HAR SETT NOK: Landslagstrener Tor Arne Hetland er ovebevist om at de norske langrennsgutta er så gode at de skal dominere sporten i mange år framover.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR SETT NOK: Landslagstrener Tor Arne Hetland er ovebevist om at de norske langrennsgutta er så gode at de skal dominere sporten i mange år framover.  Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Nå blir det klart om Trondheim får ski-VM i 2021

Den norske landslagstreneren spår norsk dominans i mange år.

SOGNEFJELL (Dagbladet): Sola stråler over det norske landslagets sommersamling på Sognefjellet, og hadde vi vært mer lyrisk anlagt kunne vi brukt det som et bilde på ståa i norsk langrenn om dagen også.

I hvert fall hvis vi skal høre på den ferske hovedtreneren for det norske herrelandslaget.

Unge og sultne

- Jeg vil vel si at det blir norsk dominans i langrennssporet i 2017, 2018, 2019 og 2020, ja helt til VM i Trondheim i 2021. I hvert fall, sier Tor Arne Hetland til Dagbladet.

Han smiler, vel vitende om at det langt fra er bombesikkert at Trondheim faktisk får tildelt mesterskapet når det internasjonale skiforbundet i natt bestemmer seg for om det blir Planica, Trondheim eller Oberstdorf som får det.

Men la oss ta det første først.

- Dominans, sier du?

- Ja, per i dag har vi et landslag med unge og sultne utøvere som er villige til å trene det som trengs. I tillegg har vi verdens beste støtteapparat, jeg har jo sett et par landslag opp gjennom tida, så jeg ser ingen grunner til at det skal gå nedenom og hjem med det første.

Hetland har vært landslagstrener i Tyskland, Sveits og Canada, og vet hva som rører seg i internasjonal langrenn.

Etter ett år som Trond Nystads assistent, har han nå hovedansvaret for at de norske gutta skal fortsette å hente hjem det som kan hentes hjem av langrennsmedaljer.

Skal utvikle videre

Man skulle tro det var en formidabel oppgave. Forrige sesong vant gutta han nå har ansvaret for 20 av 36 verdenscuprenn. Da har vi ikke regnet inn Martin Johnsrud Sundbys sammenlagtseire i tourene og minitourene.

EN LANG REKKE VINNERE: Den norske smøresjefen Knut Nystad ledet treningsrekka bestående av Petter Northug, Stig Rune Kveen  og Tor-Arne Hetland under sommersamlingen på Sognefjellet sist uke.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EN LANG REKKE VINNERE: Den norske smøresjefen Knut Nystad ledet treningsrekka bestående av Petter Northug, Stig Rune Kveen og Tor-Arne Hetland under sommersamlingen på Sognefjellet sist uke.
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi har vel mest å vinne i vinter, smiler Tor Arne Hetland da vi spør om han føler lista ligger høyt foran hans egen debut som hovedansvarlig.

- Forrige vinter var utrolig, rett og slett. Det var stang inn på alt, fortsetter han.

- Det kan bli en nedtur om du ikke klarer å matche de resultatene?

- Jo, men det faktisk så gode utøverne er. Og teamet rundt dem. Per i dag er vi best, og det er det jo bare å fortsette med. Trene best, være på hugget og utvikle seg videre. Vi må finne delmål til hver enkelt utøver, en to, tre ting som de kan forbedre seg på hvert år. Så lenge man er sulten så får vi de samme resultatene.

- Det hørtes lett ut.

- Det er selvsagt andre nasjoner som også gjerne ønsker å bli bedre, men vi er så privilegerte med de rammene vi har rundt langrennssporten i Norge, med så mange unge løpere som dytter på bakfra og har lyst til å komme seg opp til verdenscupen. Per i dag vil jeg ikke si at det ser så veldig mørkt ut, nei.

Det handler om kultur

Og det er derfor Hetland er så overbevist om at Norge i natt får tildelt VM på ski i 2021. Norsk langrenn trenger det, og skal vi tro Hetland trenger internasjonal langrenn det også.

- Vi må jo sørge for å vise fram det beste sporten har å tilby. Jeg er sikker på at både Planica og Oberstdorf kan arrangere gode mesterskap, men det blir ingenting i forhold til den folkefesten vi kommer til å ha i Trondheim, sier han.

Og det må han jo si også, all den tid det er kona Guri som er sjefen for Trondheims VM-prosjekt i 2021.

Andre ville hevde at både Slovenia og Tyskland kunne trenge en gulrot som et ski-VM for å knappe innpå den norske langrennsdominansen. Hetland mener tyskerne beviste etter forrige Oberstdorf-VM, i 2005, at de ikke klarte det da, og heller ikke vil klare det med et VM nå.

- Så hva må de andre nasjonene gjøre for å utfordre oss på sikt?

- Trene bedre. Så enkelt er det. Men en ting er treninga, den andre tingen er kulturen. Det blir som å tro at Norge skal slå Canada i ishockey over lang tid. Jo, det kan skje i enkeltrenn at noen slår oss, men det trøkket og det laget vi har skal fortsatt være i toppen i lang tid, sier Hetland.

* VM-avgjørelsen tas av FIS-kongressen i Cancun i Mexico i natt norsk tid.