Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Én serverte eksen som mat til hundene. Én annen skjøt kjæresten gjennom døra

Idrettsprofilene som ødela alt.

DRAPSMENN: Idrettsutøverne Oscar Pistorius, Aaron Hernandez og Bruno Fernandes de Souza er alle dømt for drap. Foto: NTB Scanpix
DRAPSMENN: Idrettsutøverne Oscar Pistorius, Aaron Hernandez og Bruno Fernandes de Souza er alle dømt for drap. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Idrettsutøvere som bryter loven er ikke et nytt fenomen. Seinest er Sunderland-spilleren (nå tidligere) Adam Johnson (28) som i retten har innrømmet seksuell omgang med ei mindreårig jente. Fotballkarrieren er etter all sannsynlighet over.

Men Johnson er langt fra den første idrettsstjerna som - trolig - må sone fengselsstraff.

Her er en liste og et utdrag av tidligere profiler som ødela for seg selv, og ikke minst for andre, gjennom brutal kriminalitet:

Oscar Pistorius (29), friidrett: Mannen fra Sør-Afrika var kanskje verdens mest kjente handicapede idrettsutøver - og ble den første til å løpe i et OL med beinproteser.

14. februar 2013 tok livet og karrieren en brå vending. Pistorius ble pågrepet etter at kjæresten Reeva Steenkamp (29) ble funnet skutt og drept i idrettsstjernas bolig i Pretoria.

Pistorius hevdet han handlet i selvforsvar da han skjøt gjennom en lukket baderomsdør og har fortalt at han trodde det var en innbruddstyv som skjulte seg på andre siden av døra.

Påtalemyndigheten tiltalte ham for overlagt drap.  Etter flere måneder lang rettssak ble Pistorius imidlertid funnet skyldig i uaktsomt drap, og i oktober 2014 ble han dømt til fem års fengsel, halvparten av aktors påstand om ti års fengsel. Høyesterett har omgjort kjennelsen til forsettlig drap. 

Pistorius sitter fortsatt fengslet i hjemlandet Sør-Afrika.

Aaron Hernandez (26), NFL: Den amerikanske NFL-spilleren (amerikansk fotball) Aaron Hernandez ble i 2015 dømt til fengsel på livstid for drap. En jury i Massachusetts fant den tidligere New England Patriots-spilleren skyldig for å ha skutt og drept Odin Lloyd (27) i 2013. Lloyd var en bekjent av Hernandez.

DØMT: Tidligere Carolina Panthers-spiller  Rae Carruth bestilte drap på sin gravide kjæreste. Foto: AP Photo/Chuck Burton
DØMT: Tidligere Carolina Panthers-spiller Rae Carruth bestilte drap på sin gravide kjæreste. Foto: AP Photo/Chuck Burton Vis mer

Det var en tilfeldig forbipasserende som fant Odin Lloyds lik 17. juni 2013. Dette var ikke langt fra NFL-spillerens hjem. Hernandez ble anholdt seks dager etter at Lloyd ble funnet skutt, og det førte til at New England Patriots umiddelbart annullerte spillerens femårskontrakt til en verdi av drøyt 300 millioner norske kroner.

Drapsvåpenet er aldri funnet, men juryen mente likevel at bevisene mot Hernandez var mer enn gode nok til å finne ham skyldig.

Hernandez er også anklaget for ytterligere to drap. Han er anklaget for å ha skutt to personer utenfor en nattklubb, hvorav den ene tidligere på kvelden hadde sølt ut en drink tilhørende Hernandez.

Rae Carruth (41), NFL: Den tidligere amerikanske fotballspilleren ble i 2001 dømt for å ha hyret leiemordere til å drepe sin gravide kjæreste Cherica Adams.

Adams ble skutt av en forbipasserende bil, men kvinnen rakk å ringe nødnummeret 911. Hun hevdet Carruth stoppet sin bil rett foran henne og at en annen bil kom på siden før skuddene ble avfyrt. Adams var gravid i åttende måned og døde seinere på sykehus. Barnet overlevde, men fikk påvist hjerneskader grunnet 70 minutter uten oksygen.

Carruth ble seinere pågrepet på rømmen og hans kontrakt med Carolina Panthers ble annullert.

Han ble dømt til minst 18 år i fengsel og soner ved Tyrrell Prison Work Farm i North Carolina. Carruth kan tidligst være ute av fengsel i oktober 2018.

Bruno (31), fotball: Bruno Fernandes de Souza var kaptein for den brasilianske klubben Flamengo og mange tippet at han kunne komme til å vokte målet til Brasil under VM på hjemmebane i 2014.

I 2013 ble han dømt til 22 års fengsel for drapet på ekskjæresten Eliza Samudio.

VAKTE OPPSIKT: O.J. Simpson. Foto: AP Photo/Ethan Miller, Pool
VAKTE OPPSIKT: O.J. Simpson. Foto: AP Photo/Ethan Miller, Pool Vis mer

Saken vakte stor oppsikt for måten drapet skal ha blitt begått. Samudio skal ha blitt kvalt før hun ble matet til Brunos rottweilere.

Motivet for drapet skal ha vært at Samudio ble gravid, og at Bruno ikke ville at hun skulle beholde barnet.

Mark Rogowski (49), skateboard: Amerikaneren ble kalt «Gator» og var stor skateboardstjerne på 1980-tallet. I 1992 ble han dømt for voldtekt og drap på Jessica Bergsten.

Rogawski ble dømt til 31 år i fengsel og soner fortsatt.

Esteban de Jesus, boksing: Esteban de Jesus fra Puerto Rico var verdensmester i boksing i lettvekt på midten av 70-tallet.

I 1981, bare ett år etter at han la opp boksingen, begynte han å krangle med en 17-åring i trafikken som Estaban de Jesus endte opp med å skyte og drepe.

For dette ble han dømt til livstid i fengsel. Han slapp ut av fengsel i 1989, men døde kort tid seinere, 37 år gammel.

O.J. Simpson (68), NFL: Orenthal James Simpson, som han egentlig het, var involvert i en av 1990-tallet store rettssaker.

I 1994 ble kona Nicole Brown og hennes venn Ronald Goldman knivstukket og drept utenfor huset hennes i Los Angeles.
Rettssaken mot Simpson startet året etter, og den ble en av de aller mest omtalte i USA noen gang. Den varte i 133 dager.

Simpson ble frikjent, men han ble seinere i en sivil rettssaken holdt ansvarlig for drapene, og dømt til å betale 33,5 millioner dollar til de etterlatte.

DREPT: Eliza Samudio ble drept av fotballspilleren Bruno Fernandes de Souza. Foto:  AFP PHOTO/AGLOBO-MARCELO THEOBALD-BRAZIL OUT
DREPT: Eliza Samudio ble drept av fotballspilleren Bruno Fernandes de Souza. Foto: AFP PHOTO/AGLOBO-MARCELO THEOBALD-BRAZIL OUT Vis mer

I 2008 ble Simpson dømt for blant annet kidnapping, overfall og ran. Han fikk 33 år i fengsel.

Nå soner han i Lovelock Correctional Center i Nevada.

DREPT:  Cherica Adams var gravid med kjæresten Rae Carruth da hun ble drept. Drapet var bestilt av Carruth. Foto: AP Photo/News and Observer
DREPT: Cherica Adams var gravid med kjæresten Rae Carruth da hun ble drept. Drapet var bestilt av Carruth. Foto: AP Photo/News and Observer Vis mer