Én uke etter kamp viste fire av fem boksere tegn til hjerneskade

Fersk undersøkelse gir sporten en kilevink.

VIL HA PROFFBOKSING I NORGE: Cecilia Brækhus er profesjonell verdensmester i tre forbund i boksing. Hun vil gjerne bokse på norsk jord, men en svensk undersøkelse kan gjøre det vanskeligere å få opphevet loven som forbyr proffboksing i Norge. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
VIL HA PROFFBOKSING I NORGE: Cecilia Brækhus er profesjonell verdensmester i tre forbund i boksing. Hun vil gjerne bokse på norsk jord, men en svensk undersøkelse kan gjøre det vanskeligere å få opphevet loven som forbyr proffboksing i Norge. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Forskere og leger gir amatørboksingen en ny kilevink. En svensk undersøkelse viser at amatørboksere kan få varige hjerneskader.

Det er den medisinske komiteen i Det svenske bokseforbundet som har tatt initiativet til denne undersøkelsen, som avisen Göteborg-Posten også har vært med på, og konklusjonene skal være temmelig klare.

30 svenske amatørboksere var med i undersøkelsen. De hadde alle bokset minst 47 kamper. Alle bokserne ble undersøkt både en uke etter at de hadde vært i kamp, og deretter var de gjennom en ny undersøkelse etter en hvileperiode på to uker.

80 prosent av alle bokserne viste tegn på hjerneskade en uke etter at de hadde bokset kamp, og 20 prosent av de undersøkte bokserne viste tegn på dette etter at de hadde vært gjennom en hvileperiode, står det i rapporten etter undersøkelsen.

I Norge er det krefter som slåss for å få opphevet forbudet mot proffboksing. Til nå har medisinske argumenter vært brukt for å forhindre en opphevelse av denne loven. Den svenske undersøkelsen kan gjøre at tilhengerne av proffboksing i Norge går en tyngre tid i møte.

(NTB)