- Nå blir det en uke i senga

Erik Tysse utmattet, men i ekstase etter kanonløp i VM.

OSAKA (Dagbladet.no): Da Trond Nymark sviktet, gikk Erik Tysse sitt livs 50 kilometer og senket sin personlige rekord med nesten tre minutter - til 3.51,51.

Det holdt til en femteplass - men Tysse jublet som en gullvinner da han utmattet krysset målstreken.

I pressesonen sto han først og gynget, før han ramlet han ned på en stol, der han ble sittende med sløve øyne og et bredt glis.

- Helt utrolig. Jeg har aldri vært med på noe verre. Helt... utrolig, stammet Tysse.

Taktisk triumf

På favorittdistansen 20 kilometer ble det 8. plass tidligere denne uka. Målet på 50 kilometeren var en plass blant de 15 beste - men utover i løpet gikk føttene til Tysse bare raskere og raskere i den kvelende heten. Samtidig fikk flere av konkurrentene svi for et hardt åpningstempo, og mot slutten knep nordmannen plasseringer for hver kilometer.

Medaljene var han sjanseløs på, og på slutten handlet det bare om å sikre femteplassen. Det greide han med glans.

- Et mer perfekt taktisk opplegg kunne jeg ikke hatt. De siste 20 kilometerne gikk jeg raskere enn jeg gjorde i starten. På de siste tre rundene fikk jeg beskjed om å roe meg ned, og bare nyte det på slutten. Selv om det var fryktelig hardt, sier Tysse.

UTSLITT:  Erik Tysse gikk sitt livs 50 kilometer. Det holdt til en 5.-plass for den utslitte, men jublende glade nordmannen. Foto: ARNT E. FOLVIK
UTSLITT: Erik Tysse gikk sitt livs 50 kilometer. Det holdt til en 5.-plass for den utslitte, men jublende glade nordmannen. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

Gikk på grensa

Selv om Trond Nymark måtte nøye seg med en for ham skuffende 8. plass, mener Tysse det er en stor dag for friidrettsnasjonen Norge.

- Utrolig norsk dag. To blant topp åtte. Trond gikk litt dårligere enn han hadde håpet, det er utrolig synd at han mislyktes, sier Tysse.

Selv mener han at 20 kilometeren ble som en perfekt gjennomkjøring inn mot blodslitet på 50 kilometeren, ikke minst med tanke på hvordan han taklet de 31 varmegradene.

Nøkkelen ble en rolig start, før han satte inn kjempekreftene etter 20 kilometer.

- Etter 20 følte jeg meg utrolig fin. Det ble en tålmodighetsprøve etter 34 kilometer, da klarte jeg ikke å holde igjen mer. Så jeg gikk helt på grensa til det var igjen fem kilometer, sier han.

- Hva skal du framover nå?

- Nå blir det en uke i senga. Så fem uker med rolig trening for å få dette ut av beina, sier Tysse.

- Nå blir det en uke i senga

Før han plutselig får en spontant jubelanfall.

- YES!!! brøler han - og forsøker å reise seg. Uten hell.

- Jeg har aldri vært så kjørt i beina. Det føles som jeg har en maurtue der inne. Men nå vet jeg at folk hjemme er utrolig glad for at jeg kom i mål, og ikke kollapset, sier Tysse.

Japaner kollapset

For det var nok av utøvere som møtte veggen. En av dem var japanske Yuki Yamazaki, som var et godt stykke bak Tysse noen kilometer fra mål. Jubelen steg da hjemmehåpet entret stadion før nordmannen, men sneglefarten indikerte at noe ikke stemte.

Yamazaki glemte nemlig å gå den siste runda - og etter å ha kommet i mål, ble han båret vekk på båre.

- Jeg skjønner at folk kollapset, du tar deg så ut over så lang tid. Jeg gikk over evne, sier Erik Tysse.

5. plassen betyr også at han overtar ledelsen i IAAF Challenge Cup.

- I dag er jeg mest overrasket av alle, og helt sikkert gladest av alle, jubler Tysse.

Når det gjelder det siste får han imidlertid konkurranse av den australske gullvinneren Nathan Deakes, som gråt i strie strømmer etter målgang.

- Det var veldig mye følelser. Jeg har ikke vunnet noen medaljer før, så det var bare noe som skjedde, sier Deakes til Dagbladet.no.

I det Tysse passerer gratulerer de hverandre. «Amazing, well done», sier Deakes, og klapper nordmannen på skuldra.

- Erik er definitivt på radaren min foran OL neste år. Han har absolutt mulighet til å ta medalje der, mener australieren.

NÅDDE IKKE HELT OPP: Trond Nymark måtte nøye seg med en 8. plass.