Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå åpner overgangsvinduet. I fjor var Ødegaard snakkisen, hvem blir det i år?

England åpner vinduet i dag.

FIFA har klare retningslinjer for hvordan de ulike forbundene skal gjennomføre overgangsvinduene sine. Totalt får hvert forbund tildelt 16 uker i løpet av et kalenderår til å kjøpe spillere - disse ukene må fordeles over to perioder.

Man kan maksimalt ha 12 uker før sesongstart og maks fire uker midt i en sesong.

- Så er det opp til hvert enkelt forbund å fordele disse datoene. I Norge har vi tradisjon med å avslutte vintervinduet 31. mars. Ettersom vi må ha våre 12 uker på vinteren, åpner vi overgangsvinduet 8. januar i år, sier overgangsansvarlig i Norges Fotballforbund (NFF), Kristian Skjennum, til NTB.

Sverige, Peru, Myanmar og Tadsjikistan er de eneste som har vinteråpent på nøyaktig samme tidspunkt som Norge. Resten av «åpningstidene» kan du se i faktaboksen lenger ned.

Mange hensyn å ta Til sommeren har NFF valgt å holde av 22. juli til 18. august for henting av nye spillere.

- Det er alltid en diskusjon om når vi skal holde åpent på sommeren. Etter innspill fra klubbene i NTF (Norsk Toppfotball) har vi prøvd å lande på en løsning vi tror klubbene kan leve med, sier Skjennum.

De internasjonale ligaene har seriestart i august, og har sine 12 uker om sommeren. Stort sett strekker det seg fra tidlig juni til 31. august. Norge har valgt å finne en mellomting mellom et tidlig og sent vindu.

- Hvis en klubb deltar i kvalifisering til europacuper så må vi ha vinduet åpent tidlig nok til at de kan registrere nye spillere, samtidig må vi passe på at klubbene ikke blir mindre konkurransedyktige ved at de mister sine viktigste spillere på tampen av vinduet - uten at de får mulighet til å hente inn en erstatter, forklarer Skjennum.

En uke senere enn svenskene For selv om overgangsvinduet i Norge stenger 18. august, er det fortsatt mulig å selge spillere til utenlandske klubber der fristen for kjøp av spillere går ut to uker senere.

- Det er fordeler og ulemper med å ha sen og tidlig deadline. Det er selvsagt kjedelig å miste en viktig spiller uten å kunne erstatte ham, men reglene sier at det kun er tillatt med fire uker til kjøp av spillere midt i sesongen, sier Skjennum, som har jobbet med overganger i NFF siden 2006.

Svenskene har valgt å starte sommervinduet en uke før - dermed lukkes den også en uke før.

- Det kan være en fordel for norske klubber. Det er naturlig at svenske og norske klubber konkurrerer i samme marked, sier Skjennum.

De nordiske forbundene - minus Danmark, som følger den europeiske seriestrukturen - har forsøkt å endre på reglene - slik at man kunne hatt noen ekstra uker åpent om sommeren, mot å trekke fra noen uker på vinteren. FIFA har avvist dette.

Kan ikke føre over dager - Det er heller ikke mulig å føre over dager fra vinter til sommer, sier Skjennum.

Det betyr at selv om overgangsvinduet holder åpent mellom 2. januar og 1. februar i eksempelvis England og Tyskland, og mellom 4. januar og 1. februar i Spania og Italia, får ikke sistnevnte igjen disse to ekstra dagene på sommeren.

- Nei, det kan være av praktiske årsaker man velger å ikke benytte seg av alle dagene. I år er 4. januar på en mandag, trolig er det derfor enkelte velger å vente et par dager før de åpner, sier Skjennum.

- Man trenger ikke bruke opp antall dager. Men man kan få dispensasjon til å flytte det en dag dersom det er av praktiske årsaker. Som for eksempel ved en helligdag, men da må man også starte en dag senere i forkant av vinduet, forklarer han.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media