Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå blir det en fin OL-start

Med Marit Bjørgen i form er Norge garantert i teten fra første dag.

FULL KONTROLL:  Marit Bjørgens utklassingsseier i OL-testen holder for å glede seg til langrenn i Sotsji. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
FULL KONTROLL: Marit Bjørgens utklassingsseier i OL-testen holder for å glede seg til langrenn i Sotsji. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RESULTATLISTA fra guttas siste test før OL viser at de norske medaljehåpene ble utklasset av tre av sine hardeste konkurrenter. Plusser du på Maxim Yylegzhanin og Johan Olsson på trioen Alexander Legkov, Dario Cologna og Marcus Hellner, er det tilsynelatende en vel vanskelig oppgave som venter Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug, men fullt så enkle er ikke regnestykkene over formutviklingen gjennom den siste uka:

•• Neste søndag kan det like gjerne bli to medaljer på våre beste herreløpere.

Men de kommer uansett ikke like sikkert som jentenes OL-suksess.

FOR om du synes det er moro å ha Norge i tetstriden i den olympiske medaljeoversikten, var dette en usedvanlig god lørdag:

•• Ingen norsk Sotsji-deltaker er viktigere på denne lista enn Marit Bjørgen.

I sist OL ble hun lekenes beste utøver totalt med fem medaljer (3 gull, en sølv og en bronse), og tar kanskje med seg sprintstafetten også denne gangen. Akkurat det er forøvrig ikke noe stort spørsmål før konkurransene begynner. Det eneste som betyr noe, er at Marit selv har kontroll på formen.

Med en differanse på et drøyt halvminutt på 10 km virker det vel slik.

MARITS styrke er allsidigheten. I dag fikk hun bekreftet at Justyna Kowalczyk er til å slå selv i klassisk enkeltstart. Klarer Marit å nå sprintfinalen i fristil, har hun en sjanse også mot toppfarten til den ellers suverene Kikkan Randall. I tillegg spurter hun bra nok selv til å avgjøre mot en stadig sterkere Charlotte Kalla på fellesstartene.

Den største utfordringen blir kanskje været og treningsvenninnen Therese Johaug. Blir sporet løst, kan Marit få problemer med å holde Thereses marsjfart i de bratteste motene. Her gir denne resultatlista også et usikkert varsel for jentene. De slakere stigningene og de ganske lange stakepartiene i Toblach var fordel Marit i den norske duellen. Den fordelen er borte allerede i OL-starten.

BAK disse to er det flere norske medaljesjanser. Det var vrient for landslagsledelsen å vrake Astrid Uhrenholdt Jacobsen til den første distansen, men det er til å forstå:

•• De samme røffe motene som gjør Therese til en hardere utfordrer for Marit på den innledende 2x7,5 km, gir både Heidi Weng og Kristin Størmer Steira gode sjanser.

Til sammen dekker dette jentelaget alle muligheter uansett løpsopplegg og forhold. Noe annet enn en norsk medalje lørdag vil være en sensasjon.

TROSS sin gode sesong, drar ikke herreløperne til OL med den samme tryggheten. Men det skyldes bare bredden i den internasjonale teten. Både Petter og Martin har kontroll over formen.

Guttas OL-start med 2x15km neste søndag, gir uansett helt andre premisser enn denne testen. Da blir spørmålet hvem som klarer å henge med, om noen har tempoveksling rå nok til å sprenge lederfeltet i den siste bakken eller om det blir et spurtoppgjør.

Med den siste alternativet faller dagens vinner Alexander Legkov sannsynligvis ut; kanskje også Dario Cologna fordi han ikke rekker å trene opp sin vante eksplosivitet.

Da er Petter Northugs greie test rett fra tynnluft vel så viktig. Følger Petter teten opp den ekstremt bratte og lange siste bakken, vinner han. På samme vis som Martin Johnsrud Sundby med sin klart bedre avslutning blir en gullkandidat på oppløpet mot hvem som helst av de andre løperne.

FORSKJELLEN er bare at der Petter og Martin uansett formutviklingen den siste uka forblir i en favorittgruppe på åtte, ti andre løpere, kommer jentene med et treningsgrunnlag og nivå som bare to konkurrenter kan matche.

Med Marit Bjørgens test i dag betyr det en god OL-start for Norge.

Hele Norges coronakart