DET STORE FORBILDE: Ole Gunnar Solskjær skrev ned nesten alt Alex Ferguson sa i en dagbok, allerede før han tenkte på å bli manager selv.Foto: SCANPIX/AP/Jon Super
DET STORE FORBILDE: Ole Gunnar Solskjær skrev ned nesten alt Alex Ferguson sa i en dagbok, allerede før han tenkte på å bli manager selv.Foto: SCANPIX/AP/Jon SuperVis mer

Én Ferguson-setning motiverte Solskjær til den finalescoringen

Forklarer skottens suksess i intervju med fransk magasin.

Fotballstudio fra kl. 14 lørdag: 24. runde i Premier League

(Dagbladet): Det gode forholdet mellom Manchester United-manager Alex Ferguson og Ole Gunnar Solskjær er velomtalt og velkjent, til det punktet der det stadig spås at nordmannen vil ta over jobben når skotten en gang gir seg på Old Trafford.

Ferguson, og bookmakerne, har tro på Solskjær som manager, og Molde-treneren har heller aldri lagt skjul på at han har lært det meste han kan av sin gamle sjef.

I et intervju med det franske fotballmagasinet So Foot, som kom på gata i dag, forteller Ole Gunnar en historie han mener forklarer mye av skottens suksess i Manchester United.

- I 1999 hadde vi siste ligakamp hjemme mot Spurs. Vi visste at vi var ligamestre med seier, det var 1-1 ved pause, og i garderoben sa manageren bare en ting: Fortsett å spille som dere gjør, og hvis vi ikke scorer, så setter jeg inn Ole ti minutter før slutt så han kan vinne kampen for oss, sier Solskjær.

- Det trengte han aldri, for vi scoret før det ble nødvendig - men jeg følte meg glad og fullstendig motivert. Bare med de enkle ordene hadde han fått opp selvtilliten min. Og alle husker selvfølgelig hva som skjedde ti dager senere i Champions League-finalen. Jeg er overbevist om at det han sa mer eller mindre var grunn til det som skjedde i finalen, sier 38-åringen.

Noterte alt
Andy Cole scoret vinnermålet som sikret ligatrofeet mot Tottenham 16. mai, og 26. mai avgjorde Ole Gunnar Solskjær, som vel alle vet, Champions League-finalen mot Bayern München.

Solskjær forteller at han begynte å studere Alex Ferguson lenge før han i det hele tatt hadde tenkt tanken på å bli trener selv.

- Jeg pleide å skrive dagbok, og der noterte jeg alt. Ordene han brukte etter en seier, hva han sa etter tap, lagmøtene på kampdag, øvelser vi gjorde på trening. Jeg var fascinert, sier nordmannen til So Foot.

INTERVJU: Møte med mannen som utpekes til Alex Fergusons etterfølger, står det om intervjuet med Solskjær i siste utgave av So Foot.Faksimile: So Foot.
INTERVJU: Møte med mannen som utpekes til Alex Fergusons etterfølger, står det om intervjuet med Solskjær i siste utgave av So Foot.Faksimile: So Foot. Vis mer

- Han er ikke typen som tegner piler på en tavle, men det er bare fordi det ikke er managerens jobb å fortelle folk som Eric Cantona hvordan de skal spille. Cantona er den beste til å avgjøre hva han skal gjøre med ballen, men en ting Ferguson forsto bedre enn alle andre var at fotball spilles av mennesker - som oppfører seg, føler og reagerer som mennesker, sier Solskjær.

Ingen rett til å tenke tanken
Molde-treneren har tidligere avslørt at han stjal Alex Fergusons ligagull-tale da Molde ble knust av Haugesund midt i sesongen i år, nok et eksempel på hvor mye han inspireres av sin gamle sjef.

Likevel har han ikke bookmakernes tro på at han kommer til å gå i Fergusons fotspor i Manchester United.

- Det er en grunn til at de er bookmakere og ikke klubbpresidenter. For 15 år siden sa alle at Bryan Robson ville bli den neste manageren, så var det Steve Bruce, så Mark Hughes, og så Roy Keane, sier Ole Gunnar Solskjær.

- Nå er det mitt navn som står øverst på den lista, men etter ett år her (i Molde) har jeg ingen rett til å be om noe som helst, og ingen rett til å engang be om å bli vurdert. Og for å være ærlig, jeg tror ikke Sir Alex er klar for å slutte ennå, sier nordmannen.

Molde møter Spartak Moskva i Benidorm i morgen, mens Manchester United skal ut i storkamp mot Chelsea søndag ettermiddag.