Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Karsten Warholms nye liv

Én ting irriterer fortsatt Karsten Warholm i eventyrsesongen:
- Jeg sov ikke den natta

Karsten Warholm forteller i dette intervjuet om sitt nye liv, øyeblikket som fortsatt irriterer i eventyrsesongen, sine nye planer, økonomien, Idrettsgallaen og hvordan forholdet egentlig er til Henrik Ingebrigtsen.

LIVET SMILER: Karsten Warholm nyter roligere dager i Oslo etter den svært innholdsrike eventyrsesongen. Torsdag møtte han Dagbladet på en kafeen Colonel Mustard på Alexander Kiellands plass. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LIVET SMILER: Karsten Warholm nyter roligere dager i Oslo etter den svært innholdsrike eventyrsesongen. Torsdag møtte han Dagbladet på en kafeen Colonel Mustard på Alexander Kiellands plass. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIELLANDS PLASS (Dagbladet): Opp mot en blokk over kafeen Colonel Mustard på Alexander Kiellands plass peker verdensmester Karsten Warholm (21) for å vise hvor han bodde da han først flyttet til Oslo.

Det var en helt annen tid for friidrettsunikummet, som bare for noen måneder siden ikke engang ble gjenkjent på gata da sunnmøringen selv spurte folk på Karl Johan om de visste hvem Karsten Warholm var.

Samtlige svarte nei.

21-åringen var et helt unikt idrettstalent også på den tiden, i kraft av å være juniorverdensmester i mangekamp, norgesrekordholder på flere distanser og en aspirerende verdensstjerne på spesielt 400 meter hekk.

Men det var først på Bislett Stadion i juni at det norske folk virkelig fikk opp øynene for Karsten Warholm.

Det nye livet

To måneder seinere tok det helt av da multitalentet gikk til topps og tok et historisk norsk VM-gull på sin nye favorittdistanse under friidretts-VM i London.

Warholm ble ikke bare en ny norsk folkehelt, men et internasjonalt fenomen som gjorde det mange trodde var umulig.

Skriket til Warholm - som gikk verden rundt innrammet i Edvard Munchs velkjente maleri - skapte minner for livet.

NYE TIDER: Karsten Warholm har i løpet av et par måneder fått en helt ny tilværelse når han ferdes på gatene i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NYE TIDER: Karsten Warholm har i løpet av et par måneder fått en helt ny tilværelse når han ferdes på gatene i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det bildet har jeg planer om å få opp på et lerret. Det er helt fantastisk og nesten som at jeg skulle ha planlagt det. Men det var ikke det. Da hadde det ikke blitt like bra. Det var ekte idrettsglede, forteller Karsten Warholm til Dagbladet.

- Jeg får aldri muligheten til å vinne mitt første VM-gull igjen. Det er helt spesielt. Det blir nok ikke like spontant om jeg skulle vinne igjen. Lista ligger en annen plass nå.

Øyeblikket som irriterer

Sesongen har vært et eventyr. Livet til perfeksjonisten fra Sunnmøre blir aldri det samme igjen.

- Det har vært en stor endring og omstilling. Jeg tipper at hvis jeg hadde prøvd å gå på Karl Johan igjen nå, hadde vi nok fått et litt annet utfall. Det er ikke alle som kjenner meg igjen nå heller, men jeg merker klart større pågang. Det er en del som kommer bort på gata for å ta et bilde eller noe, forteller Warholm.

- Hvis du skal rangere din 2017-sesong på en skala fra 1-100, hvilket tall havner du på da?

- Da må jeg si 95. Det som manglet var at jeg rotet det til på den åttende hekken i Zürich. Det er ikke andreplassen som var problemet, men at jeg bommet på den hekken. Likevel satte jeg ny norsk rekord. Det vitner om at jeg hadde en del mer inne.

- Jeg sov ikke godt den natta. Det gjorde jeg ikke da jeg tok VM-gull heller, men av to forskjellige grunner. Det er veldig deilig å kjenne på kontraster, men det har vært nesten full uttelling. Jeg er veldig fornøyd med sesongen. Det må vel være lov å si? spør han.

Svaret er selvfølgelig ja.

Vil teste ut 800 meter

IRRITASJONSMOMENTET: Alt har gått Karsten Warholms vei denne sesongen, bortsett fra den åttende hekken i Zürich, som fortsatt irriterer ham. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
IRRITASJONSMOMENTET: Alt har gått Karsten Warholms vei denne sesongen, bortsett fra den åttende hekken i Zürich, som fortsatt irriterer ham. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Etter 15 måneder med spesialtrening på en øvelse han ikke engang hadde testet ut før siste halvdel av tenårene, ble 21-åringen fra Sunnmøre verdensmester på 400 meter hekk, hvor de øvrige enerne er nærmere 30 år.

Spørsmålet er om Warholm kan gjøre noe liknende. Hans gamletrener Arve Hatløy lanserte nylig 800 meter som et alternativ overfor Dagbladet.

Selv om 21-åringen løper 100 meter på 10,49, trolig er den mest eksplosive 400 meterløperen og har vært bedre på de første 300 meterne enn de siste 100, er han åpen på å prøve den doble distansen.

På 800 meter kan det ligge et uforløst potensial.

- Det krever en base over flere år. Jeg kunne sikkert ha løpt greit på 800-meter, men av respekt til det feltet skal jeg ikke spå hva jeg kan oppnå. Jeg vil nok prøve det en gang. Det første forsøket blir nok ikke eksepsjonelt, men med farten jeg har inne, tror jeg nok at det kan gå ganske bra unna, sier Warholm.

Vil eksperimentere

Han presiserer at det er knallhardt å nå toppen i en ny øvelse og viser til alle sjutimersøktene han har hatt for å bli verdens beste på 400 meter hekk. Totalt trener Warholm som rundt 27 timer i uka og godt over 1000 timer i året.

- Jeg er gira på å prøve mye rart. Derfor vil jeg prøve både litt kortere og lengre distanser enn 400 meter. Men da er det for å ha en tanke bak. Det er for å utvikle deler av løpinga mi.

TENKER NYTT: Karsten Warholm vil gjerne utvikle repertoaret og teste ut 800 meter som konkurranseøvelse i framtiden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TENKER NYTT: Karsten Warholm vil gjerne utvikle repertoaret og teste ut 800 meter som konkurranseøvelse i framtiden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Tanken er at Dimna-gutten kan med sin hurtighet og teknikk få de første 400 meterne ganske lett i det feltet og så trene seg opp til å holde ut siste halvdel i stor nok grad.

- Jeg vil sikkert leke meg litt med for eksempel 200 meter, 60 meter og 800 meter. Jeg trenger andre utfordringer også. Nå har jeg tynt 400 meter så mye at det ikke bare er å sette nye norske rekorder lenger. Da er det kanskje bra å finne noen andre øvelser å jakte rekorder på.

- Hadde blitt rikere på 7-Eleven

Men fortsatt blir gulløvelsen 400 meter hekk hovedfokus sammen med 400 meter flatt. Rent økonomisk kan betydningen av Warholms VM-gull vise seg å bli enorm.

- Jeg har satset hardt og brukt veldig mye tid på å bli best mulig over mange år. Hadde jeg investert tilsvarende like mye tid på på 7-Eleven, hadde jeg sikkert blitt rikere av det, for å si det sånn, illustrer sunnmøringen.

- Hvor mye betyr denne drømmesesongen rent økonomisk?

- Forhåpentligvis har det en del å si. Før man slår gjennom i friidrett, går man på smutt og ingenting. Når man begynner å det til, håper man det skal rette på seg. Jeg har ikke noen intensjoner om å bli rik på dette, men har et håp om å forsvare satsingen.

- Jeg håper markedsføringen er et resultat av måten du oppfører deg på og ikke ene og alene om resultat. Det er godt å høre at jeg har fått gode tilbakemeldinger. Det er viktig at det er ekte og ikke at jeg gjør meg til for å forsøke å være noen jeg ikke er.

Warholm om Ingebrigtsen

Det er noe Warholm er opptatt av. Han vil framstå som en sympatisk og fornuftig kar.

RESPEKT: Karsten Warholm er klar på at han og Henrik Ingebrigtsen har gjensidig respekt for hverandre, selv om det har vært litt temperatur de siste ukene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RESPEKT: Karsten Warholm er klar på at han og Henrik Ingebrigtsen har gjensidig respekt for hverandre, selv om det har vært litt temperatur de siste ukene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Mange ble derfor overrasket over ordkrigen med Henrik Ingebrigtsen, etter at sistnevnte kom med den overraskende påstanden i London-VM hvor han rangerte lillebror Filips bronse over Warholms gull.

Under friidretts-NM i Sandnes fulgte eldstebror Ingebrigtsen opp med å kreve at Jakob Ingebrigtsen skulle få kongepokalen, som i stedet ble gitt til Karsten Warholm nok en gang.

Nå forteller 21-åringen til Dagbladet hvordan forholdet mellom dem egentlig er.

- Jeg synes Ingebrigtsen-familien gjør en enorm innsats og fortjener resultater av det. De er et spesielt fenomen og har en annen familiebakgrunn meg. De trives med det og får resultater. Det er sikkert interessant å lese om, mens jeg bare er en vanlig kar som trives best med sjutimersøkt i Vallhall for så å så kjøre hjem og spise Fjordland, forteller Warholm til Dagbladet.

- Ingenting tydet på sjalusi

Han vil heller framstå - hvis vi drar en langrennsparallell - som eksempelvis Marit Bjørgen enn som Petter Northug utad. Samtidig er Warholm klar på at det er plass til alle typer i laget.

- Det var god stemning i laget i London. Det var ingenting som tydet på sjalusi eller dårlig stemning der. Jeg håper vi kan gjøre hverandre bedre. Henrik og jeg er kanskje ikke bestevenner, men vi kommer godt overens og har gjensidig respekt for hverandre, sier 21-åringen.

- De gutta der liker kanskje å melde litt. Jeg holder meg helst unna slike uttalelser, men i likhet med andre blir jeg også irritert om jeg får noe som jeg ikke er helt enig.

- Jeg ser ikke poenget i å sammenlikne så mye. Her er det fantastiske prestasjoner som heller bør hylles hver for seg og ikke ta vekk fokuset for de enkelte prestasjonene. Men det behøver ikke folk å være enig i, konkluderer Warholm.

- Henrik har bra karisma

Han medgir at også han kan bli irritert.

- Jeg må også få vise litt andre følelser enn bare glede hvis det er noe som trigger meg. Jeg prøvde bare å si at det er mange flere enn Ingebrigtsen-gutta som jobber hardt. Derfor må vi unna hverandre suksess. Det innrømmet Henrik. Jeg måtte bare brekke armen hans før, sier Warholm spøkefullt og ler.

- Nei da, Henrik sa det nok med et glimt i øyet. Henrik har mye av det. Det er bra med karisma i den fyren der. Filip og Jakob er også kjekke karer.

Det er i det hele tatt svært gode tider for norsk friidrett etter flere mørke år. Karsten Warholm, de tre Ingebrigtsen-brødrene, Amalie Iuel og Karoline Bjerkeli Grøvdal er alle gode nok for gull, uttalte Steinar Hoen til Dagbladet etter friidretts-NM.

Vil ikke gjøre som Steinar Hoen

Om det sier Warholm:

- Jeg har aldri hengt meg på slike prediksjoner. Jeg ser ikke oppsiden med det. Hvis man sier at alle kan ta gull i mesterskap, blir det plutselig bare det som er godt nok. Det vil jeg ikke bidra til.

- Det er små marginer. Denne sesongen er en stor opptur for friidrett, som vi virkelig tenkte. Men det er viktig å passe på at det ikke blir som for det norske fotballandslaget, som først fikk mye skryt etter kampen mot Aserbajdsjan og så kom godt ned på jorda igjen mot Tyskland.

Han er glad for at Amalie Iuel er en del av treningsgruppa til Leif Olav Alnes og ham selv.

- Det er noen synergier her. Jeg tror Amalie vil få bra utbytte av å trene med Leif, og jeg tror det er bra for oss å ha litt andre folk her og variasjon i miljøet. Mye humor kommer naturlig, men vi har også litt fokus på det. Det er en overlevelsesmekanisme. Vi har nesten et forspill på trening, men så slutter vi før festen kommer. Vi går hjem etter trening.

- Leif er ekstremt viktig. Jeg kom fra Dimna med et veldig bra utgangspunkt. De to siste årene har vi gjort et spesifikt kvalitetsarbeid som jeg tror er ganske unikt. Leif har 40 års erfaring som jeg drar stor nytte av. Jeg får ikke gitt nok kred til den karen der.

- Arve Hatløy har også vært veldig viktig. Han har stilt opp i så mange år. Jeg er glad jeg fikk de årene hvor det var mer lek, før de siste to sesongene har blitt mer profesjonalisert. Jeg er glad jeg fikk alle de årene med Arve og Dimna og mange gode opplevelser.

Utelukker ikke tikamp

Da Warholm møtte Dagbladet før det tok helt av under Bislett Games, fortalte han at tikampsatsingen var lagt på is, men ville ikke utelukke at han ville forsøke å satse på mangekamp seinere igjen.

- Tikamp krever ekstremt mye arbeid. Drømmen om profesjonell tikamp driver lenger og lenger ut på isen nå. Men mangekamp som treningstanke kommer nok til å vedvare. Vi vil fortsette å trene variert, men ikke på et sånt nivå at jeg kan hevde meg i verdenstoppen i tikamp. Men man skal aldri si aldri. Det gikk raskt på 400 meter hekk, forteller verdensmesteren fra London-VM.

6. september 2014 fikk Norges mest lovende utøvere på 400 meter hekk plutselig en ny konkurrent. Da testet Warholm ut 400 meter hekk for første gang i ungdomsmesterskapet i Haugesund, som Dagbladet la fram forrige måned.

- Jeg så den videoen. Det var gøy å se tilbake på. Da sprang jeg på 53. Nå springer jeg på 48. Det viser at det er mulig å ta steg, selv om jeg fikk en pangdebut. Da sprang jeg 15 steg hele veien. Det er gøy å tenke på, sier 21-åringen.

Kritisk til sammenlikningsbehovet

Multitalentet er ikke bare unikt i Norge, men i hele verden.

Steinar Hoen mener Warholm bør bli kåret til årets norske idrettsutøver på Idrettsgallaen. Hovedpersonen selv er mer beskjeden.

- Jeg skal ikke si så mye om det, men jeg håper Leif får det han fortjener på Idrettsgallaen. Det er mange bra kandidater. Det er vanskelig å sette dem opp mot hverandre. Det hadde vært litt kjip om jeg ikke ble nominert, da hadde jeg kanskje blitt litt fornærmet, men det er mange fruktbare prestasjoner i norsk idrett. Jeg skal ikke si at jeg fortjener en pris. Det blir kleint å mene noe om, sier Warholm til Dagbladet.

- Menneskeheten har en tendens til å sammenlikne litt for mye. Jeg gjør det samme når jeg sitter med kompisene mine, men det det er kanskje en uting når man setter prestasjoner opp mot hverandre og snakker ned andre.

Warholm mener sammenlikningene er en uheldig avsporing.

- Hvis jeg tar gull på 400 meter hekk, er det ikke så mye mer enn jeg kan bli. Det samme gjelder hvis Marit Bjørgen gjør det samme på ski. Det er urettferdig å snakke ned prestasjonene fordi en prestasjon er mindre enn en annen og diskreditere andre. Det er respektløst, mener han.

- Trolig er det bare et norsk gull i sykkel-VM som kan utfordre deg på årets Idrettsgalla?

- Ja, men jeg håper at Edvald eller Kristoff finner VM-gull. Det hadde vært kleint om jeg håpte at de ikke vant for at jeg skal ha årets prestasjon. Et gull der ekstremt bra for nasjonen, sier Warholm.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!