Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå blir det engelske kamper også på fredagskveldene

Rettigheter kan gå for 50 milliarder.

STARTER I KVELDSLYS: Newcastle-Chelsea var første kamp forrige runde. Den hadde avspark 13.45 på lørdag. Om to sesonger vil flere av serierundene åpne allerede fredag kveld. Foto: NTB Scanpix
STARTER I KVELDSLYS: Newcastle-Chelsea var første kamp forrige runde. Den hadde avspark 13.45 på lørdag. Om to sesonger vil flere av serierundene åpne allerede fredag kveld. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet:) I dag gikk startskuddet for en av TV-bransjens mest attraktive auksjoner: Rettighetene til å vise Premier League for engelske TV-seere i perioden 2016-2019.

Fjernsynsselskapene slåss nå om å få lov til å vise de aller første fredagskampene i Premier League-historien. I sesongen som starter om 20 måneder, vil nemlig en fjerde Premier League-dag bli tatt i bruk i gjennomføringen av en serierunde. Fra før benyttes lørdager, søndager og mandager.

Tror på 50 mrd. Siden Sky kom inn for fullt da Premier League-modellen ble innført i 1992, har pengespiralen gått stadig raskere. Og det er ingen som tror den stopper nå heller.

Ifølge Daily Telegraph har analytikere spådd at rettighetssalget for den neste perioden kan bli solgt for totalt 50 milliarder kroner. Dagens rettighetshavere, BT og BSkyB, har betalt totalt 30 milliarder kroner for avtalen de nå har.

I tillegg til dette kommer salg til utenlandske TV-selskaper. Den auksjonen starter seinere. Fra den prosesse kan Premier League-klubbene regne med å sanke inn ytterligere et ellevesifret beløp.

Fredagskamper Hvem som skal vise kampene for det britiske publikum blir kjent i løpet av vinteren. Da får vi også mer klarhet i prisen. Men selv om det er mange spørsmålstegn knyttet til utfallet av auksjonen, så er det mye som allerede er spikret:

• Det vil bli 168 direktesendte kamper hver sesong på engelske skjermer. Dette er en økning på 14. Dette tallet er annerledes i Norge, siden TV 2 også kan vise én kamp klokka 16 på lørdag.

• Den forbudsregelen består: Kamper som har avspark lørdag klokka 16, eller 15 engelsk tid, skal fortsatt holdes unna direktesendt fjernsyn.

• Opp til 10 kamper skal bli vist på fredagskvelder.

• De 168 kampene må spres på flere kringkastere, for ingen kan ha monopol. Hver kanal kan maksimalt vise 123 oppgjør i løpet av én sesong.

• Det har også vært vurdert å spille kamper seint søndag kveld, men dette blir ikke realitet i inneværende tiår.

• Auksjonen for visning utenfor Storbritannia vil bli påbegynt når den hjemlige er avsluttet.

(Kilder: Daily Telegraph / Daily Express)