VINNERSKALLE: Det skjer ikke ofte, men her taper Alexander Kristoff spurten mot Mark Cavendish under Kuurne-Brussel-Kuurne. Søndag er ikke briten med, og nordmannen er favoritt til å vinne Flandern rundt. Men hva gjør det med det taktiske spillet underveis? FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
VINNERSKALLE: Det skjer ikke ofte, men her taper Alexander Kristoff spurten mot Mark Cavendish under Kuurne-Brussel-Kuurne. Søndag er ikke briten med, og nordmannen er favoritt til å vinne Flandern rundt. Men hva gjør det med det taktiske spillet underveis? FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

Én ting taler både for og imot Kristoff i Flandern

Taktisk spill for å stagge nordmannen.

(procycling.no): Konkurrentene hans fikk nok et moment å uroe seg for, da Alexander Kristoff støtet seg vekk på egenhånd og vant bruddseier i De Panne.

Mange spør seg om han nå er sterk nok til å gå etter de mest kjøresterke rytterne i motbakkene.

Et svar man ikke kan tillate seg å få dypt inne i finalen. Derfor er konkurrentene nødt til å angripe til gagns for å riste av seg 27-åringen fra Stavanger.

Raskeste mann På startstreken søndag vil nordmannen være den raskeste rytteren i hele sykkelfeltet. Det betyr at du trolig taper Flandern rundt om du sitter i hans gruppe hele veien inn.

Gode sjanser for seier, med andre ord. Men også en ulempe.

Under fjorårets Paris-Roubaix var for eksempel ingen lystne på å taue John Degenkolb (Giant-Alpecin) inn til velodromen. Peter Sagan har slitt med samme, mens det på den andre siden ikke er enkelt å vinne som Tom Boonen eller Fabian Cancellera, heller.

procycling.no ba den danske sykkelskribenten Mikkel Condé veie for og imot norsk seier i Belgias største sykkelritt.

Punktet «hurtighet» dukker opp begge steder.

- Det er ingen som slår ham i en spurt. Men nettopp på grunn av det punktet, er det ingen som vil kjøre av sted i en mindre gruppe med ham, heller, påpeker Condé.

Han har også merket av «erfaring» og «Luca Paolini» som grunner til at det blir norsk jubel i Oudenaarde.

- I fjor var Alexander usikker på seg selv ved Oude Kwaremont, og gikk ikke dypt nok for å minimere avstanden til Cancellara og Sep Vanmarcke. Denne gangen har han også en 100 prosent dedikert Paolini ved sin side, etter at han fikk sin seier i Gent-Wevelgem. I øyeblikket er han den beste klassikerhjelperen i verden.

- En klar toppfavoritt Belgiske Gino Van Oudenhove har sine røtter i Flandern, og har fulgt med på sykkelsporten siden han var en liten guttunge.

Han har også vært Kristoffs sportsdirektør, og holder ham som favoritt søndag sammen med Geraint Thomas:

- Alexander er «the man to beat». Han er en klar toppfavoritt, spesielt uten Boonen og Cancellara. Det betyr at han blir overvåket av de andre lagene.

- De vil ikke ha med seg Kristoff til målstreken, og dersom han ikke har Luca Paolini med i finalen, må han nok svare på mange angrep selv. Motstanderne kan også slå seg sammen, og ikke gå etter hverandre for å slite ut Alexander. Og så har du ryttere som Geraint Thomas og Sep Vanmarcke som er sterke nok til å kjøre unna helt på egenhånd, sier Gino Van Oudenhove til procycling.no.

Vil isolere den sterkeste De andre lagenes taktikk må nødvendigvis bli å utnytte et tallmessig overtak mot et antatt svakere Katjusja-mannskap.

En ganske velkjent taktikk i de største sykkelrittene.

Tankegangen er enkel: Gjør man rittet tøft nok, faller ryttere av. Det inkluderer også Kristoffs hjelperyttere.

Med unntak av Giant-Alpecin, vil de fleste lagene være ute etter å isolere Katjusja-sprinteren, og deretter mørne ham med gjentatte angrep.

- Den beste måten for Alexander å vinne, kan være å angripe selv, tror Van Oudenhove.

- Han kan overraske dem. Hvem skal kjøre med hvem etter han er det store spørsmålet i finalen. Dersom han går selv er sjansen stor for at han kan vinne solo. Det så man under testen hans på Berendries (under den første etappen av De Panne, vår anm.).

Hvordan utnytte egen styrke Flandern rundt er et taktisk sjakkparti der brikkene stadig slås ut og byttes underveis.

Etixx-Quick Step har fortsatt det sterkeste laget, men selv om både Niki Terpstra og Zdenek Stybar har vært gode, har ingen av dem dominert vårklassikerne sålangt.

STERK I BAKKENE: Det var under fjorårets Flandern rundt at Alexander Kristoff viste hvor langt han har kommet i utvikling som klassikerrytter. Da gikk han etter de beste over stigningene. Holder det hele veien i år? FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
STERK I BAKKENE: Det var under fjorårets Flandern rundt at Alexander Kristoff viste hvor langt han har kommet i utvikling som klassikerrytter. Da gikk han etter de beste over stigningene. Holder det hele veien i år? FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

BMC har Daniel Oss i praktslag, mens Greg Van Avermaet fortsatt har til gode å overbevise.

Lotto-Soudal har overrasket positivt så langt, men er på papiret ikke noe stort problem for Alexander Kristoffs menn.

- For meg ser det ut til at Katjusja har større bredde enn på lenge. De kjørte sterkt i Gent-Wevelgem, og har startet veldig bra i De Panne. Jeg tror de vil vise seg fra en god side under Flandern også.

Tomrom uten klassikerprinsene Så hva taler imot den første norske triumfen i Flandern noensinne?

Kristoff brøt en barriere i fjor med seier i Milano-Sanremo. Samtidig gjør det at han blir mye bedre passet på i år.

Verken Condé eller Van Oudenhove mener det er noen utpreget fordel at Cancellara og Boonen ikke stiller.

Duoen har dominerte klassikerne voldsomt de siste sesongene. Mange har derfor avventet deres trekk underveis.

- Det åpner opp rittet mer, og det vil gi flere angrep. Hvis Kristoff har gode bein, hadde det vært bedre om han kun hadde hatt Fabian å konsentrere seg om. Nå blir det flere, sier den danske sykkelskribenten, Mikkel Condé til procycling.no.

Van Oudenhove strekker seg også mot at det er en ulempe.

- Ja, jeg tror det. Det er alltid bedre med flere toppfavoritter. Men jeg holder også Geraint Thomas i den kategorien. Han ser utrolig sterk ut om dagen.

Uhell og dårlige bein På den negative listen med punkter peker Condé mot bakkene i Flandern rundt og lagkameratene han har med seg.

- På tross av at Kristoff er utrolig sterk og ikke vil tape mye tid i bakkene, så har han ikke samme akselerasjon oppover som Thomas, Stybar eller Vanmarcke.

- Og selv om Paolini er en fantastisk rytter, så er ikke resten av laget fryktinngytende. Med Paolinis form, vil nok ikke Katjusja ofre ham om Kristoff skulle få mekaniske problemer i løpet av rittets fem siste mil. Jeg tviler også på om de har lagkamerater rundt seg i den delen av rittet, så hva gjør de da? spør Condé retorisk.

Den beste dekningen av Flandern rundt og Paris-Roubaix får du selvsagt på procycling.no. Vi går LIVE fra første pedaltråkk i begge rittene.

Å BLI SLÅTT PÅ VELODROMEN: Ingen ønsket å møte John Degenkolb i spurtduell under fjorårets Paris-Roubaix. Hvorfor? Fordi du blir slått i spurten. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
Å BLI SLÅTT PÅ VELODROMEN: Ingen ønsket å møte John Degenkolb i spurtduell under fjorårets Paris-Roubaix. Hvorfor? Fordi du blir slått i spurten. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer