret seg dermed hver sin plass i kandidatturneringa i hjemlandet.

UTFORDRER: Dmitri Andreikin. Foto: Wiki Commons
UTFORDRER: Dmitri Andreikin. Foto: Wiki Commons Vis mer

Kramnik var verdensmester i Garri Kasparovs system fra 2000 til 2006, i en periode hvor det var to verdenmestre. I 2006 slo han Veselin Topalov, som var FIDE-verdensmester. Dermed ble Kramnik ubestridt verdensmester, men tapte allerede i det første tittelforsvaret mot Vishy Anand i 2007. Kramnik er rangert som nummer tre i verden.

Topalov over toppen? - Kramnik er muligens den eneste som kan gi Magnus skikkelig kamp i matchspill. Den eneste som har vunnet en match mot Garri Kasparov. I gode øyeblikk er Kramnik på høyde med nordmannen i sluttspillet, og han utgjør en større trussel enn Anand i åpningsfasen, sier Gausel.

Andreikin er, som Carlsen, født i 1990. I 2012 ble han russisk mester. Med sin 37. plass på FIDEs ranking, er han den lavest rangerte av kandidatene.

Bulgarske Veselin Topalov (38) og aserbajdsjanske Sjakrijar Mamedjarov (28) sikret seg plassen i kandidatturneringa ved å ta henholdsvis første- og andreplass i FIDE Grand Prix 2012—13. Grand Prix-konkurransen består av seks turneringer, hvor resulatatene i de fire beste er gjeldende.

UTFORDRER: Sergey Karjakin. Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix
UTFORDRER: Sergey Karjakin. Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix Vis mer

Topalov, rangert som nummer ni i verden, var FIDE-verdensmester i 2005-2006, før han tapte for tidligere nevnte Kramnik. Den kampen var kontroversiell, bulgareren beskyldte nemlig Kramnik for juks. Russeren var hyppig på toalettet, noe som førte til at Topalov og hans team mente at Kramnik fikk hjelp av datamaskiner for å anlysere trekkene. Påstandene ble aldri bevist, og Topalov fikk en alvorlig reprimade fra FIDE.

- Finner han tilbake til formen fra midten av 00-tallet, kan han bli livsfarlig. De fleste mener imidlertid at bulgareren har passert toppen av karrieren. Dette er for øvrig en kar Magnus har godt tak på, sier Gausel.

Mamedjarov er kjent for sin aggressive spillestil. Han er rangert som nummer ti i verden, og er regjerende verdensmester i lynsjakk.

Armensk favoritt Levon Aronian fra Armenia og Sergej Karjakin fra Russland kommer med fordi de er de to høyest rangerte spillerne, nåværende rangering henholdsvis to og elleve, som ikke har kvalifisert seg på annet vis. Det er ikke den nåværende FIDE-rangeringen som legges til grunn her, men gjennomsnittratinga fra august 2012 til juni 2013.

UTFORDRER: Peter Svidler. Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix
UTFORDRER: Peter Svidler. Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix Vis mer

Armeneren Aronian er tidligere verdensmester i både hurtigsjakk og lynsjakk.

- Kanskje den største favoritten. Den armenske verdenstoeren fremstår imidlertid ikke som psykisk sterk nok til å kunne tukte nordmannen i en VM-match, sier Gausel.

Karjakin ble tidenes yngste stormester som tolv-åring. Sistnevnte vant også hurtigsjakk-VM i 2012.

TIDLIGERE MESTER: Vladimir Kramnik. Foto: Morten Rakke / NTB Scanpix
TIDLIGERE MESTER: Vladimir Kramnik. Foto: Morten Rakke / NTB Scanpix Vis mer

- Var blant Magnus sine argeste rivaler som junior, men har siden levd i nordmannens skygge. Outsider til å vinne VM-kvaliken. Tviler på at nervene hans holder i en VM-match.

Tre sjanseløse Den siste spilleren som får delta i kandidatturneringa er russiske Peter Svidler. 37-åringen, rangert som nummer 13 i verden, ble valgt ut som arrangørens «wildcard». Han er sju ganger russisk mester, og ble nummer tre i årets kandidatturnnering. Likevel levnes han små sjanser av Dagbladets sjakkekspert.

- Jeg anser Dimitri Andreikin, Sjakrijar Mamedjarov og Peter Svidler som sjanseløse til å gå videre fra VM-kvaliken, sier Gausel.

Selve VM-kampen spilles 5. til 25. november neste år. New York har tidligere blitt nevnt som et mulig sted å arrangere partiene, men heller ikke Norge er utelukket. Da må imidlertid store sponsorer på banen.

KONTROVERSIELL: Veselin Topalov. Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix
KONTROVERSIELL: Veselin Topalov. Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix Vis mer

En som ikke deltar, men som kan bli farlig på sikt, er amerikansk-italienske Fabiano Caruana. 21-åringen er for øyeblikket rangert som nummer seks i verden, men var så seint som i juli nummer tre på FIDEs liste.

TAPTE FOR CARLSEN: Viswanathan Anand. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
TAPTE FOR CARLSEN: Viswanathan Anand. Foto: AP Photo/NTB Scanpix Vis mer