FAVORITT: Gianluca Zambrotta er langt fra alene om å bli rundlurt av Lionel Messi i 2011. Argentineren er den store favoritten til å vinne «FIFA Ballon d'Or» som han også vant i fjor. I tillegg vant han både «Ballon d'Or» og FIFAs pris da det fortsatt var to forskjellige utmerkelser i 2009.Foto: SCANPIX/REUTERS/Albert Gea
FAVORITT: Gianluca Zambrotta er langt fra alene om å bli rundlurt av Lionel Messi i 2011. Argentineren er den store favoritten til å vinne «FIFA Ballon d'Or» som han også vant i fjor. I tillegg vant han både «Ballon d'Or» og FIFAs pris da det fortsatt var to forskjellige utmerkelser i 2009.Foto: SCANPIX/REUTERS/Albert GeaVis mer

Én av disse tre blir årets spiller i verden

Ronaldo, Messi og Xavi kjemper om «Gullballen».

(Dagbladet): I november presenterte FIFA og tidsskriftet France Football de 23 spillerne som var nominert til den prestisjetunge utmerkelsen «FIFA Ballon d'Or».

I dag ble lista, som er stemt fram av landslagssjefer, landlagskapteiner og utvalgte fotballjournalister, barbert til bare tre navn.

Det kom ikke som noen stor overraskelse at den trioen var Cristiano Ronaldo, Lionel Messi og Xavi. Én av dem vil bli kåret til årets spiller i verden på FIFA-gallaen i Zürich 9. januar.

Nobelt selskap Messi vant prisen i 2010, vant både France Footballs «Ballon d'Or» og Fifas kåring i 2009, og er den store favoritten også i år. I så fall blir han en del av et meget eksklusivt selskap:

Bare Johan Cruyff, Michel Platini og Marco van Basten har klart å vinne gullballen tre ganger, og Uefa-president Platini er den eneste som har gjort det tre år på rad.

MÅLMASKIN: Verdens dyreste fotballspiller Cristiano Ronaldo har tilbakebetalt overgangssummen med et uvirkelig antall scoringer i Real Madrid-trøya.Foto: SCANPIX/REUTERS/Juan Medina
MÅLMASKIN: Verdens dyreste fotballspiller Cristiano Ronaldo har tilbakebetalt overgangssummen med et uvirkelig antall scoringer i Real Madrid-trøya.Foto: SCANPIX/REUTERS/Juan Medina Vis mer

Messi kan forøvrig ende opp med to priser med det ene målet hans i åttedelsfinalen i Champions League fortsatt med i kampen om Puskas-prisen, som går til den vakreste scoringen i 2011. Der konkurrerer han mot Neymars vanvittige soloraid mot Flamengo og Wayne Rooneys akrobatiske brassespark som avgjorde byderbyet mot Manchester City i vinter.

Gjengangere Cristiano Ronaldo er den siste som har kunnet kalle seg årets spiller i verden før Messi overtok hegemoniet.

I fjor nådde han ikke opp blant de tre beste, men er tilbake i det ypperste selskap i 2011 - blant annet etter å ha blitt den første i La Liga-historien til å runde 40 seriemål i løpet av én og samme sesong, noe som ga ham gullstøvelen som toppscorer i Europa.

Midtbanegeneralen Xavi kunne i likhet med Messi ikle seg smokingen på fjorårets FIFA-galla som én av tre finalister, og kan trygt finne fram finstasen på nyåret igjen.

Ballsentralen framfor noen i internasjonal fotball trakk igjen i trådene da Barcelona gjenerobret Champions League-trofeet og vant La Liga for tredje sesong på rad.

Trenerikoner Også listene over de nominerte til de øvrige prisene ble redusert til tre navn under en pressekonferanse i Paris. I kategorien for årets trener på herresiden, er det trolig Europas tre mest profilerte klubbtrenere som skal gjøre opp:

MIDTBANEGENERAL: Xavi var blant de tre som var nominert i fjor, og har også kommet med i år.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/LLUIS GENE
MIDTBANEGENERAL: Xavi var blant de tre som var nominert i fjor, og har også kommet med i år.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/LLUIS GENE Vis mer

Pep Guardiola vant både serie og Champions League med sitt Barcelona, sir Alex Ferguson tok tilbake Premier League-trofeet fra Chelsea, mens José Mourinho har redusert forspranget mellom Real Madrid og Barcelona i løpet av halvannet år på Santiago Bernabeu og snøt erkerivalen for seier i Copa del Rey.

På kvinnesiden har Japans smått sensasjonelle VM-gull ikke gått upåaktet hen.

Landslagskaptein Homare Sawa, som ble toppscorer og kåret til turneringens beste spiller er nominert som årets spiller. 33-åringen må tåle motstand fra brasilianske Marta, som har blitt stemt fram til tittelen fem år på rad og den amerikanske måljegeren Abby Wambach.

Norio Sasaki ledet Japan til topps i fotball-VM fra sidelinja og er nominert til årets trener. USAs svenske landslagssjef Pia Sundhage og Frankrike-trener Bruno Bini er utfordrere.

NY DUELL: Pep Guardiola tok innersvingen på sir Alex Ferguson i Champions League-finalen i mai. Nå skal dee sammen med José Mourinho kjempe om tittelen som årets trener.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / CARL DE SOUZA
NY DUELL: Pep Guardiola tok innersvingen på sir Alex Ferguson i Champions League-finalen i mai. Nå skal dee sammen med José Mourinho kjempe om tittelen som årets trener.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / CARL DE SOUZA Vis mer