Én spiller innrømmer å ha blitt tilbudt penger for kampfiksing

Men politiet veit foreløpig ikke om det holder til tiltale.

OPPDATERING: Politiinspektør Gro Smogeli og politadvokat Ragnvald Brekke presenterte torsdag status i kampfiksingssaken og kommisjærsaken under en pressekonferanse på politihuset i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OPPDATERING: Politiinspektør Gro Smogeli og politadvokat Ragnvald Brekke presenterte torsdag status i kampfiksingssaken og kommisjærsaken under en pressekonferanse på politihuset i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Av de fem fotballspillerne som er siktet for kampfiksing, har bare to latt seg avhøre i sluttavhør av politiet. De siste tre har nektet. Under en pressekonferanse i dag fortalte politiet av etterforskningen fortsatt pågår. Politiadvokat Ragnvald Brekke vil i løpet av høsten sende sin innstilling til statsadvokaten, som igjen bestemmer om det blir tatt ut tiltale.

- Vi mener det har foregått kampfiksing i Norge, sier politiinspektør Gro Smogeli, og legger til at saken er av stor prinsipiell verdi, fordi de ikke ønsker at idretten i Norge ikke skal være korrupt.

Jugoslavisk bakgrunn Fire av de siktede spillerne var i Sverige før de omtalte kampene. Her skal de ha møtt bakmenn, personer Ragnvald Brekke omtaler som «ikke etnisk svenske».

- Disse personene har bakgrunn fra Kosovo og det tidligere Jugoslavia. Det gjelder også spillerne i de norske klubbene, sier Brekke.

Dagbladet kunne i fjor sommer avsløre innholdet i et hemmelig lydopptak som blir brukt som bevis. Dette opptaket står fortsatt sentralt i etterforskningen.

- Vi mener at personer fra Sverige har korrumpert norske fotballspillere i de to kampene. Vi sa ganske raskt at det forelå skjellig grunn til mistanke om kampfiksing etter å ha mottatt et lydopptak. Vi har beveget oss opp på veldig sterkt mistankegrunnlag, sa Brekke på pressekonferansen.

På opptaket sier én av fotballspillerne at han har mottatt penger, og skal i samtalen få råd fra de andre som er til stede.

- Du må si: «Det er like sjokkerende for meg som for hele Norge. Jeg skjønner ikke at de kan gjøre det».  Du må be de holde kjeft. Du spiller aldri mer fotball igjen hvis du blir dømt, sier en av personene på lydklippet.

Denne spilleren har bekreftet i avhør med politiet at det er han som er på lydbåndet, at han har vært i Sverige og møtt tre kosovoalbanere og at han har blitt tilbudt penger av en annen Follo-spiller for å delta i kampfiksing, opplyser politiet i dag.

Spilleren sier imidlertid at det ikke ble noe av kampfiksingen, og han erkjenner derfor ikke straffskyld.

Tolv siktede Mistanken om kampfiksing kom etter to kamper i andredivisjon i fjort, hvor Asker og Follo tapte sine kamper for henholdvis Frigg Østsiden. Tolv personer har hatt status som siktet i saken, blant andre tre spillere fra Follo og to fra Asker.

Politiet sier følgende om de siktede i saken:

• Ingen etnisk norske synes å være involvert i saken.

• Hovedandelen av personer har svensk statsborgerskap.

• Hovedandelen av de med svensk statsborgerskap har tilknytning til to byer i Sør-Sverige, og først og fremst én by.

• Halvparten har opprinnelse fra Kosovo eller tidligere Jugoslavia.

• De antatte bakmennene har kosovoalbansk eller tidligere jugoslavisk opprinnelse.

En norsk tippekommisjonær er tidligere sjekket ut av kampfiksingssaken, men han er fortsatt siktet for mulig grovt bedrageri av Norsk Tipping. På denne saken har politiet opprettet en egen etterforskning.