Mika Myllylä

Nå angrer Finland

Mange år etter skiikonet Mika Myllylä sin tragiske død, diskuterer finnene hvorfor de rotet seg inn i dop og gråsone.

DØDE: Mika Myllylä var finsk storhet i langrennssporet. Hans personlige tragedie skjedde samtidig som den finske langrennssporten raknet i gråsone og dop.Foto: NTB
DØDE: Mika Myllylä var finsk storhet i langrennssporet. Hans personlige tragedie skjedde samtidig som den finske langrennssporten raknet i gråsone og dop.Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FORLEDEN spurte Dagbladet om norsk idrett på blindvei inn i en etisk gråsone, forsøkte «å bli like dumme som Finland?». Denne advarselen blir nå sitert i finske medier. Der har de lenge tenkt på hva som gikk så galt da de ødela sin egen toppidrett.

Derfor henter mediene fram bilder av gamle dopere utenfor høydehusene den gang dette var nytt og populært på 1990-tallet, og finske skiløpere tilsynelatende hadde de teknologiske fordelene:

- Ja, høydehuset er et psykologisk våpen for oss før Lillehammer-OL, fortalte Mika Myllylä i en sak fra Helsingin Sanomat i januar 1994. Da var det bare en måned til det norske olympiske vintereventyret skulle begynne, og det finske landslaget trodde at de hadde full kontroll:

- Vi blir forresten tett overvåket av nordmenn og svensker, røpet Myllylä, til avisa og tenkte på at konkurrentene var nysgjerrige på effekten av at skiheltene flyttet inn i disse nye raritetene.

SEINERE skulle det vise seg at de finske skiløperne ikke ble overvåket tett nok. Det som også foregikk i «alpehyttene»; som finnene kalte bygningene, tålte ikke dagslys.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer