FORNØYD MED SØLVET: Magnus Moan var et eneste stor glis etter sølvtriumfen.  Bjørn Langsem / Dagbladet
FORNØYD MED SØLVET: Magnus Moan var et eneste stor glis etter sølvtriumfen.  Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Ski-VM i Lahti

Én telefon forandret alt for Moan: - Det var helt absurd

Fra VM-bråk til sølv på lagkonkurransen. 

LAHTI (Dagbladet): Magnus Moan (33) var høyt oppe etter at Norge tok sølv på lagkonkurransen i VM i dag. Tyskland var som forventet best, mens Østerrike gikk inn til bronse.

Moan startet mesterskapet i Lahti med å smelle i dørene da han ble vraket til det første rennet. Derfor smakte sølvet ekstra godt, også med tanke på det som skjedde i begynnelsen av sesongen.

I desember kom veteranen på 41. plass på Lillehammer. Det holdt på å sette en stopper for karrieren.

- Jeg satte meg i bilen og sa til meg selv at «dette gidder jeg ikke mer». Jeg var én telefonsamtale fra legge opp, forteller trønderen til Dagbladet.

«Mr. Kombinert»

Han har vært med i mange år og er «Mr. Kombinert» i Norge. Han har OL-gull og VM-gull, og seks sølv fra de to mesterskapene. Da han feilet på Lillehammer, gikk han i svart. Men han bestemte seg for å gi karrieren en siste sjanse.

FORNØYDE GUTTER: Det norske sølvlaget besto av Mikko Kokslien (til venstre), Magnus Moan, Jørgen Graabak og Magnus Krog. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
FORNØYDE GUTTER: Det norske sølvlaget besto av Mikko Kokslien (til venstre), Magnus Moan, Jørgen Graabak og Magnus Krog. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg ringte til gamletreneren min, Frode Moen. Jeg ville få ut frustrasjonen og fortelle hva som hadde skjedd. Han så en video fra hoppingen min. «Klart du kan hoppe på ski. Det er ikke noe problem», sa han.

Moan fortsetter:

- Han trykket på noen knapper som inspirerte meg. Det var helt absurd. Siden har jeg bare gitt full gass og rett og slett kost meg.

Med sølvet i dag har han tatt medalje i sju strake mesterskap. Det gjør ham historisk. Moan vil ikke bruke mye tid på bråket ved inngangen til VM. Han kalte ledelsen for «amatørmessig» og «utrygg».

- Den ballen er lagt død, konkluderer han.

- Snilleste gutta i klassen

Trønderen understreker at det skal og må være takhøyde for diskusjoner i en prestasjonsgruppe.

- Jeg har ikke så mange saker på meg der jeg har blåst ut. Kombinertsporten er en av de snilleste gutta i klassen. Jeg synes vi får ufortjent lite oppmerksomhet. Når jeg først blåser ut, er det et sunnhetstegn. Såpass må du tåle i en prestasjonsgruppe.

JUBEL: Publikum ville ha en bit av nordmennene etter sølvet.  Bjørn Langsem / Dagbladet
JUBEL: Publikum ville ha en bit av nordmennene etter sølvet.  Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Programmet er tett nok som det er i VM. Men Moan lover at det blir tid til en liten feiring i kveld.

- Jeg har to italienere fra Toscana på rommet, sier han og smiler.

Høyt oppe

Lagkamerat Mikko Kokslien var også høyt oppe etter sølvet:

- Tyskerne er stabile. Det er vanskelig å slå dem, men det skal være mulig. Hvis vi klarer å få en av gutta på pallen individuelt og tar medalje på lagsprinten, begynner det å bli et OK mesterskap. Men vi skulle gjerne tatt med oss en gullmedalje herfra, sier Kokslien.