- Nå blir det kamp til Paris

Thor Hushovd kom seg unna massevelten og tok inn 22 poeng på sine argeste konkurrenter i kampen om den grønne trøya.

NANCY/OSLO (Dagbladet.no): Thor Hushovd klarte seg uten å gå i bakken da størsteparten av rytterne foran i feltet falt i den siste 90 graderssvingen før mål på dagens 6. etappe i Tour de France.

Hushovd havnet mitt i mølja av fallende syklister, men gikk aldri i bakken. Han satte bare en fot i bakken, styrte sykkelen ut av klynga og tråkket videre.

Det holdt til 5. plass og 22 poeng i kampen om den grønne trøya. Både Tom Boonen og McEwen ble rammet av velten, og kjørte inn langt bak de første - uten sprintpoeng.

- Jeg tenkte «at nå skjærer det seg», sier Thor Hushovd til Dagbladet.no.

Og rutinen og nesa for krasj gjorde at Thor kom seg unna og sikret seg de viktige poengene.

- Jeg bare styrte unna og kjørte på videre. Jeg er veldig fornøyd, sier en dødssliten spurter.

Med 22 poeng nærmere den grønne trøya blir det nå kamp helt inn til målpassering på Champs-Elysées.

- Nå blir det kamp helt inn til Paris.

Velten var altså svært heldig for Thor - mens McEwen og Boonen selvsagt var svært skuffa etter å ha blitt involvert i velten de selv ikke var skyld i.

- Dette var en bortkastet dag. Hele veien var dekket av sykler, jeg kjørte inn i hjulet til Boonen og gikk i bakken, sier McEwen til Eurosport.

McEwen kom unna velten uten mén.

VINNEREN: Lorenzo Bernucci løfter armene mens han jages av Vinokourov (til høyre). I klynga bak jobber Thor seg opp til en flott femteplass. Foto: AP
VINNEREN: Lorenzo Bernucci løfter armene mens han jages av Vinokourov (til høyre). I klynga bak jobber Thor seg opp til en flott femteplass. Foto: AP Vis mer

- Med så mye arbeid laget vårt la ned for å kjøre inn bruddet, så er dette selvsagt utrolig irriterende, sier en oppgitt McEwen.

Heller ikke Stuart O\'Grady endte på poengplass. Det betyr at Thor Hushovd nærmer seg Boonen. Hushovd har nå 99 poeng, Boonen 107.

Etappeseieren gikk til Lorenzo Bernucci fra laget Fassa Bortolo. Han kjørte offensivt på slutten og passerte svingen der massevelten kom før hovedfeltet.

- Vi bestemte oss for å kjøre offensivt i dag og det fikk vi betalt for, sier en lykkelig vinner.

Christophe Mengin var med i dagens store brudd og ledet løpet fram til siste sving. Der stoppet dagens eventyr for mannen som bor like ved målbyen. Mengin sklei inn i gjerdet og var sjanseløs til å klare svingen med for stor fart. Alexandre Vinokourov ble hindret av Mengin og veien var åpen for dagens vinner Bernucci.

Hovedfeltet som kom like bak de tre i front var sjanseløse til å klare svingen med veien delvis blokkert.

- Jeg kjørte som en gal for å ta igjen de tre i front slik at jeg kunne få opp Thor Hushovd, sier nordmannens hjelperytter Jaan Kirsipuu.

Men det ble likevel hell i uhell for Credit Agricole og Thor.

- Jeg så ikke at Mengin falt og klarte ikke å holde svingen. Heldigvis kom Thor seg velberget videre og kunne sykle inn til poeng. Nå er det helt åpent i kampen om den grønne trøya, sier Kirsipuu.

I BAKKEN: Christophe Mangin ledet etappen helt fram til siste sving. Der gikk han i bakken og mistet sjansen til å vinne like ved sin hjemby. Her får han hjelp av Tour de France-lege Gerarde Porte.